Lélekbonbonok 21. – Okoseszközök a háztartásban

Lélekbonbonok 21. – Okoseszközök a háztartásban 

2022. február 17.én lezajlott a Vakok és Gyengénlátók Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Egyesületének szervezésében a Lélekbonbonok című programsorozat 21. alkalma. A program a Google Meets nevű kommunikációs platformon valósult meg 16 fő részvételével.

A kerekasztal beszélgetést Nemes-Nagy Tünde, az egyesület elnöke nyitotta meg, aki az iránti örömét fejezte ki, hogy az ország egész területéről óriási érdeklődés övezi a Lélekbonbonok nevet viselő programsorozatot.

Az elnök asszony, az expozéjában megemlékezett arról is, hogy 2020-ban, éppen a koronavírus-járvány kitörésekor indult el a nagysikerű kerekasztal beszélgetés sorozat.

A nyitóbeszédet követően Barkó-Szabó Judit, az esemény moderátora átadta a szót a program vendég előadójának, Kruppa Alexának, aki a háztartásában megtalálható okoseszközökről tartott színvonalas prezentációt.

Mielőtt azonban a jelen beszámolómban A Kruppa Alexa által az előadásban megemlített eszközökkel kapcsolatos fontosabb információkra kitérnék, szükségesnek tartom az okosotthonok fogalmának meghatározását.

Az okos otthon, a Wikipédiában fellelhető definíció szerint az inteligens épületek egyik fajtája, olyan technikai megoldások együttese, amelyek egymással együttműködve lehetővé teszik a házban működő különböző rendszerek és alrendszerek központi irányítását a benne lakók kényelme és biztonsága érdekében. A technikai megoldások alapulhatnak elektronikán, építészeti megoldásokon, automatizáción, informatikán, távközlésen stb, ezek segítségével irányíthatják akár távolról, az interneten keresztül a hűtő- és fűtőrendszert, a garázsajtót, az ablakredőnyt, a különböző háztartási gépeket, a biztonsági rendszert stb. Az okosotthon egy komplex számítógépes rendszer, amely képes érzékelni a környezetét, valamint a belső állapotokat, és a ház különféle elektromos rendszereit úgy irányítani, hogy azok a lehető leghatékonyabban működjenek. Az intelligens otthon technológiát alkalmazó berendezések működtetése történhet távirányítóról, számítógépről, és okostelefonról is. Az okosotthon automatikusan alkalmazkodik az időjárási körülményekhez, így hozzájárul a ház energiatakarékos működtetéséhez.

Az okosotthonnal kapcsolatosan fontos tudni, hogy a rendszerhez kapcsolódó eszközök kizárólag vezeték nélküli internetes hálózat segítségével kezelhetők. Az akadálymentesítés vonatkozásában lényeges megjegyezni, hogy az okosotthont működtető eszközökhöz ma már olyan akadálymentes applikációk is letölthetők, amelyek lehetővé teszik a látássérült emberek számára az okostelefonnal történő vezérlést is.

A fent említett eszközök közül a jelen beszámoló keretein belül kettőt szeretnék kiemelni: az egyik az okosporszívó, a másik pedig az Amazon által kifejlesztett Alexa fantázianevet viselő okoshangszóró, amely szintén nagy segítséget nyújt a számunkra az okosotthonok működtetésében.

A robotporszívóknak két fajtáját különböztethetjük meg: az úgynevezett random porszívókat, amelyek a legtöbb esetben távirányítással működtethetők. Ezek kizárólag a lakás egyes helyiségeinek kitisztítására képesek. Az úgynevezett randomporszívókkal ellentétben a kamerákkal, és lézeres berendezésekkel ellátott robotporszívók az okosotthonról térképet készítenek, és ezáltal végzik a lakás kitakarítását. A randomporszívók akkumulátora megközelítőleg 1 órás időtartamban működtethető.

A fent említett eszközökkel kapcsolatosan fontos még tudni azt is, hogy az otthonunkban fellelhető hosszú szálú szőnyegeket érdemes a takarítás időtartamára eltávolítani az adott helyiségből, ellenkező esetben a szőnyegekből kilógó hosszú szálakat a készülék betekeri, amely hosszú távon az eszköz meghibásodását eredményezi.

A következő, a jelen beszámoló keretei között megemlítendő készülék az Amazon által kifejlesztett Alexa fantázianévre hallgató okoshangszóró, amely Magyar nyelven sajnos még nem használható. Ennek ellenére azonban számos külföldi nyelvet támogat, ezek közé tartozik az angol, a német, és az olasz is. A készülékkel kapcsolatosan fontos tudni, hogy annak működtetéséhez szükség van egy Amazon fiók létesítésére is.

Az eszköz funkciói közé tartozik egyebek mellett az okosizzók működtetése, valamint a különböző internetes rádiók, és streeaming csatornák hallgatásának lehetősége is.

A jelen beszámoló keretei között érdemes még megemlíteni azt is, hogy a fent felsorolt eszközökkel kapcsolatosan a felhasználók részéről sok esetben aggályok merülhetnek fel. Ezek elsősorban az illetéktelen lehallgatással kapcsolatos félelmeket jelentik. A fentiek megakadályozása érdekében felmerülhet az okosotthonok titkosításának szükségessége.

Az előadást követően Barkó-Szabó Judit moderátor megköszönte az előadónak a színvonalas prezentációt, a résztvevőknek pedig a figyelmet, majd lezárta a beszélgetést.

Pillmann Tünde

2022. február 21.