On-line előadások - Lélekbonbonok 18. - A testi, lelki, szellemi egészség megőrzése

 

Lélekbonbonok 18. – a testi, lelki, szellemi egészség megőrzése

 

2021. november 18-án a Vakok és Gyengénlátók Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Egyesületének szervezésében lezajlott a Lélekbonbonok című on-line előadássorozat 18. alkalma.

Az eseményt a Google meet nevű kommunikációs platformon keresztül valósították meg.

A rendezvényt Nemes-Nagy Tünde egyesületi elnök nyitotta meg, aki a beszédében kiemelte, hogy a Lélekbonbonok című előadássorozat immár egy éve minden hónapban megrendezésre kerül az általa képviselt civil szervezet szervezésében. Ezen kívül aziránti örömét fejezte ki, hogy az ország minden tájáról jelentkeznek a látássérült sorstársak az on-line formában megrendezett eseményre.

Nemes-Nagy Tünde elnök, a beszéde következő részében kifejtette, hogy a korábbi alkalmakon többek között szóba került a Telefotel nevű szolgáltatás, a szelektív hulladékgyűjtés, a kovász elkészítésének módja, valamint a sugárhajtásúrepülőgépek működése is.

A fentiek mellett az elnökasszony megjegyezte azt is, hogy várhatóan a decemberi hónapban is lesz egy előadás a Lélekbonbonok című rendezvénysorozat keretében, ennek szervezése jelenleg is zajlik.

Ezt követően Nemes-Nagy Tünde átadta a szót Dr. Bagoly Ibolya természetgyógyásznak, aki a testi lelki egészség harmóniájáról tartott előadást.

A doktornő a prezentációja első részében bemutatkozott. Ennek keretében elmondta, hogy immár 30 éve dolgozik orvos ként. Első gyermeke születését követően fejlesztette ki az úgynevezett holisztikus szemléletet, aminek keretében a testi, lelki, és a szellemi egészség harmóniáját vizsgálta. Dr. Bagoly Ibolya, a beszédében fontosnak tartotta megemlíteni azt is, hogy napjainkban a világjárvány idején különösen nagy figyelmet kell fordítanunk a testi, lelki, szellemi harmónia megteremtésére.

A prezentációja következő részében a doktornő a testi egészség megteremtésének módjáról beszélt. Ennek keretében kifejtette, hogy az év minden időszakában lényeges a megfelelő mennyiségű gyümölcs, és zöldség elfogyasztása, ezáltal ugyanis nagy mennyiségű vitamin, és ásványi anyag kerül a szervezetünkbe. Ezek javítják az immunrendszer működését, ami a testünk elsődleges védelmi vonala.

A doktornő megemlítette azt is, hogy az emberi szervezet számára lényeges, hogy elegendő élő baktérium kerüljön a szervezetünkbe, ezt elsősorban probiotikumok bevitelével tudjuk elősegíteni. Az élő baktériumok ugyanis jótékony hatással vannak az emésztésre, és a hormonrendszerre is.

A következő fontos szempont a megfelelő mennyiségű folyadék bevitele az élő szervezetbe. Az emberi test 75-80 százaléka víz. A megfelelő testi egészség megteremtése érdekében egy felnőtt embernek naponta  1,5-2 liter folyadékot szükséges elfogyasztani. Erre leg megfelelőbb a csapvíz fogyasztása, amely segítséget nyújt az emberi szervezetnek a különböző méreganyagok eltávolításában.

A testi egészség megteremtésének következő fontos része a mozgás. Lényeges, hogy naponta legalább 20 percet sétáljunk a friss levegőn, kocogjunk, vagy szobabiciklizzünk, a fenti mozgásformák ugyanis megakadályozzák az olyan betegségek kialakulását, mint a cukorbetegség, vagy az inzulinrezisztencia.

A fentiek mellett fontos még a pihentető alvás. Egy embernek általában 6-8 óra alvásra van szüksége annak érdekében, hogy a szervezete regenerálódni tudjon.

Végül, de nem utolsó sorban lényeges a megfelelő emberi kapcsolatok kialakítása. Fontos, hogy olyan emberekkel legyünk együtt, akikkel képesek vagyunk arra, hogy jólérezzük magunkat.

A prezentációja következő részében Dr. Bagoly Ibolya a lelki egészség megteremtéséről beszélt. Ennek keretében a doktornő kifejtette, hogy az életünket a szívünkkel uraljuk. A fenti mondatot egy, a Kisherceg című regényben megfogalmazott idézettel kívánta alátámasztani, ami úgy szól, hogy„Jól csak a szívével lát az ember”. Ha valaki a szívén keresztül borúsnak látja az életét, akkor az adott ember testében  idővel szomatikus betegségek alakulhatnak ki.

A fent leírtakból tehát kitűnik, hogy fontos a lelki egyensúly megteremtése, erre sok módszer áll a rendelkezésünkre, ilyenek lehetnek az ölelés, vagy a mosoly.

A stresszes időszakokban érdemes a különböző illóolajokkal történő inhalálást alkalmazni. Dr. Bagoly Ibolya ezek közül kiemelte a levendulát.

A lelki harmónia megteremtésének érdekében érdemes lehet kipróbálni a meditáció különböző formáit.

A prezentációja harmadik részében a doktornő a szellemi egészség megteremtésének módszereit vázolta. A szellemi sík az a spirituális tudás, amelyet életigenlésnek, vagy hitnek nevezünk. Fontos tudnunk, hogy nem vagyunk egyedül, mert létezik a teremtő, aki szükség esetén segítséget nyújt a számunkra, ha hozzá fordulunk. A lélek feladata az, hogy örök legyen, és, hogy boldogságot adjon a másik embernek.

A prezentációja végén Dr. Bagoly Ibolya kifejtette, hogy fontos a rossz szokásaink elhagyása, és a testi, lelki, szellemi harmónia megteremtése a fenti tanácsok betartásával.

Az előadást követően, a résztvevők feltehették az elhangzottakkal kapcsolatos kérdéseiket, majd Barkó-Szabó Judit moderátor lezárta a beszélgetést.

Pillmann Tünde

Várgesztes, 2021. november 19.