On-line előadások: Hangos betűk Selmeczi Tiborral 1.

 

Hangos betűk Selmeczi Tiborral 1.

 

A jelen dokumentum a „Hangos betűk” címmel 2021. április 26-án megrendezett programsorozat 1. alkalmán elhangzottakat foglalja magában.

Az esemény a Fény Alapítvány támogatásával került megrendezésre.

A műsor a fent említett civil szervezet Facebook oldalán, egy videó formájában volt követhető a résztvevők számára.

A jelen beszámoló elején, a programmal kapcsolatosan fontosnak tartom megjegyezni, hogy vélhetően a felolvasó számítógépén fellépő technikai hibák miatt, az említett videó kizárólag mérsékelten volt élvezhető az irodalom iránt érdeklődő látássérült felhasználók számára.

A műsor elején az esemény házigazdája, Selmeczi Tibor színművész elmondta, hogy a programsorozat elindításának legfontosabb célja a pandémia okán bevezetésre került korlátozó intézkedések miatt karanténba kényszerült emberek lelki feltöltődésének elősegítése volt.

Ezt követően, a műsorvezető bemutatkozott. Ennek keretében többek között elmondta, hogy fiatal korában a Rádiókabaré című műsorban konferálta fel a népszerű humoristákat.

Ezután az esemény házigazdája a gyermekkoráról mesélt. Ezzel kapcsolatosan, Selmeczi Tibor sok más mellett elmondta, hogy kiskorában gyermekszínészként dolgozott Debrecenben, a Csokonai Színházban, majd humoros történeteket osztott meg a hallgatósággal a fent említett intézményben töltött évei vonatkozásában.

A műsor következő részében, a színész érdekes szemelvényeket olvasott fel Nyári Krisztián Így szerettek ők című könyvéből.

Ennek keretében, elsőként a Csokonai Vitéz Mihály életét meghatározó Lilla szerelemről osztott meg fontos adatokat. A felolvasott szemelvényből többek között megtudhattuk, hogy a költő egy estéjen ismerkedett meg későbbi szerelmével, Vajda Juliannával, akit a verseiben Lillának nevezett el. A fiatal hölgy először nem viszonozta a költő közeledését, ám később, a hozzá írt szerelmes versek hatására engedett Csokonai közeledésének.

A lány szülei azonban nem nézték jó szemmel a két ifjú kapcsolatát. Vajda Julianna édesapja azt szabta az esküvő feltételéül, hogy a költő fizető állást találjon magának. Ezért Csokonai Vitéz Mihály hosszú időre elszakadni kényszerült a szerelmétől.

Vajda Julianna ettől kezdve bizonytalanná vált a költővel kötendő házasságával kapcsolatban, és kételyeit a környezete is megerősítette. Mire Csokonai ismét visszatért Komáromba Lillához, addigra a lány már egy nála 15 évvel idősebb férfi menyasszonya volt.

A férje halála után, 68 évesen, Lilla hozzá ment Végh Mihályhoz, akihez haláláig hűséges volt.

A következő szemelvény Petőfi Sándor költő, és egy Kornélia nevű színésznő futó kapcsolatának történetét mesélte el. A költő 1845-ben ismerkedett meg a fent nevezett színésznővel. A lány a kezdetektől viszonozta Petőfi közeledését, és kész volt oltár elé állni vele, ezért Petőfi el akarta hagyni a menyasszonyát, Szendrey Júliát, hogy Kornéliával házasságot kössön.

Petőfi tehát elutazott, hogy elintézze az esküvő lebonyolításához szükséges papírokat. Ezt követően felkérte Jókai Mór írót, hogy a lakodalomban legyen ő a násznagy. Az író örömmel fogadta a felkérést, mert nem kedvelte Szendrey Júliát.

Az esküvő azonban mégsem valósult meg.

Szendrey Júlia egy közeli ismerősétől értesült a költő, és a színésznő kapcsolatáról, amiről a naplójában csalódott hangnemben írt.

Petőfi végül mégis oltár elé állt Szendrey Júliával.

Júlia halála után a fent említett kézirat a sógorához került, aki mindent megtett annak érdekében, hogy a botrányos szerelem története a későbbiek során ne piszkítsa be nemzeti költőnk hírnevét.

Kornélia boldog házasságban élte le az életét egy színészkollégája oldalán.

A fent említett szemelvények megosztását követően, a műsor utolsó részében, Selmeczi Tibor színművész humoros történeteket osztott meg a látássérült érdeklődőkkel a házassággal kapcsolatban, majd megköszönte mindenkinek a részvételt.

Pillmann Tünde

Várgesztes, 2021. április 29.