On-line előadás: Lélelbonbonok 19. A karácsony megünneplése a környező országokban

 

Lélekbonbonok 19. – A karácsony megünneplése a környező országokban

 

2021. december 9.én lezajlott a Vakok és Gyengénlátók Szabolcs- Szatmár Bereg Megyei Egyesületének szervezésében a Lélekbonbonok című programsorozat 2021. évi utolsó beszélgetése, amely a karácsonyi ünnepkör megtartásával foglalkozott.

Az eseményt Nemes-Nagy Tünde, az egyesület elnöke nyitotta meg, aki a beszédében visszatekintett a fent említett projekt keretei között megtartott beszélgetések témáira. Ezzel kapcsolatosan elmondta, hogy A járványhelyzet miatt a programsorozatok nagy része on-line formában valósult meg, ám a nyári hónapokban, a korlátozó intézkedések feloldását követően lehetővé vált a szabadidős programok megtartása is.

Az elnökasszony, a beszédében természetesen köszönetet mondott a kollégáinak is, akik nélkül a 2021-es évben a Lélekbonbonok című eseménysorozat nem valósulhatott volna meg.

Ezután Nemes-Nagy Tünde átadta a szót az este előadóinak, akik arról tartottak prezentációkat, hogy miként ünneplik az emberek a környező országokban a karácsonyt.

Elsőként Vásárhelyi Melinda tartotta meg prezentációját, aki  Svédországban él. Az előadó egy rövid bemutatkozást követően, a karácsonyi ünnepkörhöz kapcsolódó hagyományokat vázolta a résztvevők számára. Ennek keretében sok más mellett elmondta, hogy az országban már november végétől elkezdődnek a karácsonyi előkészületek. Ezek többek között magukban foglalják az ádventi vásárok megtartását.

Svédországban a karácsonyi ünnepkört megelőző legnagyobb esemény a Santa Lucia nevű ünnep, , amely a koronavírus-járvány miatt az elmúlt két évben háttérbe szorult. Az esemény keretében az emberek az utcára vonulnak, és előadják a Santa Lucia című dalt.

Karácsonykor az emberek általában tradicionális ételeket fogyasztanak. Az étkezést megelőzően, a családok a felekezetüknek megfelelő Istentiszteleteken vesznek részt. Ezt követően közösen díszítik fel a karácsonyfát.

Délután 3 órakor a gyermekek számára a televízióban olyan filmeket vetítenek ,amelyek kapcsolódnak a karácsonyhoz. A közvetítés után megérkezik a  télapó, aki a magyar szokásokhoz hasonlóan ajándékokat osztogat a gyerekeknek. A karácsonyfát Svédországban is vízkeresztkor szedik le.

Az on-line esemény 2. prezentációját Kruppa Alexandra tartotta meg, aki immár 1,5 éve él Svájcban. Az előadó a karácsonyi népszokások vonatkozásában érdekességként elmondta, hogy azok kantononként eltérnek egymástól. Az ünnepeket megelőzően a fent említett országban is karácsonyi vásárokat tartanak, amelyeket a járvány miatt az elmúlt két évben kizárólag szigorú korlátozó intézkedések mellett lehetett megtartani.

Svájcban a családok együtt töltik a szentestét. A közeli rokonok december 24.én délben tradicionális ételeket fogyasztanak. A karácsonyfát általában december 23.án díszítik fel,

Az ajándékok kiosztása pedig december 25.én zajlik le.

Szilveszterkor az emberek petárdákat, és tűzijátékokat gyújtanak. A karácsonyfát január 6.án szedik le, ezt követően elfogyasztják az  úgynevezett Három királyok süteményét.

A rendezvény 3. prezentációját Prek Balázs tartotta meg, aki a Máltán él. Az előadó a karácsonyi ünnepkör vonatkozásában elmondta, hogy az ádventi előkészületek már november végén elkezdődnek. Ezek keretében ezüstfénybe öltöztetik a városokat, és az utcákon ismert karácsonyi dalokat énekelnek.

Máltán is ismerik a Szent Miklóshoz kapcsolódó népszokást is. December 6.án a Télapó szánkóval érkezik, és értékes ajándékokat ad át a gyerekeknek.

Szenteste a családok általában étteremben fogyasztják el az ünnepi menüt. Prek Balázs ezzel kapcsolatosan érdekességként megemlítette, hogy az asztalokat már októberben lefoglalják.

Máltán az ajándékok kiosztása december 25.én történik meg.

A karácsonyfát január 14.én szedik le.

Az esemény következő előadását Tóth László tartotta meg, aki immár 3 éve él Németországban. Ennek keretében elmondta, hogy az ádventi előkészületek a fent említett országban az úgynevezett kopácsolós éjszakával kezdődnek, aminek a legfontosabb célja a rossz szellemek elűzése. A fent felsorolt országokhoz hasonlóan Németországban is hagyomány a különböző karácsonyi vásárok megtartása, amelyeket a járvány miatt kizárólag szigorú korlátozó intézkedések mellett lehet lebonyolítani.

A mikulást egyes országrészekben krampusz helyettesíti, aki ajándékokat oszt a gyerekeknek.

Szenteste az emberek tradicionális karácsonyi ételeket fogyasztanak. A karácsonyfát Máltához hasonlóan január 14.én szedik le.

A rendezvény következő részében Pap Andrea szemelvényeket olvasott fel az egyesület gondozásában havonta megjelenő Szemezgető című kiadványban általa publikált cikkből, amelyben az Európai országokban a karácsonyi ünnepkörhöz kapcsolódó hagyományokat vázolta a hallgatóság részére.

Az esemény lezárásaként a szervezők karácsonyhoz közeledve egy kis meglepetéssel készültek a résztvevők számára. Ennek keretében, a Lélekbonbonok című programsorozat állandó résztvevői közül két személy 1 éves újságelőfizetést nyert a Szemezgető című kiadványból.

Ezt követően Barkó-Szabó Judit kellemes ünnepeket kívánt a résztvevőknek, majd lezárta a beszélgetést.

Pillmann Tünde

Várgesztes, 2021. december 30,