On-line előadások: Lélekbonbonok 8. - Szelektív hulladékgyűjtés

 

Lélekbonbonok 8.

 

A jelen dokumentum a Vakok és Gyengénlátók Szabolcs- Szatmár Bereg megyei Egyesülete által 2021. április 15-én, Lélek bonbonok 8. címmel megtartott online kerekasztal beszélgetésen elhangzott legfontosabb információkat foglalja magában.

A koronavírus-járvány okán kihirdetett veszélyhelyzet miatt, az eseményt online formában tartották meg, a Google Meet nevet viselő kommunikációs platform segítségével. A rendezvényen 24 fő vett részt.

A nyitóbeszédet az esemény moderátora, Nemes-Nagy Tünde, a Vakok és Gyengénlátók Szabolcs- Szatmár Bereg megyei egyesületének elnöke tartotta. Ennek keretében bemutatta az általa képviselt civil szervezet működését, majd kifejtette, hogy a Lélekbonbonok nevet viselő program sorozat a veszélyhelyzet kihirdetése óta minden csütörtökön este 18:00 órakor megrendezésre kerül. Célja a résztvevők lelki feltöltődésének elősegítése. Ennek oka az, hogy a járványhelyzet miatt bevezetett korlátozó intézkedések lelkileg megviselik az embereket, ezért a fent említett kerekasztal beszélgetés sorozat ennek kíván gátat szabni.

Ezt követően Nemes- Nagy Tünde elnök felvezette a rendezvény egyetlen előadását, amelyet a civil szervezet egyik dolgozója, Barkó-Szabó Judit tartott, aki prezentációjában 3 fontos témát járt körül. Ezek a következők voltak: a szelektív hulladékgyűjtés, az ökológiai lábnyom, valamint a tudatos vásárlás.

Barkó- Szabó Judit az előadása első részében a szelektív hulladékgyűjtésről beszélt. Prezentációjában elsőként kifejtette, hogy földünk lakossága évente több millió tonna szemetet termel. A bolygónk lakhatóvá tételének elősegítése érdekében fontos a keletkezett hulladékok eltüntetése.

Ezt követően ismertette a szelektív hulladék gyűjtés törvényi hátterét, és a fent említett tevékenységgel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat, majd kitért az úgynevezett hulladékudvarok működésére. Ennek keretében elmondta, hogy ezek az ország szinte minden településén, naponta nyitva tartanak. Feladatuk a termelődő veszélyes hulladékok összegyűjtése, és újrahasznosítása.

Ezt követően felhívta a figyelmet arra, hogy fontos már fiatal korban a gyermekekben a környezetvédelem szükségességének tudatosítása.

Prezentációja 2. részében Barkó- Szabó Judit az ökológiai lábnyomról beszélt. Ennek keretében elmondta, hogy a fenti fogalom egy mutató, amely az adott térségre kifejtett környezeti hatásokat jelenti. Ennek több összetevője van, ide tartozik többek között az úgynevezett carbon lábnyom, a halászati lábnyom, a termőföld lábnyom, a legelő lábnyom, az erdő lábnyom, valamint a  víz lábnyom.

Az ökológiai lábnyom kiszámítása bonyolult képletek alapján történik.

Ezt követően az előadó kifejtette, hogy minden ember sokat tehet azért, hogy az ökológiai lábnyom csökkenjen. Ez sokmás mellett elérhető a lakások megfelelő hőszigetelésével.

Barkó Szabó Judit az előadásában külön kiemelte az étkezési hulladékok termelődésének problematikáját. Ennek keretében kifejtette, hogy az emberek általában több ételt készítenek, mint amennyit elfogyasztanak, ezért ezek az ételek általában a szemetesekben kötnek ki. Néhány cég ennek visszaszorítása érdekében a feleslegessé vált ételeket összegyűjtik, és állatkerteknek adományozzák.

Az előadás 3., egyben utolsó témája a tudatos vásárlás volt. Ezzel kapcsolatosan Barkó- Szabó Judit elmondta, hogy kizárólag annyi terméket érdemes vásárolni, amennyit felhasználunk. A vásárlási tevékenység során fokozott gondot kel fordítania minőségi termékek beszerzésére. Az összetevők között pedig érdemes megnézni, hogy az adott termék milyen technológia alapján készült.

A prezentációt követően, a résztvevők feltehették az elhangzottakkal kapcsolatos kérdéseiket, majd az esemény moderátora, Nemes- Nagy Tünde lezárta a kerekasztal beszélgetést.

Pillmann Tünde

Várgesztes, 2021. április 19.