On-line előadások: Az MVGYOSZ és a Szabolcsi egyesület szolgáltatásai

 

Az MVGYOSZ és a Szabolcsi egyesület szolgáltatásai

 

A jelen beszámoló a 2021. február 23-án lezajlott kerekasztal beszélgetésen elhangzottak rövid összefoglalóját tartalmazza.

A Covid járvány okán kihirdetett veszélyhelyzet miatt, a konferencia online formában valósult meg, a Google Meet elnevezésű alkalmazás segítségével.

A kerekasztal beszélgetés  elején, Puskás Anett, az MVGYOSZ ifjúsági referense szólt a résztvevőkhöz. Beszédében kiemelkedő fontosságúnak nevezte a látássérült fiatalok részére történő segítségnyújtást, ami többek között információcsere formájában valósul meg. Ezt követően reflektált a résztvevők által, a regisztrációs űrlapon feltett kérdésekre, amelyek közül kiemelte a matematika tanításának problematikáját. A tapasztalatok ugyanis azt mutatják, hogy a látássérült diákok számára komoly gondot jelent a fent említett tantárgy megtanulása.

A felvetésekre reagálva, Puskás Anett tájékoztatta a résztvevőket arról, hogy az említett problémák megoldása érdekében február 25.én a matematika oktatását elősegítő lehetőségek kerülnek bemutatásra, egy online kerekasztalbeszélgetés keretében, amely szintén a Google Meet nevet viselő alkalmazás segítségével valósul meg.

Ezt követően Puskás Anett ismertette a konferencia menetét, majd Németh Orsolya, a kerekasztal beszélgetés másik moderátora szólt a megjelentekhez, aki beszédében kifejtette, hogy középiskolás évei alatt kizárólag floppylemezen, és hangkazettán voltak elérhetőek a tankönyvek. Az évek során azonban a technika fejlődésével immár elektronikus segédanyagokból tanulhatnak a látássérült diákok, ami óriási előrelépést jelent.

Ezután megkezdődtek az előadások.

Elsőként Puskás Anett ifjúsági referens ismertette a Jövő kilátásai weboldal létrejöttének rövid történetét és a honlap által nyújtott legfontosabb szolgáltatásokat.

Az internetes oldal létrejöttének rövid története: 2017-ben Csocsán Emi azzal a problémával kereste meg az MVGYOSZ vezetőségét, hogy a látássérült diákok oktatásában gondok merültek fel. A kapcsolatfelvételt egy országos felmérés követte, amiben gyógypedagógusok vettek részt. Ezután a látássérült diákok, és tanáraik különböző konferenciákon vehettek részt, amelyek keretében választ kaphattak a felmerülő kérdéseikre.

A projekt megálmodóinak következő célja a pozitív példák terjesztése volt. Ennek köszönhetően hosszas mérlegelés után 2017 október 14.én megszületett a jövő kilátásai weboldal, amely a www.jovokilatasai.mvgyosz.hu webcímen érhető el.

A fent említett honlapon sok fontos információ lelhető fel, többek között a látássérültek életvitelét, és tanulását segítő eszközök beszerzésének módja,, valamint a vak, és gyengénlátó diákok oktatásában jártas gyógypedagógusok által készített módszertani segédletek. A honlap karbantartásában középiskolás fiatalok is közreműködnek. A fenti tevékenység közösségi szolgálat keretében valósul meg.

A honlapon, a kiemelt hírek menüpontban megtalálható egy videó, amiben többek között részletezésre kerül a weboldal használatának módja is.

A jövő kilátásai nevet viselő internetes oldal fejlesztői természetesen egyéni segítséget is nyújtanak elsősorban telefonon, és elektronikus levél formájában a felmerülő problémák hatékony megoldása érdekében.

A kerekasztal beszélgetés második részében, Nemes-Nagy Tünde, az MVGYOSZ Szabolcs Szatmár Bereg megyei tagegyesületének elnöke ismertette a szervezet által nyújtott legfontosabb szolgáltatásokat. Előadása elején, az elnök asszony fontosnak tartotta kiemelni, hogy szolgáltatásaik országosak, így Magyarország területén bárhol igénybe vehetők.

A prezentációban említett lehetőségek közül kiemelném a Telefotel nevet viselő szolgáltatást, amely elsősorban azt a korosztályt célozza meg, akik idős koruk miatt nem tudják megtanulni az informatikai eszközök használatát. A telefotel 2019 februárjában indult útjára. A szolgáltatás a hét minden napján, ingyenesen hívható az alábbi telefonszámon: 06 80 804 585.

