Akadályok nélkül on-line workshop

 Akadályok nélkül on-line workshop

 2022 április 19.én Akadályok nélkül címmel egy egész napos on-line wörkshop került megrendezésre a Baráthegyi VakvezetőKutyák Egyesületének szervezésében, az ISZT, a Hun Cert, valamint a SZTAKI támogatásával. A maratoni hosszúságúra nyúlt rendezvényen közel 100 fő vett részt.

Az esemény a Zoom nevet viselő kommunikációs platform konferenciák megrendezésére optimalizált felületén valósult meg.

A programot Ravecz Tibor nyitotta meg, aki az expozéjában a wörkshop megrendezésének legfontosabb körülményeit vázolta a résztvevők számára. Ezzel kapcsolatosan többek között kifejtette, hogy a fogyatékkal élő emberek sok akadályba ütköznek a mindennapokban. A fent említett akadályok megfogalmazása, és leküzdése érdekében hívták életre a szervezők a wörkshop-ot.

Ravecz Tibor, a fentiek mellett a beszédében kifejtette azt is, hogy a szervezők az idei évben a látássérülés témakörét vették górcső alá.

A jövőbeni tervek vonatkozásában elmondta, hogy május 14.én, szombaton, egy, a személyes részvételen alapuló program kerül megrendezésre Székesfehérváron, ahol a szervezők egy érzékenyítő programot tartanak majd a munkaadók részére annak érdekében, hogy a látássérültek munkavállalását elősegítsék.

A fentiek mellett a résztvevőknek lehetőségük lesz megismerkedni a Braille írással, a látássérültek számára használható segédeszközökkel, valamint a vak, és a gyengénlátó emberek sportolási lehetőségeivel is.

A fentiek mellett egy on-line tanfolyam formájában a workshop szervezői megismertetik az informatika területén dolgozó szakembereket a honlapok akadálymentesítésével kapcsolatos legfontosabb tudnivalókkal.

A beszédet  követően Ravecz Tibor ismertette a rendezvény rövid programját, ezután egy videó került bemutatásra, amely a fogyatékossághoz kapcsolódó alapvető ismereteket tartalmazta. Ebben sok más mellett összefoglalásra kerültek azok a kifejezések, amelyek pejoratív értelemben nem használhatóak a fogyatékkal élő emberekkel történő kommunikáció során. Ezen kifejezések közé tartozik többek között a fogyatékos, a világtalan, vagy a tolószékes emberek kifejezés is.

A rövid bevezető után Ravecz Tibor átadta a szót a kerekasztalbeszélgetés előadóinak.

A program első prezentációját Német Márta, az Észak-Alföldi Rehabilitációs Központ gyógypedagógus munkatársa tartotta, „látássérültek a magyar társadalomban” címmel. Az előadás első részében a szakember a látássérülés fogalmát vázolta a hallgatóság részére.

A prezentáció 2. részében az előadó a rehabilitációs folyamat legfontosabb moduljait ismertette, amelyek elengedhetetlenek a látássérült emberek önálló életvitelének elősegítése érdekében.

Ezek közé tartozik többek között a Braille írás, és olvasás elsajátítása, a tájékozódás közlekedés megtanulása, a képernyőolvasók használatának elsajátítása, valamint a pszichológiai tanácsadás is.

A folyamat elején az elemi rehabilitációs központ szakemberei egy felmérést végeznek a szolgáltatásokat igénybe vevő kliensek szükségleteinek vonatkozásában, majd megkezdődik a tényleges rehabilitáció.

Az esemény 2. előadását Vámos Tibor, az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai karának docense tartotta, „az ELTE szakmai szolgáltatásai a foglalkoztatás jegyében” címmel. A prezentáció elején a szakember a gyógypedagógia kialakulásának történetét vázolta a résztvevők számára.

A prezentációja 2. részében, a professzor kifejtette, hogy az ELTE az országban egyedülálló módon, a gyógypedagógiai képzés teljes spektrumát kínálja a hallgatók részére. A fogyatékkal élő emberek segítése az említett felsőfokú oktatási intézményben több szakember bevonásával valósul meg.

Vámos Tibor, a fentiek mellett azt is fontosnak tartotta megjegyezni, hogy az ELTE alapfokú gyógypedagógiai képzésére mester, és doktori képzés is épül.

