On-line előadások: Lélekbonbonok 16. - Erőszakmentes kommunikáció

 

Lélekbonbonok 16. – Erőszakmentes kommunikáció

 

A jelen beszámoló a Vakok és Gyengénlátók Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Egyesülete által Lélekbonbonok címmel elindított on-line előadássorozat 16. alkalmán elhangzottak rövid összefoglalóját tartalmazza.

A program a Google Meet nevet viselő kommunikációs platformon keresztül valósult meg, 2021. szeptember 16-án. Az eseményen 16 fő vett részt.

A rendezvény nyitányaként Nemes-Nagy Tünde egyesületi elnök köszöntötte a résztvevőket. A civil szervezet vezetője az expozéjában elmondta, hogy a koronavírus-járvány kitörését követően az egyesület által Lélekbonbonok címmel útjára indított on-line rendezvénysorozat azzal a céllal került meghírdetésre, hogy biztosítsa a jelentkező vak, és gyengénlátó személyek lelki feltöltődését a karantén idején. Az előadásokat Barkó-Szabó Judit, a civil szervezet munkatársa szervezi, aki férjével a fent említett napon ünnepelte házassági évfordulóját.

A rendezvény tematikáját elsősorban az elnökasszony barátainak ajánlásai alapján állítják össze.

Nemes Nagy Tünde a fentiek mellett érdekességként megemlítette azt is, hogy a programsorozat korábbi témái között szerepeltek többek között a  sugárhajtású repülőgépek , valamint bemutatásra került az egyesület által működtetett Telefotel nevet viselő szolgáltatás is.

A 2021. szeptember 16-án megvalósult program keretében Ballay Annamária szociálismunkás tartott érdekfeszítő előadást az erőszakmentes kommunikációval kapcsolatos tudnivalókról.

Az előadó a prezentációt megelőzően néhány személyes gondolatot osztott meg a hallgatósággal. Ennek keretében kifejtette, hogy napjainkban nagy súlyt kellene fektetni az erőszakmentes kommunikáció alkalmazására, tekintettel arra, hogy tapasztalatai szerint a világban elharapózott az erőszak, ennek  véleménye szerint kizárólag az erőszakmentes kommunikáció alkalmazásával lehetne elejét venni. Ezért tartotta fontosnak a fenti témával kapcsolatos előadás megtartását.

Ezt követően megkezdődött a prezentáció, amelynek elején Ballay Annamária szociálismunkás elsőként a kommunikáció fogalmát vázolta a résztvevők számára. A fent említett fogalom tisztázását követően az előadó kifejtette, hogy a másik emberrel történő beszélgetések során általában gondolatokat, érzéseket, és meggyőződéseket fogalmazunk meg., majd a beszélgető partnerünk válaszai alapján igyekszünk képet alkotni a másik emberről. Ez sok esetben vitákat eredményez, amennyiben a beszélgetőpartner véleménye nem egyezik az általunk megfogalmazott meggyőződésekkel. Ezek megvitatására alkalmazható az erőszakmentes kommunikáció, amely nem azonos az erőmentes kommunikáció fogalmával.

Ezt követően az előadó a prezentációjában ismertette a hallgatóság részére a Marshal B Rosenberg író által, A szavak falak, vagy ablakok- erőszakmentes kommunikáció címmel megírt könyvében vázolt modellt, amely 4 részből épül fel.

Az első rész vonatkozásában Ballay Annamária szociális munkás elmondta, hogy a kommunikáció során lényeges lenne ítéletmentesen megfigyelni a történéseket. Ezt a könyv írója egy, a bibliából vett példával próbálta illusztrálni ”Ne ítélkezz, hogy ne ítéltessél”.

A fentiekkel kapcsolatosan a szociálismunkás elmondta, hogy a kommunikáció során fontos az érzelmeink kifejezése, tekintettel arra, hogy a beszélgető partnerünk nem gondolatolvasó.

A modell 2. része az érzéseink felismerésének, és megfogalmazásának fontosságát emeli ki. Ezzel kapcsolatosan Ballay Annamária kifejtette, hogy a prezentációja alapjául szolgáló könyv írója szerint lényeges lenne az érzéseinket elkülöníteni a gondolatoktól. Ennek elsajátítását gyermekkorban lenne érdemes elkezdeni.

A modell 3. részének vonatkozásában Ballay Annamária elmondta, hogy az embertársainkkal történő kommunikáció során lényeges lenne a szükségleteink azonosítása, és kifejezése. Ez olykor nehézséget okozhat a számunkra, azonban nem várható el a másik embertől, hogy kitalálja a gondolatainkat.

A modell 4., egyben utolsó része az empátia, amely a másik emberhez való odafordulás fogalmát jelenti. Ezzel kapcsolatban a könyv írója a fent említett alkotásában kifejti, hogy lényeges lenne ítélkezés mentesen meghallgatni a másik embert. Sok esetben ugyanis embertársaink kizárólag arra várnak, hogy valaki ítéletmentesen meghallgassa őket.

A prezentációt követően a résztvevők feltehették Ballay Annamária szociális munkásnak az elhangzottakkal kapcsolatos kérdéseiket, majd  a szervezők megköszönték mindenkinek a figyelmet, és lezárták az on-line rendezvényt.

Pillmann Tünde

Várgesztes, 2021. szeptember 21.