1. sz. körlevél

                                   2019. évi programterv

Március:
11. Hétfő: klubnap Sportiroda 15:00-17:00
18. Hétfő: Távszem projekt információs nap Sportiroda 10:00
23. Szombat: Jótékonysági zenés est a Vakok és Gyengénlátók KEM Egyesületének javára Oroszlány, Művelődési Ház 17.00 óra
30. Szombat: FÉKEMSZ Sportnap Tb. Éltes Iskola 09:00
Tavaszi sakk, logikai játékok és asztali csörgőlabda bajnoksága
Április:
08. Hétfő: klubnap Sportiroda 15:00-17:00
27. szombat: Közgyűlés Sportiroda 10:00
Május:            
13. Hétfö: klubnap Sportiroda 15:00-17:00
Június:           
10. Hétfó: klubnap Sportiroda 15:00-17:00
Július:
08. Hétfő Termálfürdő, Komáromi kirándulás
20. Szombat: Választó Közgyűlés Sportiroda 10:00
Augusztus:     
Egyéb Program: Halászlé party (pontos dátum később!)
Szeptember:   
04-05-06 Környebánya Erdei tábor
Október:         
14. Hétfő: Fehér bot napi rendezvény és segédeszköz bemutató (Labrador Kft)  Sportiroda 15:00-17:00
November:     
11. Hétfő: Őszi sakk, logikai játékok bajnoksága. Sportiroda 15:00-17:00
December:
09. Hétfő: klubnap, Sportiroda 15:00-17:00
Figyelem: Egyesületünk híreit a honlapunk mellett az alábbi oldalakon is meg találhatják:
http://vgykeme.blogspot.com   oldalon
(az oldal szerkesztése jelenleg folyamatban van)
és megtalálnak bennünket a Facebook-on is,
keressenek bennünket, így az információáramlás is gyorsabban történhet.

Programjaink tervezés alatt állnak, érdeklődéstől, pályázatoktól és támogatásoktól függőek! Részvételi szándékukat kérjük, jelezzék az irodavezetőnél,vagy a vgykeme@gmail.com e-mail címen,  hogy időben tájékoztathassuk az érdeklődőket! Rendezvényeinkre mindenkit szeretettel várunk! A változtatás jogát fenntartjuk!

Szolgáltatásaink folyamatosan működnek (informatika és Braille írás-olvasás oktatás, segédeszköz bemutatók, tanácsadás, közösségi programok)
A csörgőlabda szakosztály várja a sportág iránt érdeklődők  jelentkezését!
Az MVGYOSZ szolgáltatásai megújult környezetben, a Szövetség székházának földszintjén vehetők igénybe (segédeszköz bolt, hangos és Braille könyvtár) Figyelmükbe ajánljuk a többféle beállítási lehetőségű. magyarul beszélő karórákat, melyek  a pontos idő mellet az aktuális dátumot is ismertetik, valamint a gyengénlátók részére alkalmas, kontrasztos és nagy nyomógombos mobiltelefont. (Típus: EVOLVEO EASYFON XD, 12.400 Ft)
További információ a www.mvgyosz.hu honlapon, a 06-1/384-84-40-es telefonszámon vagy a rendeles@mvgyosz.hu e-mail címen kérhető.

TÁMOGATÁSI LEHETŐSÉG!
2019. év végén is nyújt segédeszköz (látást javító és önálló életvitelt elősegítő eszközök) és vakvezető kutya részére kutyatáp vásárláshoz támogatást Egyesületünk. Ennek igényléséhez szükség lesz a vásárlást igazoló, a tag nevére 2019. évben kiállított számlára, kutyatáp vásárlása esetén a vizsgázott vakvezető kutya dokumentumaira, (szerződés, igazolvány)  valamint az Egyesülethez benyújtott kérelemre. A pályázati kiírás  az Egyesület honlapján kerül közzétételre, www.vgykeme.hu/pályázatok menüpont alatt, kérelemre  postai úton küldünk.