A prezentáció kapcsán érdemes megemlíteni azt is, hogy az egyetem oktatóinak tevékenységében látássérült emberek is részt vesznek, tapasztalati szakértőként.

Ebben 3 stációt különböztethetünk meg, ezek a kiképzésre alkalmas kutyák kiválasztása, a kölyöknevelés, valamint a kiképzés folyamata, amely egy átadó tanfolyammal zárul.

A kerekasztalbeszélgetés 4. előadását Edelényi Zsolt, az akadalyoknelkul.hu honlap informatikus munkatársa tartotta, a honlapok akadálymentesítésének témakörében. Az előadó a prezentációja elején említést tett arról, hogy elsősorban a személyes érintettség miatt kezdett el foglalkozni az internetes oldalak akadálymentesítésével.

Ezután Edelényi Zsolt az internetes oldalak akadálymentesítésével kapcsolatos követelményeket vázolta. Ezeket a Web akadálymentesítési útmutató tartalmazza. Sajnos a különböző honlapok fejlesztői sok esetben nem tartják be a fenti irányelveket. Ez általában az ismerethiányra, és a nemtörődömségre vezethető vissza.

Edelényi Zsolt, a prezentációjában kifejtette azt is, hogy a magánszféra képviselői általában törekszenek az általuk kifejlesztett honlapok akadálymentesítésére. Ezek közé tartozik a Google, és a Facebook nevet viselő közösségi oldal is. A fenti oldalak fejlesztőinek célja a felhasználói élmény javítása, valamint az akadálymentesítéssel kapcsolatos perek elkerülése.

Ezután az előadó azon személyek körét vázolta, akik számára létfontosságú az internetes honlapok akadálymentesítésének megléte. Közéjük tartoznak többek között a diszlexiások, a funkcionális analfabéták, valamint a vak, és a gyengénlátó emberek is.

Ezt követően Edelényi Zsolt néhány olyan gyakorlati tippet osztott meg a hallgatókkal, amelyekkel akadálymentessé tehetőek a honlapok. Ezek között említette annak lehetőségét, hogy a képi információkhoz érdemes szöveges leírást készíteni. Hozzátette azt is, hogy az akadálymentesség meglétének tényét általában az úgynevezett pöttyös ikon jelzi az érintettek számára.

A program 5. előadását Pál Zsolt tartotta, aki egy általa létrehozott honlap segítségével a gyakorlatban is prezentálta az előző előadásban elhangzottakat.

Az esemény 6. előadását Szántai Károly akadálymentesítési szakember tartotta, „nagyító alatt a nagyítók” címmel. Az előadó a prezentációjában kifejtette, hogy a vak, és a gyengénlátó embereknél más, és más az információszerzés módja. A vak emberek általában a képernyőolvasó szoftvereket, míg a gyengénlátók a nagyítókat alkalmazzák az információk megszerzéséhez.

A nagyítók vonatkozásában Szántai Károly elmondta, hogy azok az internetes böngészők során a weboldalaknak csupán egy részét képesek megjeleníteni. A gyengénlátók körében népszerűnek számít a Magic, valamint a Zoom text nevet viselő nagyító is. Ezek lehetővé teszik a szövegek nagyítását, és a kontrasztos megjelenítést is.

A rendezvény 7. előadását Faludy Zsolt, az Informatika a Látássérültekért Alapítvány egyik munkatársa tartotta, a nem webes alapú dokumentumok akadálymentesítésének témakörében. A Word nevet viselő szövegszerkesztő programmal létrehozott dokumentumok akadálymentesítése kapcsán többek között kifejtette, hogy azokat érdemes Calibri betűtípusban előállítani, ezáltal a gyengénlátó emberek számára az adott szövegek olvashatóvá válnak.

A szöveges dokumentumok sorainak vonatkozásában Faludy Zsolt megjegyezte, hogy azokat érdemes balra igazítani, és 12, vagy 14-es betűmérettel megformázni.

Természetesen azis lényeges, hogy a dokumentumok fejezeteinek címei szabványos címsor szerint legyenek ellátva.

A táblázatok vonatkozásában a szakember elmondta, hogy a fejj, és lábléceket érdemes előre elkészíteni. A dokumentumok elrendezése lehetőség szerint legyen egyszerű, a sziget szerű elrendezés kerülendő.