A szolgáltatás menürendszerébe olyan információk kerülnek fel hangos formában, amelyekre a látássérülteknek szüksége van. Többek között meghallgathatják a televízióműsorok kínálatát, a segédeszközboltokban megvásárolható eszközök használati utasításait, valamint a drogériák, és gyógyszertárak kínálatát is. Az egyesület által biztosított lehetőségekről bővebben olvashatunk a www.vakegy.hu honlapon.

Az esemény utolsó előadását az MVGYOSZ szolgáltatás vezetője, Nagyné Berke Mónika tartotta, aki a Prezentációja elején ismertette az MVGYOSZ-al kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat, majd a szervezet által biztosított szolgáltatásokat is bemutatta.

Ezek közül kiemelte  a Távszem projekt (távoli segítségnyújtás látássérültek számára) nevet viselő okostelefonokra letölthető alkalmazást. A program révén a segítségnyújtás online formában valósul meg oly módon, hogy a látássérült felhasználó az okostelefonja segítségével felhív egy operátori központot, majd a hívott fél készülékének kameráján keresztül a diszpécser segítséget nyújt az adott személy részére, többek között a közlekedésben, a tárgyak megkeresésében, vagy a háztartás vezetésében. A fent említett szolgáltatásról bővebb információk olvashatóak a www.tavszem.hu honlapon, és az applikáció Facebook oldalán.

Nagyné Berke Mónika, a prezentációja következő részében az egyesület által biztosított digitális szolgáltatások közül kettőt emelt ki: a Gépház nevet viselő informatikai műsort, amely péntekenként este 8 órától a Hobby rádióban hallgatható meg, valamint az I Blind nevű Facebook csoportot, ahova immár minden olyan látássérült személy feliratkozhat, aki rendelkezik iPhone készülékkel. A csoportban az egyik Távszem mentor, Mali Attila oktatóvideók formájában teszi közzé az iPhone készülék kezelésének elsajátításához elengedhetetlen információkat a látássérültek számára.

Az MVGYOSZ munkatársa, az egyesület által biztosított szolgáltatások közül kiemelte a segédeszközboltot, a tankönyvek adaptálását, valamint a hangoskönyvtárat, ami immár webes formában is elérhetővé vált a látássérültek számára.

Prezentációja végén Nagyné Berke Mónika arra kérte a résztvevőket , hogy lehetőség szerint mindenki iratkozzon fel az egyesület Facebook oldalára, és a szervezet hetente e-mail üzenet formájában megjelenő hírlevelére, amiben sok fontos, elsősorban a látássérülteket érintő információ olvasható.

Ezt követően, Puskás Anett tájékoztatta a résztvevőket arról, hogy tavaszra egy a személyes jelenléten alapuló tábort szerveztek volna a látássérült diákok, és tanáraik számára, ám a koronavírus járvány miatt ez nagy valószínűséggel online formában kerül megtartásra. Ennek keretében a különböző segédeszközök kipróbálására kapnak lehetőséget a vak, és gyengénlátó gyermekek. A tábor megtartásának körülményeiről az MVGYOSZ vezetői a későbbiekben nyújtanak részletes tájékoztatást.

Ezután, Komárom város egyik középfokú oktatási intézményének vezetője reflektált az elhangzottakra, aki a beszédében többek között elmondta, hogy szeptembertől két látássérült fiatal kezdi meg náluk gimnáziumi tanulmányait. Az igazgató asszony megköszönte az elhangzott információkat, és biztosította a konferencia moderátorait arról, hogy probléma esetén megkeresik az MVGYOSZ vezetőségét segítségkérés céljából. Fontosnak tartom megjegyezni, hogy a két fiatalember oktatásába hasznos lenne olyan pedagógusokat is bevonni, akik korábban már vettek részt vak, és gyengénlátó gyermekek tanításában, és nem rendelkeznek gyógypedagógus végzettséggel. Viszont a tapasztalataik sokat segíthetnek a gimnázium tanárainak.

A kerekasztal beszélgetés végén az ifjúsági referens tájékoztatta a résztvevőket arról, hogy az oktatási hivatal elérhetővé tette az idei érettségi feladatlapokat. Ezek adaptálása folyamatban van.

A konferencia zárásaként, a két moderátor megköszönte a résztvevőknek a közreműködést.

Várgesztes, 2021. február 26.