Lélekbonbonok- a pozitív életszemlélet kialakítása

 Lélekbonbonok- a pozitív életszemlélet kialakítása

A jelen beszámoló a Vakok és Gyengénlátók Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Egyesülete által Lélekbonbonok címmel 2020-ban, a koronavírus-járvány kitörésekor életre hívott programsorozatának 2022. április 7.én megtartott alkalmán elhangzottak rövid összefoglalóját tartalmazza.

Az eseményt a Google Meets nevet viselő kommunikációs platformon valósították meg 29 fő részvételével.

A program elején Barkó-Szabó Judit moderátor köszöntötte a résztvevőket, majd az egyesület elnöke: Nemes-Nagy Tünde szólt a hallgatósághoz. Az elnökasszony a nyitóbeszédében sok más mellett röviden kitért a Lélekbonbonok című programsorozat eddigi alkalmain elhangzott információkra.

Ezt követően, az esemény moderátora átadta a szót Bora Botondnak, aki a pozitív életszemlélet kialakításának mikéntjéről tartott prezentációt.

Az előadó a bevezetőjében elmondta, hogy 2007-ben mind anyagi, mind párkapcsolati szempontból nehéz helyzetbe került. Ekkor alkotta meg a pozitív életszemlélet kialakításával kapcsolatos szempontrendszerét, amelyet természetesen a kerekasztal beszélgetésen a hallgatósággal is megosztott.

Ennek lényege, hogy formáljuk a tudatunkat, a gondolatainkat, és a tetteinket. Fontos, hogy készüljünk fel a jövőre, hiszen ha ezt megtesszük, akkor mi tartjuk kezünkben a dolgokat.

A gondolatainkat többek között az álmok listája nevű módszerrel formálhatjuk. Ennek lényege az, hogy egy lista formájában összeírjuk azokat az álmainkat, amelyeket a jövőben szeretnénk megvalósítani. Ezáltal az agyunkat pozitív érzésekkel, és gondolatokkal tölthetjük meg, ami olyan érzéseket vált ki bennünk, mintha szerelmesek lennénk. A különböző pszichológiai kutatások is igazolták, hogy ha az agyunkat pozitív gondolatokkal töltjük meg, akkor a negatív gondolatokat kiszorítjuk a tudatunkból, ezáltal egy bizonyos idő elteltével kizárólag a pozitív gondolatokat leszünk képesek befogadni.

A másik, a pozitív életszemlélet kialakításához elengedhetetlen lista az örömök listája. Ezen azoknak a dolgoknak kell szerepelniük, amelyek számunkra örömet okoznak. Ez lehet egy film, egy zene, vagy egy hobby. Ez általában akkor lehet pozitív hatással az életünkre, ha rossz kedvünk van.

A fentiek mellett lényeges megjegyezni azt is, hogy érdemes kerülni azokat a dolgokat, amelyek negatív érzéseket válthatnak ki bennünk. Az előadó példaként említette a hírműsorok megnézését, hiszen véleménye szerint ezekben elsősorban a negatív történésekre helyezik a hangsúlyt.

A következő listát hálalistának nevezik. Erre érdemes azokat a dolgokat feljegyezni, amelyekért hálásak lehetünk. A listán szerepelhet a család, a barátok, vagy egy olyan állás, amit szeretünk végezni.

A hála lényege, hogy örömöt érzünk valamiért, és ezt megköszönjük valakinek. Ez a valaki lehet a teremtő, vagy az univerzum. Fontos, hogy a nap végén mindig mondjunk hálát azokért a dolgokért, amelyek az adott napon örömet okoztak a számunkra.

A következő lista az aggodalmak listája. Ezzel kapcsolatosan fontos tudni, hogy az  aggodalmak legtöbbször már a gyermekkorunkban megjelennek, és egész életünkben végig kísérnek minket. A fenti aggodalmak semlegesítése érdekében érdemes egy listára felírni a leggyötrőbb aggodalmakat, majd pipát tenni azok mellé, amelyek már megoldódtak. Ha a fenti instrukciókat betartjuk, akkor idővel azt fogjuk tapasztani, hogy megszünnek az aggodalmak, és kizárólag a pozitív történéseket fogjuk észrevenni az életünkben.

Ezt követően, az előadó áttért azoknak a dolgoknak a listájára, amelyekkel a tetteinket tudjuk pozitív irányba formálni. Ezek között elsőként említette a döntések listáját. Minden embernek vannak döntései, amelyek az egész életére hatással vannak. A döntések meghozatala esetenként nagy nehézséget okoz az adott személy számára. Ennek megkönnyítése érdekében érdemes a döntéseket, és a hozzájuk kapcsolódó érveket feljegyezni, majd pontozni azokat egy 1-10ig terjedő skálán. A végén, amikor összeadjuk a pontokat, akkor kijön az eredmény.

A következő az időbeosztás listája. Fontos, hogy feljegyezzük azt, hogy mit kell sürgősen megtennünk, és mi az, ami további halasztással is megvalósulhat. Érdemes elsőként a halaszthatatlan munkákat elvégezni, mert ezek elhalasztása a későbbiekben komoly aggodalmakat okozhat a számunkra.

A következő lista a célok listája. Erre azokat a célokat érdemes feljegyezni, amelyeket minden képpen meg szeretnénk valósítani az életünk során. Ezekkel érdemes napi szinten foglalkozni, és leírni, hogy a kitűzött célokból az adott napon mit valósítottunk meg.

A következő fontos lista a bevételek listája. Erre érdemes a bevételeinket, és a kiadásainkat feljegyezni. A  szükséges árucikkek beszerzésekor érdemes figyelembe venni az árakat, mert ezáltal sokat spórolhatunk.

A prrezentációja végén az előadó az iránti reményét fejezte ki, hogy a fenti módszerekkel hozzájárulhatott a hallgatók pozitív életszemléletének kialakításához.

A program végén Barkó-Szabó Judit moderátor megköszönte mindenkinek a figyelmet, majd lezárta a beszélgetést.

Pillmann Tünde

Várgesztes, 2022. április 11.