On-line előadások: Home-office-ban a látássérültek 2.

 

Home-office-ban a látássérültek 2.

 

A jelen dokumentum a Vakok és Gyengénlátók Közép- Magyarországi Regionális Egyesülete által „Home-office-ban a látássérültek” címmel elindított online programsorozat 2. részéről készült beszámolót tartalmazza.

A koronavírus-járvány okán kihirdetett veszélyhelyzet miatt, a rendezvénysorozatot a fent említett civil szervezet youtube-csatornáján hallgathatják meg az érdeklődők.

A jelen beszámolóm elején fontosnak tartom megemlíteni, hogy a rendezvény 2. alkalmával egy portrésorozat vette kezdetét, amelynek keretében az egyesület berkein belül működő Közösség lámpásai nevet viselő klub munkájába nyerhetünk betekintést.

Mindenek előtt azonban lényegesnek tartom, hogy a jelen beszámolóban néhány mondatban bemutassam a fent említett szervezet működését, és létrejöttének legfontosabb céljait.

A Közösség lámpásai nevet viselő klub, a Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális egyesületének berkein belül jött létre azzal a céllal, hogy egy mentori hálózat segítségével erősítse a civil szervezet tagságának közösségi kapcsolatrendszerét, valamint biztosítsa a munkatársak foglalkoztatását, és a különböző szakmai képzéseken való részvételét.

A Közösség lámpásai elnevezésű szervezet az Európai Unió által biztosított pályázati forrásokból jött létre. A klub keretében működő mentori hálózat segítségével lehetővé vált a vak, és gyengénlátó személyek integrált közösségeinek életre hívása, valamint a más civil szervezetekkel történő együttműködése is. E mellett közreműködnek a sorstársak részéről felmerült igényeknek a segítőtárs szervezetek, és a helyi hatóságok felé történő továbbításában is.

A fent említett szervezet működésével kapcsolatosan további információk olvashatóak az egyesület honlapján: a www.vgyke.hu webcímen.

A „Home-office-ban a látássérültek” című online programsorozat 2. alkalmán Miks-Rédai Csaba műsorvezető, és Mészáros Ágnes, a fent említett egyesület alelnöke, egyben a közösségi civil szervezők vezetője vett részt.

A beszélgetés során szóba kerültek többek között az elmúlt 1 évben, a covid járvány okozta veszélyhelyzet okán elrendelt karantén intézkedések miatt, a látássérültek mindennapi életvitelét megnehezítő körülmények. Ezekkel kapcsolatosan Mészáros Ágnes kifejtette, hogy a járvány kitörését követő néhány hétben elsősorban telefonos kapcsolattartás zajlott le az egyesület keretein belül tevékenykedő civil szervezők, és a tagság között. Ennek során verbális formában ismertették a látássérült sorstársak részére a szóba jöhető segítségnyújtás formáit, ide tartozik többek között a gyógyszerek kiváltása, valamint a bevásárlás. E mellett a klub munkatársai postai úton különböző egészségügyi szájmaszkokat juttattak el a látássérült sorstársak részére.

A Közösség lámpásai nevet viselő szervezet keretében működő mentori hálózatnak köszönhetően, a fent említett tevékenység zökkenőmentesen működhetett.

A következő néhány hétben, a civil szervezők legfontosabb feladata a szóbajöhető kommunikációs platformok használhatóságának felmérése volt. A fent említett platformok közül a Google Meet elnevezésű program bizonyult a legakadálymentesebbnek. Ezért a szervezet munkatársai, a már említett platform használata mellett döntöttek. Ettől kezdve a Közösség lámpásai nevet viselő közösségi klub számára lehetővé vált a különböző szakmai teamek keretében biztosítható képzések megtartása.

A nyári időszak vonatkozásában, Mészáros Ágnes kifejtette, hogy a veszélyhelyzet időleges feloldásával az egyesület számára lehetővé vált a különböző szabadtéri rendezvények megtartásának lehetősége. Ennek ellenére közkívánatra a karantén ideje alatt nagy népszerűségnek örvendő on-line klubnapokat megtartották a nyári időszakban is. A rendezvények keretében, elsősorban a civil szervezet által működtetett pályázati projektek témáival kapcsolatosan tartottak előadásokat. Ilyen volt többek között a szülő-példa-érték nevet viselő programsorozat, vagy a foglalkoztatás 2020 elnevezésű rendezvénysorozat. A fent említett előadások meglehetősen népszerűek voltak a hallgatóság körében.

Mészáros Ágnes elmondta, hogy mindenki, aki lépést tud tartani a technika fejlődésével, az részt vehet a fent említett programsorozatokon.

Az őszi időszakkal kapcsolatosan Mészáros Ágnes elmondta, hogy a fertőzöttek számának drasztikus emelkedése okán a kormány által ismételten bevezetett korlátozó intézkedések miatt a Fehérbot nemzetközi napjáról való megemlékezést az egyesület az on-line térben tudta csak megtartani. A műsor keretében népszerű előadókat kértek fel a tagság szórakoztatására. Az alelnök asszony a fentiek mellett fontosnak tartotta kiemelni azt is, hogy azon sorstársak részére, akik nem tudnak internetet használni, postai úton eljuttatják a fent említett műsor hanganyagát.

A fentiek mellett elmondta, hogy a járványhelyzet megszűnésével az online programokat továbbra is meg fogják rendezni.

A narrált színházi előadások vonatkozásában Mészáros Ágnes megemlítette a Luxembourg grófja című nagysikerű darabot, amely meglehetősen népszerű volt a hallgatóság körében.

Az alelnök asszony a műsor utolsó részében elmondta, hogy büszke az egyesület berkein belül működő Közösség lámpásai nevet viselő szervezet keretében tevékenykedő civil szervezőkre, mert nélkülük a jelen dokumentum korábbi részében említett rendezvények nem jöhettek volna létre.

Ezt követően Miks-Rédai Csaba műsorvezető ajánlotta a Vakok és Gyengénátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesületének Facebook-oldalát, és Youtube-csatornáját, majd megköszönte a hallgatók figyelmét.

Pillmann Tünde

Várgesztes, 2021. május 19.