A PDF dokumentumoknál fontos, hogy a fájl a képi elemek mellett tartalmazza a szöveges információkat is, ellenkező esetben azt a képernyőolvasó szoftverek nem tudják értelmezni.  

A program következő előadását Sooss Brigitta, és Nagy Renáta, az Ergonómi KFT munkatársai tartották, a webes, és az egyéb dokumentumok akadálymentesítésének témakörében. Az előadók a prezentációjukban kitértek a technika fejlődésének legfontosabb vívmányaira. Ebben többek között megemlítették a hanggal vezérelhető eszközöket, amelyek jelentős segítséget nyújtanak a vak, és a gyengénlátó emberek részére a mindennapi életvitel vezetése során.

Ezek között említette a Siri nevű, elsősorban az Apple készülékeken alkalmazható okosasszisztenst, amely képes az egyszerű hangutasítás formájában kiadott parancsok végrehajtására. Sajnos, az alkalmazásban a magyar nyelv jelenleg nem támogatott, azonban az applikáció a világ számos nyelvén használható. Ezek közé tartozik a német, az angol, vagy a francia is.

A fent említett alkalmazások sok más mellett autóvezetés közben is használhatóak.

Az okosotthonok vezérlésére az előadó példaként említette az Alexa nevet viselő úgynevezett okoshangszórót, amely többek között alkalmas az okosotthonok irányítására, a mozijegyek megrendelésére, és a különböző programok megtervezésére is.

Ezután Nagy Renáta vette át a szót, aki az okoseszközök megtervezésének szempontjait ismertette. Az előadó a prezentációja elején megemlítette, hogy a különböző okoshangszórók esetében kizárólag hangutasításokkal valósulhat meg az eszközök vezérlése. Ezek ugyanis nem rendelkeznek érintő képernyővel.

Az okosasszisztensek kifejlesztése során az informatikusok egyfajta párbeszédet terveznek, amely révén az eszközök képesek lehetnek a felmerülő hibák feltérképezésére, és azok megoldási javaslatainak felkínálására is. Fontos, hogy az adott asszisztensnek legyen egyfajta személyisége, és az adott személyiség a programozott szavakat képes legyen használni az ügyféllel való kommunikáció során.

A jövőbeni megoldások vonatkozásában Nagy Renáta kitért két okosasszisztensre, amelyek megkönnyítik az ügyfelek számára a kommunikációt. Ezek közé tartozik a Bank of America által kifejlesztett Erica nevű alkalmazás, amely eddig 8000000 kérdést válaszolt meg, és sok más mellett segítséget nyújt az ügyfelek részére a banki ügyek elintézésében.

Az Európai Unióban 2018 óta létezik a tbc bank asszisztense, amely eddig 250000000 kérdést válaszolt meg.

A kerekasztalbeszélgetés következő előadását Dvarieczki Bálint, az Alko-soft Nonprofit BT ügyvezető igazgatója tartotta, aki az Erikkancs nevű alkalmazás használatát mutatta be a hallgatóság részére. Az előadó a prezentációjában elsőként beszámolt az általa képviselt cég legfontosabb tevékenységeiről. Ezek közé tartozik sok más mellett az informatikai eszközök karbantartása, valamint a látássérült emberek segédeszközökkel való ellátásának elősegítése.

Ezt követően Dvarieczki Bálint ügyvezető igazgató rátért az Erikkaancs nevet viselő szolgáltatás bemutatására. A szolgáltatás legfontosabb célja a nyomtatott sajtótermékekhez történő akadálymentes hozzáférés biztosítása a vak, és a gyengénlátó emberek részére. A sajtótermékek megvásárlása egy, az erikkancs.hu honlapon történő előzetes regisztrációt követően valósulhat meg. A megvásárlás történhet bankkártyás fizetéssel, előre utalással, vagy ajándékozás formájában is.

 A fentiek mellett a felhasználóknak lehetősége van a különböző sajtótermékekre 1 éves előfizetést regisztrálni.

Az előadás után, az Alko-soft cég képviselője a gyakorlatban is bemutatta az erikkancs nevű alkalmazás használatát mind számítógépes, mind pedig mobiltelefonos környezetben.

A program használatáról bővebb információk olvashatók azerikkancs.hu honlap súgó menüpontjában.

