Érzékenyítő program a Bokodi Általános Iskolában


A Vakok és Gyengénlátók Komárom-Esztergom Megyei Egyesületének kicsiny, de aktív csapata 2019. április 18-án érzékenyítő program keretében a Bokodi Általános Iskola diákjaival találkozott.
Az esemény folytatása annak a korábbi években megkezdett programsorozatnak, melynek célja többek között az, hogy
 
- a tanulók személyesen is kerüljenek kapcsolatba a látássérült emberekkel, ne féljenek, ismerjék fel, szólítsák meg őket, igyekezzenek segítséget nyújtani minden olyan területen, ahol ezt a látássérültek igénylik.
-          szembesüljenek azokkal a mindennapi - sokszor igen jelentéktelennek tűnő - problémákkal, amellyel egy látássérült embernek nap-mint nap meg kell küzdeni
-          eloszlassák azokat tévhiteket és a - gyakran nem hiteles forrásból kapott - téves információkat amelyek a látássérülteket övezik, és gyakran minősítik,
-          és végül nem utolsó sorban látássérültségükből adódóan tapasztalati szakértőként közvetítsenek azokról a tevékenységekről, melyek révén megtanultak önálló, vagy részben önálló és közösségi életet élni, tanulni, kommunikálni, dolgozni, kapcsolatokat építeni és ápolni.
A tanulók részéről nagy volt az érdeklődés, közvetlenek és nyitottak voltak. Többen elmondták, hogy vannak ismerőseik, rokonaik között látássérültek. Néhány ismerték azokat a közlekedési jelezéseket is, amelyeket kifejezetten a látássérültek számára alakítottak ki.
A diákok számára 5 állomás került kialakításra, melyen keresztül 4-5 fős csoportokban, játékos formában betekintést nyertek a vakok mindennapi életébe.
-          Megtapasztalhatták a közvetlen környezetükben felmerülő nehézségeket, melyet Nagyné Papp Edit és Goralczykné, Éva mutatott meg számukra. Többek számára okozott nehézséget az öltözködés, a rendrakás, a lakásba történő bejutás, a háztartási munkák végzése, eszközök rendben tartása, összerakása.
-          A fehérbotos közlekedés állomáson Tóth Sándor segítségével megismerkedtek a különböző botfajtákkal, hogyan és minként kell őket használni, milyen útvonalon kell közlekedni, hogyan fedezhetnek fel váratlan akadályokat és kerülhetik el az ebből adódó baleseteket.
-          A vakvezető kutyákról valamint a kutyával történő közlekedésről Móricz Ádám és  Bözsi nevű kutyája tartott ismertetőt és bemutatót.
-          Az  infokommunikációs eszközök állomáson Markó Sándor mutatta meg, hogyan használják a számítógépet a vakok, hogyan olvasnak, írnak, interneteznek, leveleznek. Milyen eszköz segítségével szereznek tudomást a pontos dátumról, időről. Pillmann Tünde pedig az okostelefon használatát és a  speciálisan átalakított Braille telefonon történő kommunikációt mutatta be.  Mindkét eszköz nagy segítséget jelent a látásukat elvesztők számára a mindennapi ismeretek megszerzésében, a tanulásban, a munkában,  a kapcsolattartásban, a szabadidő hasznos eltöltésében.  
-          Kertészt Ágnes a Braille írás kialakulásáról, használatáról tartott bemutatót. Megismerkedhettek Braille ABC-vel, a pontozó használatával, amelyhez a Braille ABC betűit nem csak eredeti formában, de tükörképben is ismerni kell és tükörírással kell használni, valamint a Braille írógéppel, melynek segítségével már sokkal egyszerűbb szövegeket rögzíteni. Ezen az állomáson minden tanuló egy Braille írással készült kártyát kapott a saját nevével.
Az egész rendezvény a nyitottság jegyében zajlott. Oldott volt a hangulat, a résztvevők számos
kérdést tettek fel, melyre elsőkézből, azoktól kaptak válaszokat és tájékoztatást, akiknél jobban
senki nem ismeri ezt,  a többségi társadalom számára látható, de mégis láthatatlan világot.