TÁVSZEM PROJEKT
2019.03.18-án az Országos Szövetség munkatársai információs napot tartanak a Távszem című, ( távoli segítségnyújtás látássérülteknek) projekt előrehaladásáról. Az online szolgáltatás segítségével a vak és gyengénlátó felhasználók okos eszközükön keresztül kaphatnak gyors és szakszerű segítséget egy látó személytől, mindennapi élethelyzeteikben, a nap 24 órájában,  a hét minden napján. A  látássérült személyek nem csupán a szolgáltatás igénybevevőivé válhatnak, hanem többen közülük ingyenesen tartós használatba vehetnek egy-egy okostelefont is, vállalva ezzel, hogy részt vesznek a Távszem szolgáltatás tesztelésében, várhatóan 2019. második félévében. Az Egyesületek  mentorai segítik majd az okos eszközök, illetve a Távszem alkalmazás használatát.
Kérjük, jelezzék érdeklődésüket a lehetőség iránt, és a részvételi szándékukat az információs nappal kapcsolatban!  Külön kérjük a mentori állást megpályázókat, hogy feltétlenül vegyenek részt ezen!
A Távszem projekt Facebook oldalán minden fontos  információ megjelenik. Link: https://www.facebook.com/tavszem/

Kedvezményes üdülési lehetőségek!
Balatonboglár! Az Mvgyosz üdülőjét a tavalyi évhez hasonló feltételekkel lehet igénybe venni, a megszokott szolgáltatásokkal. Árak: elő és utószezonban 40.000 Ft/fő/hét, főszezonban: 50.000 Ft/fő/hét. Érdeklődni, a 06-20/967-04-46-os telefonszámon Otlakán Gyulánál lehet.
Hermina Csomag!  A Vakok és Gyengénlátók Hermina Egyesülete a Soproni Szieszta Hotellel üdülési csomagokat ajánl látássérültek részére, mellyel kapcsolatban bővebb tájékoztatást az alábbi linken találhatnak: http://www.herminaegyesulet.hu/media/hirek/hermina-csomag

GÉPJÁRMŰADÓ MENTESSÉG
A 2017. január 01. napjától hatályos szabály szerint az egyéb fogyatékossággal (látásfogyatékos is) élő adóalanyt, illetve vele közös háztartásban élő közeli hozzátartozó adóalanyt 1 db legfeljebb 100 KW teljesítményt meg nem haladó személygépkocsija után legfeljebb 13.000 Ft/év adómentesség illeti meg. A kérelmet az illetékes önkormányzat jegyzőjéhez kell benyújtani.

JAWS, MAGIC, ZOOMTEXT és FUSION Országlicenc a látássérült emberekért, ingyenesen!
2018. július 24-től 2019. június végéig minden Magyarországon élő vak, gyengénlátó és olvasásban akadályozott magánszemély, valamint az őket foglalkoztató cégek/szervezetek és a látássérült és olvasási nehézséggel élő diákokat tanító intézmények juthatnak hozzá a szoftverek licenceihez:
JAWS for Windows 2018 képernyőolvasó program, 32 és 64 bites változatban;
MAGic 13.1 képernyőnagyító program, 32 és 64 bites, magyar nyelvű felolvasó szoftverrel;
ZoomText 2018 képernyőnagyító/ olvasó program, 32 bites változatban.
A letöltött szoftverek ingyenesen és teljeskörűen használhatóak az első aktiválástól kezdve egy évig.
Fusion 2018 – Új szoftver!
Egyetlen telepítéssel kiszolgálja a látássérültek (vak - aliglátó-gyengénlátó) minden igényét. Tartalmazza a teljes értékű, honosított JAWS for Windows képernyőolvasót és ZoomText képernyőnagyítót, valamint magát a Fusion-t, ami összehangolja kettőt. A most megjelent honosított Fusion 2018 szoftverhez is igényelhető hitelesítő kód az ország licenc program keretén belül.
Érdeklődni lehet:
Személyesen:     Informatika a Látássérültekért Alapítvány
1145 Budapest Bácskai u. 29/B fsz. 11 kaputelefon
kedd és csütörtök 9 - 17 óra között!
Telefonon:         06-1-273-3188 vagy 06-70-295-9288
E-mail:              helpdesk@infoalap.hu

KÉRJÜK Önöket, hogy:
  • az elmaradt tagdíjakat szíveskedjenek rendezni! Kérésre csekket küldünk!
  • kérjük, adják meg az irodában e-mail (akár hozzátartozóé is lehet)  címüket, az MVGYOSZ online szolgáltatásainak, hangos könyvtárának használatához szükséges regisztráció, a folyamatos tájékoztatás, aktuális információk és pályázati lehetőségek gyors megküldése érdekében!
  • lehetőségeikhez mérten segítsék az Egyesületet az SZJA 1%-os felajánlások gyűjtésében családjaik, ismerőseik körében! Megküldött kártyanaptárunk ehhez minden szükséges adatot tartalmaz!.
Segítségüket és támogatásukat előre is köszönjük!
Kérjük lehetőség szerint a fejlécben szereplő ügyfélfogadási idő betartását!
Bármely felmerülő kérdéssel kapcsolatban állunk szíves rendelkezésükre!
Az Egyesület vezetősége nevében
Nagyné Papp Edit
elnök