Parasport-nap 2019.

Ez évben is több látássérült sorstársunkkal képviseltük magunkat ezen a napon, melynek helyszínt ismét  a Tatabányai Sárberki Általános Iskola adott. A tanulők, a pedagógusok, a vendégek és az érdeklődők nagy figyelemmel fordultak a  parasportok különféle formái és a megjelent parasportolók felé.
Mi három állomáson mutatkoztunk be, ahol a vaksakk, a csörgőlabda és az asztali csörgőlabda, vagyis a vak ping - pong játékok voltak megismerhetőek.

A vak ping - pong állomáson a játék bemutatása és a szabályok ismertetése után a gyerekek kipróbálhatták képességeiket, tehetségüket egy-egy játszma során is. Természetesen szemtakarót mindenki kapott, így nekik is csak a labda hangjának ereje, iránya és távolsága maradt segítségként a látás, a látvány helyett.
A gyerekek szívesen játszottak, egymást bíztatva ping - pongoztak, mindenki nyerni akart, de azt is észrevették, hogy a látás hiánya miatt ezt mennyivel nehezebb elérni. Külön örültünk annak, hogy a tanulókkal együtt néhány tanító néni is összeszedte bátorságát és részt vett egy - egy meccsen, majd a tapasztalataikat megosztották velünk, látássérültekkel. (Nagyné Papp Edit)

Tagjaink írásaiból válogattunk:

Markó Sándor (2019. 03. 07.)
Mióta a parasportnak világnapja van, minden alkalommal részt veszünk, az erre a napra szervezett bemutatókon. Ez történt ebben az évben is, azaz, 2019 február 22. napján. Ezúttal, a megemlékezéssel egybekötött bemutatókat, a Sárberki Általános Iskola rendezte.
A mi egyesületünk, vagyis, a VGYKEME, a vaksakk, az asztali tenisz,egy látássérültek által is játszható változatának, valamint a csörgőlabdabemutatásával jeleskedett.
Mivel a vaksakk iránt feltünően nagy érdeklődés mutatkozott, pár szóval bemutatnám ennek a sportnak a látó, és nemlátó változata közti különbséget.
A vaksakk
Mivel a sakkjáték szabályai általánosan elfogadottak, ezért, hogy ezt a sportot a látássérültek is játszani tudják, nem a szabályokon, hanem magán az eszközön tettek változtatásokat. Mint tudjuk, a játékmező nyolcszor nyolc, felerészt sötét, felerészt világos négyzetből áll. A színek úgy váltak megkülönböztethetővé, hogy a sötét négyzeteket három miliméterrel kiemelték a tábla síkjából. A világos, és a sötét bábuk megkülönböztetésére is hasonlóan egyszerű megoldást találtak. Minden sötét bábu tetejébe, egy-egy, ujbeggyel könnyen érzékelhető szeget illesztettek. Ezzel a két változtatással már elérték, hogy a szinek látássérültek számára is megkülönböztethetővé váljanak. Van még egy nagyon fontos feltétel, hogy a bábuk a mérkőzés folyamán, minden esetben a helyükön maradjanak. A látással nem rendelkező emberek, a mérkőzés alatt állandóan változó állapotot, csak kézzeltudják felderíteni. A művelet során fennáll a veszélye annak, hogy a bábuk felborulnak, vagy csak elmozdulnak a helyükről. Ezt a problémát úgy oldották meg, hogy minden négyzet közepére lyukat fúrtak, a bábuk aljára pedig mintegy húsz miliméteres csapot alakítottak ki. A csapok lazán illeszkednek a lyukakba, ezáltal a bábuk könnyen mozgathatóak.
A játékmező négyzeteinek jelölése változatlan maradt. Az alapsor négyzeteit továbbra is az ABC betüivel jelölik, A tól H ig. Az egymás után következő sorokat, 1 től 8 ig, továbbra is számokkal.
Az emígyen átalakított sakk készlet már alkalmas arra, hogy látássérültek is akadály nélkül sportoljanak.

Lukácsi Mónika (2019. 03. 07)
A csörgölabdát a II. világháború után rehabilitáció céljábol az elesett katonák számára találták ki.Mamár szinte mindenhol játszák vakok és gyengénlátok játéka.
A pálya 18 m hosszú és 9 m széles 1.3 m magas kapunál játszodik. Egy egy oldalon 3-3 játékossal, 2×12 perc játékkal. A guritás után kivédett labdát az adott térfélen 10 mp alatt kell visszagúritani különben büntetőt  kap a csapat, amit egy játékosnak kell kivédenie. A játékot csendben játszák mindenki a fülére van hagyatkozva. A játékot angolul vezetik az egész világban. Védőfelszelelések szükségesek mely könyök térdvédő szemüveg mellvédő szuszpenzor.
Érdemes kiprobálni a sportot bárkinek akinek van hozzá kedve.

Császár Győző (2019. 03. 10.)
A vaksakk bemutatása
A vak sakkot a látó sakkal az alábbi módon lehet összehasonlítani.
Először is nézzük, meg hogy miben egyezik a két féle sakk.
Mind a két féle sakkot ugyanazokkal a szabályokkal kell játszani, ugyanolyan fekete, fehér bábukat használunk, mindkét sakknál nyolcszor nyolcas táblát használunk, fekete, fehér kockákkal.
Most pedig nézzük meg a különbséget, hogy milyen változtatásokat kell tenni, hogy a vakok is tudják használni a sakkot.
Kezdjük a táblán levő változtatásokkal, hogy a vakok el tudják dönteni az adott kockáról fekete, vagy fehér, az alábbi változtatást végezték el a táblán, a fekete kockákat egy kicsit kiemelték, hogy legyen egy kis szintkülönbség Ettől a változtatástól már a vakok számára is egyértelmű, hogy melyik a fekete, illetve a fehér kocka.
Miután a kocka színe a számunkra is egyértelmű lett, még az alábbi akadályt kellett kiküszöbölni.
A vakok a látás hiányából adódóan könnyedén elmozdítanák a bábukat, ezt az alábbi módon oldották meg.
Minden sakkbábu aljának közepébe elhelyeztek egy csapot, és minden kocka közepét ellátták egy furattal, amibe pontosan bele lehet illeszteni a csapot, ebből kifolyólag már nem lehet a bábukat véletlenül elmozdítani, odébb tolni.
Ezek után már csak egyetlen akadályt kellett kiküszöbölni, mégpedig hogy a nem látók el tudják dönteni, hogy az adott bábu fekete, vagy fehér színű.
Erre az alábbi ötletes megoldást találták ki, minden fekete figura tetejébe beleütöttek egy aprócska szeget, és ezzel az utolsó akadályt is elhárították annak útjából, hogy a vakok is ugyan úgy használhassák a sakkot, mint a látók.
Még egy aprócska megjegyzés, a sakkban a nagy sakkmesterek is játszanak vakon, mégpedig úgy, hogy háttal ülnek a táblának, és egy általuk megbízott személy lép oda a bábukkal, ahová ők mondják.
Ebben az esetben az egész tábla felállását a fejükben kell tartani.
Érdekességképpen a Polgár lányok a táblának háttal ülve még szimultán is tudnak játszani.
Remélem, hogy ennek a kis magyarázatnak elolvasása után a látók számára is egyértelmű lesz, hogy a vakok hogyan is tudják használni a sakk játékot.