On-line előadások: Szülő-Példa-Érték projekt záró rendezvény

 

Szülő-Példa-Érték projekt záró rendezvény

 

A jelen dokumentum a Vakok és Gyengénlátók Közép- Magyarországi egyesülete által 2021. április 29-én Szülő-Példa-Érték címmel megrendezett projektzáró rendezvényen elhangzottak rövid összefoglalóját tartalmazza.

A koronavírus-járvány okán bevezetett korlátozó intézkedések miatt, a program a fent említett civil szervezet Youtube- csatornáján, valamint a Hobby rádióban volt követhető az érdeklődők számára.

A rendezvény nyitó beszédét Fodor Ágnes, a Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Egyesületének elnöke tartotta, aki a köszöntőjében többek között a fenti projekt létrejöttének körülményeit vázolta.

Ennek keretében kifejtette, hogy az általa képviselt civil szervezet berkein belül immár 2012 óta kiemelten foglalkoznak a látássérült szülők által, elsősorban a gyermeknevelés témakörében tapasztalt pozitív élmények összegyűjtésével, és megosztásával. Ennek oka az, hogy az egyesület vezetőségében már a fent említett évben is voltak olyan fiatal látássérült személyek, akik a szülővé válás mellett a szervezet keretein belül önkéntesként látták el az érdekképviselettel kapcsolatos feladataikat.

Ekkor döntött úgy az egyesület vezetősége, hogy a rendelkezésére álló különböző pályázati források felhasználásával programsorozatot indít: Szülő-példa-érték címmel.

A projektet többek között az NFSZK is támogatta, első sorban anyagi források biztosításával.

Fodor Ágnes a fentiek mellett kifejtette azt is, hogy a 2012 óta évente megvalósuló programsorozat rendkívül sikeresnek bizonyult a látássérültek körében.

Az elnökasszony a beszéde utolsó részében köszönetet mondott a projekt támogatóinak.

Ezt követően Veres Katalin, a rendezvénysorozat megálmodója vette át a szót, aki a beszédében kifejtette, hogy látássérült anyaként sok energiát fektetett a program megvalósításába, majd kiemelte Pál Szilvia, és Pál Zsolt munkáját, akik 2016- és 2017 között dolgozták ki az akkori programsorozat lebonyolításának legfontosabb állomásait.

Az elmúlt években Ozvári-Lukács Ádám, és Lukács Réka vette át ezt a rendkívül felelőségteljes munkát.

Az utóbbi két évben a Szülő-példa-érték nevet viselő projekt keretén belül elsősorban olyan jogi témákat dolgoztak fel, amelyek szorosan kapcsolódnak a látássérültek érdekvédelmének témaköréhez.

Veres Katalin, a beszéde zárásaként elmondta, hogy egy kiadvány megjelentetésével kívánnak köszönetet mondani a programsorozatban résztvevő családoknak. A könyv elsősorban a velük készített interjúkat foglalja magában.

Ezután Mészáros Ágnes, az egyesület alelnöke vette át a szót, aki a 2020- 2021-es évben megvalósult programsorozat lebonyolításának körülményeit vázolta. Ennek keretében elmondta, hogy a projekt lebonyolításánál számos nehézséggel kellett megküzdeniük. A rendezvénysorozatot eredetileg a főváros 12 kerületébe szervezték ki, a civil szervezet kötelékében dolgozó közösségi szervezők segítségével. Ennek keretében az egyesület tagsága részére különböző jogi témájú előadásokat tartottak volna a szervezők.

A fenti programok azonban a járvány miatt bevezetett korlátozó intézkedések miatt nem valósulhattak meg. A programsorozat a fenti rendelkezéseknek köszönhetően átkerült az online térbe. A rendezvények a vázolt körülmények ellenére jól sikerültek, a Szülő-példa-érték című projekt meglehetősen népszerűvé vált a hallgatóság körében.

Mészáros Ágnes alelnök, a beszéde végén ígéretet tett arra, hogy a programsorozat a jövőben is folytatódni fog.

Ezt követően Ozvári-Lukács Ádám vette át a szót, aki a programsorozattal kapcsolatos tapasztalatait osztotta meg a hallgatósággal. Ezzel kapcsolatosan kifejtette, hogy nagy örömöt jelentett számára az a körülmény, hogy a projekt keretében megtartott előadásokon a megjelentek közül sok embert régi ismerősként üdvözölhetett.

A beszédében ő is említést tett a járvánnyal kapcsolatos korlátozó intézkedések negatív hatásairól. Ennek kapcsán kifejtette, hogy a fent említett körülmények nagyobb alkalmazkodó készséget követeltek meg a résztvevőktől.

Pozitívumként említette viszont azt a tényt, hogy az élő közvetítések révén több emberhez eljutottak az általuk átadni kívánt információk.

Ozvári Lukács Ádám, a beszédében külön kitért a jelen dokumentum egy korábbi részében már említett kiadványra, amely a látássérült szülőknek a gyermeknevelés témakörében szerzett pozitív tapasztalatait foglalja magában. Ebben igyekeztek a neveléssel kapcsolatos nehézségeket, és örömöket is összegyűjteni.

A projektzáró rendezvény utolsó részében Gy. Dobos Mariann vette át a szót, aki a fent említett kiadványt végleges formába öntötte. A könyv szerkesztője a beszédében kifejtette, hogy a fent említett alkotás legnagyobb értéke a benne foglalt tapasztalatok hitelessége. Gy. Dobos Mariann külön kiemelte azt a tényt, hogy a kiadványban olyan látássérült íróktól is olvashatunk idézeteket, mint Reményik László.

Ezután a szerkesztő asszony szemelvényeket olvasott fel a fent említett könyvből.

A beszéde zárásaként Gy. Dobos Mariann elmondta, hogy a kiadvány a konferenciát követően megtalálható lesz az interneten.

A könyvvel kapcsolatos észrevételeket az egyesület elérhetőségeinek valamelyikén jelezhetik a tisztelt olvasók.

A Szülő-Példa-Érték nevet viselő projektzáró rendezvény teljes terjedelmében megtekinthető az alábbi linkre kattintva: https://www.youtube.com/watch?v=qyPjsuopIMY

Pillmann Tünde

Várgesztes, 2021. május 6.