Az esemény következő előadását Major László, az Óbudai Egyetem egyik munkatársa tartotta, aki az Ariadné nevet viselő, a látássérültek fehérbottal történő közlekedését megkönnyítő rendszerről tartott prezentációt. A rendszer két elemből épül fel: az első elem a látássérültek közlekedését megkönnyítő vakvezető sáv, amely ragasztással rögzíthető a kijelölt útvonalon.

A rendszer másik eleme az elektronikus bot, amely képes érzékelni az útelágazásokat, valamint a közlekedés során felbukkanó támpontokat is. Ezek közé tartozik sok más mellett a fent említett taktilis sáv, amely nagyban megkönnyíti a látássérült emberek közlekedését. A bot által közvetített visszajelzések történhetnek hangjelzések, és rezgések formájában is.

A fentiek mellett lényeges megjegyezni azt is, hogy a bot vége görgős kialakítású.

Az előadó a jövőbeni tervek között említette a rendszer részét képező elektronikus fehérbot beszéddel való ellátását, amely nagyban megkönnyítené a vak, és a gyengénlátó emberek számára a visszajelzések értelmezését.

A kerekasztalbeszélgetés következő előadását Pápai Zsuzsanna, és Szekfű László, a Magyar Nemzeti Bank munkatársai tartották, akik a bankfiókok akadálymentesítésével kapcsolatos legfontosabb követelményeket ismertették. Elsőként Pápai Zsuzsanna vette át a szót, aki az előadásában kifejtette, hogy a Magyar Nemzeti Bank 2017-ben, az Országos Fogyatékosügyi Program alapján elkészített egy kiadványt, amely a látássérült ügyfelekkel való bánásmód legfontosabb kritériumait rögzíti. Ebben az intézmény képviselői olyan ajánlásokat fogalmaznak meg, amelyek lehetővé teszik a fogyatékkal élő ügyfelek számára a szolgáltatásokhoz való akadálymentes hozzáférés lehetőségét. A kiadványban akadálymentes megoldásokat, és jó gyakorlatokat mutatnak be a bankfiókok részére a fenti cél elérése érdekében.

Pápai Zsuzsanna a prezentációjában kiemelte azt is, hogy a Magyar Nemzeti Bank, az általa megfogalmazott ajánlások betartását szigorúan ellenőrzi. Az intézmény egyúttal elvárja a különböző bankfiókok dolgozóitól, hogy akadálymentes hozzáférést biztosítsanak a fogyatékkal élő ügyfeleik részére.

Az akadálymentesítés vonatkozásában például biztosítani kell az ügyfelek részére a fizikai megközelíthetőség feltételeit. E mellett a bankfiókoknak olyan berendezésekkel kell rendelkezniük, amelyek biztosítják az ügyfelek részére az infokomunikációs akadálymentességet. Ez magában foglalja például a hangos ügyfélhívó rendszerek létesítését, vagy az elektronikus szerződéskötés. Ehhez esetenként szükség lehet speciális eszközök igénybevételére, ezek közé tartoznak a képernyőolvasó, és a képernyőnagyító szoftverek.

Pápai Zsuzsanna az előadásában kifejtette azt is, hogy a megfogalmazott ajánlások alapján folyamatosan zajlik a bankfiókok honlapjainak akadálymentesítése, és az informatikai rendszerek fejlesztése is.

Ezt követően Szekfű László informatikai osztályvezető vette át a szót, aki a számítógépes rendszerek akadálymentesítésének legfontosabb kritériumait ismertette. Az osztályvezető az előadásában többek között említést tett arról, hogy a 2020-as évben, a pandémia kitörésekor megemelkedett az elektronikus szerződéskötések száma. Ez szükségessé tette a fenti dokumentumok akadálymentesítését. Fontos, hogy a szerződés kötés egy előzetes videós megbeszélést követően valósuljon meg. Ez fontos segítséget jelenthet azoknak az ügyfeleknek, akik olvasási nehézséggel küzdenek.

Szekfű László, a prezentációja végén említést tett egy felmérésről, amelyben azt vizsgálták, hogy a bankfiókok által biztosított honlapok, és telefonos applikációk mennyire hozzáférhetőek a fogyatékkal élő emberek számára.

A felmérés kimutatta, hogy a bankfiókok által biztosított szolgáltatások 84 százaléka részben, 16 százaléka pedig teljes körűen hozzáférhető a fogyatékkal élő emberek számára.

