Online előadások: Vakvezetőkutyák világnapja 2021

 

Vakvezetőkutyák világnapja 2021

 

A Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége az idei évben április 28.án emlékezett meg a vakvezetőkutyák világnapjáról. A rendezvényt a fent említett civil szervezet Vakvezetőkutyakiképző központjában tartották meg, az intézmény dolgozóinak aktív közreműködésével.

A koronavírus-járvány okán kihírdetett veszélyhelyzet miatt, a látássérült érdeklődők az MVGYOSZ Youtube csatornáján követhették nyomon az eseményt.

A rendezvény nyitóbeszédét Németh Orsolya, az MVGYOSZ szakmai vezetője tartotta, aki a köszöntőjében elmondta, hogy a vakvezetőkutyák világnapját 1994 óta minden év áprilisának utolsó szerdáján tartják meg.

A moderátor, a fentiek mellett kifejtette azt is, hogy a megemlékezés legfontosabb célja a kutyákkal kapcsolatos élmények megosztása, hiszen ezen a napon nemcsak a kutyákat, hanem a gazdáikat is ünnepeljük.

Ezután Németh Orsolya átadta a szót Sif Mónikának, a központ vezetőjének, aki elsősorban az intézmény által végzett legfontosabb tevékenységeket vázolta.

Az elnök asszony a beszédében többek között elmondta, hogy a központ megalapításának története immár több, mint 40 éves múltra tekint vissza. Az intézmény tevékenysége 4 fontos programelemből épül fel, ezek az alábbiak: tenyésztés, kölyöknevelés, kiképzés, és utógondozás.

A szervezet vezetője a beszédében fontosnak tartotta kiemelni azt is, hogy az intézmény dolgozói a kutyák egész életét nyomon követik: a fogantatás pillanatától, egészen a halálukig.

A Rithnovszky díjjal kapcsolatban Sif Mónika elmondta, hogy szerettek volna tisztelegni Vitéz Rithnovszky János munkássága előtt, ezért 2020-ban díjat alapítottak. A tavalyi évben, a fehérbot nemzetközi napján adták át a fent említett elismerés gyémánt fokozatát Hegedűs Gábor Károly kölyöknevelőnek. Sif Mónika elmondta azt is, hogy az idei évben többek között egy házaspár a Rithnovszky díj várományosa.

Ezután, Németh Orsolya átadta a szót Rózsa Katalinnak, aki az úgynevezett kölyöknevelési program legfontosabb elemeit vázolta. Ennek keretében elmondta, hogy a kutyák születésük után 2 hónapig a központ vendégszeretetét élvezik, ezalatt korai fejlesztésben részesülnek, majd  1 évre kölyöknevelőkhöz kerülnek.

A kölyöknevelők munkájával kapcsolatban Rózsa Katalin megemlítette azt a körülményt, hogy a leendő vakvezetőkutyákkal történő foglalkozás általában napi 24 órás jelenlétet követel meg a nevelőktől, ezért a jelentkezés során alaposan felmérik a leendő kölyöknevelők személyes motivációját, valamint a családi és lakáskörülményeit.

A tenyésztéssel kapcsolatban Rózsa Katalin kiemelte, hogy a fenti tevékenység során lényeges odafigyelni a kutyák küllemére, az állatok temperamentumára, és a stressztűrő képességére egyaránt.

Ezt követően az MVGYOSZ szakmai vezetője átadta a szót a rendezvényen megjelent önkéntes kölyöknevelőknek :Bodorics Andreának, és Hegedűs Gábornak.

A motivációval kapcsolatban a kölyöknevelők elmondták, hogy az emberek általában számos érvet hoznak fel a jelentkezés során, ezek közé tartozik a személyes érintettség, és a segítségnyújtás vágya.

A fent említett tevékenység során felmerülő nehézségek között a kölyöknevelők első sorban a kutyák szobatisztaságra történő nevelését említették meg.

A rendezvény ideje alatt természetesen szóba került a járvány miatti korlátozások hatása a vakvezetőkutyák, és gazdáik életére. Ezzel kapcsolatban a résztvevők elmondták, hogy a pandémia miatt jelentősen megváltoztak a körülmények, különös tekintettel arra, hogy a bevezetett korlátozások miatt a vakvezetőkutyákat, és a látássérült gazdáikat kevesebb inger éri a közlekedés során.

A résztvevők elmondták, hogy véleményük szerint az igazi munka a korlátozó intézkedések feloldását követően vár majd a vakvezetőkutyákra, és látássérült gazdáikra.

Az esemény moderátora ezt követően átadta a szót Pintér Norbert újdonsült vakvezetőkutya tulajdonosnak, aki elmondta, hogy korábban az albérlet miatt nem volt lehetősége kutyatartásra, azonban az idei évben a főbérlője engedélyt adott a fenti tevékenységre.

Pintér Norbert, a fentiek mellett elmondta, hogy a munkahelyre történő közlekedés során gyakran szembesült olyan akadályokkal (útlezárások, parkoló autók), amelyek kikerülésére a fehérbot nem jelentett segítséget a számára. A fiatalember jelenleg a közlekedésbiztonsági vizsgájára készül vakvezető kutyájával.

A rendezvény utolsó részében Nagyné Berke Mónika, az MVGYOSZ szolgáltatás vezetője osztotta meg a résztvevőkkel, és a hallgatókkal Ales nevű vakvezetőkutyájának történetét.

A rendezvény teljes terjedelmében megtekinthető az alábbi linkre kattintva: https://www.youtube.com/watch?v=MhoKvDfLu8w

Pillmann Tünde

Várgesztes, 2021. május 5.