On-line előadások: Beszámoló Lélekbonbonok 17. – a 2021-es Paralimpiai Játékok, egy paralimpikon szemszögéből

 Beszámoló Lélekbonbonok 17. – a 2021-es Paralimpiai Játékok, egy paralimpikon szemszögéből

 2021. október 22-én lezajlott a Vakok és Gyengénlátók Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei egyesületének szervezésében a Lélekbonbonok című on-line beszélgetéssorozat 17. alkalma.

A program a Google Meet nevet viselő kommunikációs platformon keresztül valósult meg.

Az eseményt Nemes-Nagy Tünde egyesületi elnök nyitotta meg, aki expozéjában elmondta, hogy a beszélgetéssorozat létrejöttének legfontosabb célja a látássérült személyek testi és lelki feltöltődésének elősegítése volt, tekintettel arra, hogy a 2020-ban kitört koronavírus-járvány okán bevezetett karantén intézkedések nem tették lehetővé a személyes részvételen alapuló programok megszervezését.

A korábbi hónapokban lezajlott on-line eseményeken többek között megismerhettük az egyesület által működtetett Telefotel nevű szolgáltatást, valamint a sugárhajtásúrepülőgépeket is.

Az október 22-én megtartott program vendége Tarjáni István paralimpikon volt, aki immár 9. éve foglalkozik kerekesszékes vívással. A sportoló 17 éves korában, egy gerincvelődaganat következtében került kerekesszékbe. A fent leírt tragikus történések ellenére, a paralimpikont egy rendkívül pozitív gondolkodású, és jókedélyű embernek ismerhették meg a résztvevők.

A sportolói karrierjéről szólva Tarjáni István elmondta, hogy 9 évvel ezelőtt kezdett sportolni, majd fél évvel később bekerült a Magyarr Paralimpiai Válogatott keretébe.

A kerekesszékes vívás szabályairól szólva a sportoló kifejtette, hogy a tréningek, és a versenyek helyszínén adott egy úgynevezett pást, amire a két küzdőfél kerekesszéke le van rögzítve, a vívók pedig támadáskor jobbra, védekezéskor hátra felé dőlnek annak érdekében, hogy az ellenfél szúrása lehetőleg ne találja el őket.

A sportolók ruházata több rétegű, hiszen 800 newton behatású erőnek kell ellenállnia. A sportágat természetesen női játékosok is űzhetik.

A műsor következő részében természetesen szóba kerültek a 2021-es nyári Paralimpiai Játékok is. A megmérettetést egy 20 versenyből álló úgynevezett kvalifikáció előzte meg. Az itt elért eredmények alapján döntik el, hogy az adott sportoló kijuthat e a Paralimpiai Játékokra.

Tarjáni István elmondta, hogy számára nagy örömöt jelentett, hogy részt vehetett a megmérettetésen.

Sajnos azonban a versenyre is rányomta a bélyegét a koronavírus-járvány. Ez elsősorban abban nyilvánult meg, hogy a sportolók kizárólag a versenyek időtartamára hagyhatták el az olimpiai falut.

A japán emberekkel kapcsolatosan Tarjáni István elmondta, hogy természetükből adódóan meglehetősen kedvesek. Azt is fontosnak tartotta megjegyezni, hogy a megmérettetésnek helyet adó országban minden sérült sportoló mellé kijelöltek egy önkéntest, aki segítséget nyújtott a részükre a versenyek helyszínére történő eljutásban.

Az elért eredményekkel kapcsolatosan a sportoló megjegyezte, hogy a 2021-es Paralimpiai Játékokon 8. helyezést ért el.

A jövőbeni tervekkel kapcsolatosan kifejtette, hogy a legfontosabb célja a következő Paralimpiai Játékokra történő eljutás.

A beszélgetés végén, a résztvevők feltehették az elhangzottakkal kapcsolatos kérdéseiket, majd Barkó-Szabó Judit moderátor lezárta az eseményt.

Pillmann Tünde

Várgesztes, 2021. november 1.