A kerekasztalbeszélgetés következő előadását Németh Orsolya, az MVGYOSZ szakmai vezetője tartotta, aki a Távszem nevet viselő telefonos applikáció működését mutatta be a hallgatóság részére. A szakmai vezető elmondta, hogy a szolgáltatás félúton van a technológia, és az emberi segítségnyújtás között. Az applikáció Európai Uniós pályázati forrásból valósult meg 2018-ban. A szolgáltatás legfontosabb célja az, hogy akadálymentes infokommunikációs környezetet biztosítson a vak, és a gyengénlátó emberek számára.

A program tesztüzeme 2018 július elsejétől december 31.éig tartott. 2019 január elsejétől azonban már élesben biztosítja a látássérültek részére az on-line formában történő segítségkérés lehetőségét.

A szolgáltatást az , a vak és a gyengénlátó emberek részéről megfogalmazott igény hívta életre, mi szerint abban az esetben is álljon rendelkezésükre a segítségkérés lehetősége, ha nincs látó hozzátartozó a közelben. Az alkalmazás kifejlesztésével az MVGYOSZ tehát egy fontos terhet kívánt levenni a látássérült családtagok válláról.

A szolgáltatás keretében képzett látó operátorok segítenek a vak, és a gyengénlátó embereknek a közlekedésben, a tárgyak megkeresésében, a dokumentumok felolvasásában, valamint a színek megkülönböztetésében.

A szolgáltatásra alternatívát jelent a Bee my eyes nevet viselő applikáció, amely hasonló elven valósult meg, ez utóbbi program esetében azonban többnyire önkéntesek segítenek a látássérült embereknek a fenti problémák megoldásában.

Az előadása végén Németh Orsolya a szolgáltatás igénybevételének feltételeit is vázolta a hallgatók részére. Ennek keretében kifejtette, hogy minden Magyarországon, és a határainkon túl élő, igazoltan látássérült személy igénybe veheti a fenti szolgáltatást. Ehhez azonban egy előzetes regisztráció szükséges, amivel az adott felhasználó igazolja a látássérülés tényét. A fenti folyamatot követően a kliensek a hét minden napján, 24 órában igénybe vehetik a fenti szolgáltatást.

Fontos tudni, hogy az alkalmazás egyaránt letölthető IOS, és Android operációs rendszert futtató készülékekre is. A szolgáltatás keretében igénybe vehető hívások száma nem korlátozott, azok időtartamát azonban a fejlesztők 20 percben maximalizálták.

Az MVGYOSZ a szolgáltatás keretében, a tesztüzem ideje alatt 22 mentort foglalkoztatott, akik a munkaviszonyuk ideje alatt segítséget nyújtottak a látássérült tagoknak az okostelefonok használatának elsajátításában.

Németh Orsolya szakmai vezető, az előadásában említést tett arról is, hogy a szolgáltatáshoz kapcsolódó híreket az érdeklődők a tavszem.hu honlapon olvashatják el. Itt az információk mellett egy súgót is találhatnak, amely a fenti alkalmazás használatát mutatja be részletesen .

A fenti oldal mellett, az egyesület létrehozott egy Facebook-csoportot is, aminek segítségével a tagok az okostelefonok használatával kapcsolatos problémáikat oszthatják meg Mali Attilával, a győri tagegyesület Távszem mentorával.

A program utolsó előadását Erdős Péter tartotta, aki az aláírás akadálymentesítésének lehetőségeiről tartott prezentációt. Ezzel kapcsolatosan azonban fontosnak tartom megjegyezni, hogy az előadó mikrofonjának meghibásodása miatt a prezentáció szinte élvezhetetlen volt a számomra.

Az előadások végén Ravecz Tibor kihírdette az akadályok nélkül nevet viselő workshop szervezői által kihirdetett diák pályázat eredményét. A tendert Farkas Richárd nyerte, aki 100000 forint pénzjutalomban részesült.

A program végén, a játékos kedvű résztvevők egy quizjátékon mutathatták meg tudásukat, amelynek győztesei értékes nyereményekkel lettek gazdagabbak.

Ezt követően Ravecz Tibor megköszönte mindenkinek a figyelmet, és lezárta az eseményt.

 Az összefoglalóban található előadások anyagai hamarosan teljes terjedelmükben megtalálhatóak lesznek az akadalyoknelkul.hu honlapon. 

Pillmann Tünde

Várgesztes, 2022 április 27.