Az Ariadné nevű elektronikus vakvezető rendszer használata

 Bevezetés

 2022. június 21-én, az ECDL tanfolyam keretén belül lehetőségem nyílt az Óbudai Egyetemen az intézmény munkatársai által 2014ben kifejlesztett Ariadné nevű elektronikus vakvezető rendszer tesztelésére. A jelen dokumentumban a fenti rendszer tesztelése során szerzett tapasztalataimat foglalom össze.

A rendszer kifejlesztésének ötletét az adta, hogy a fent említett oktatási intézmény keretein belül immár több, mint 20 éve zajlik a látássérültek informatikai képzése. Az egyetemen történő tájékozódás azonban, a visszajelzések alapján számos esetben problémát jelentett a látássérült fiatalok számára, így született meg az Ariadné nevű vakvezető rendszer kifejlesztésének ötlete.

A jelen dokumentum következő részében a rendszer felépítésével foglalkozom részletesen.

A rendszer felépítése

Az Ariadné nevet viselő elektronikus rendszer két részből épül fel, melynek egyik alkotóeleme az úgynevezett vakvezető sáv, amelyet az épületek járófelülete alá helyeznek. Ez ragasztással valósul meg.

Ezzel kapcoslatosan ontos tudni, hogy a rendszer a városi közlekedésre nem alkalmas, kizárólag a látássérültek által gyakran meglátogatott épületekben alkalmazható.

A rendszer másik részét képezi a látássérültek által a közlekedésben használatos fehérbothoz hasonló 1,5 méter magas okos bot, amelynek végén egy görgő található. Ez segíti elő a látássérültek által alkalmazott pásztázó mozgást.

Itt található az okosbot akkumulátora is. Sajnos az akkumulátor üzemidejéről nem rendelkezem információval.

A bot nyelében egy billenő kapcsoló helyezkedik el. Ha ezt felfelé billentjük, akkor egy 3 csipogásból álló hangjelzés figyelmeztet minket arra, hogy a bot immár használatba vehető. A felhasználó, a bottal pásztázó mozgást végezve fedezheti fel a beépített vezető sávot. Ekkor a bot, az előzetes beállításnak megfelelően csipogással, és/ vagy hangjelzéssel ad visszajelzést a számunkra. A fenti beállítás egy mágnes segítségével valósulhat meg.

A jelen dokumentum következő részében a szolgáltatás igénybevételének lehetőségeit ismertetem.

 A szolgáltatás igénybevételének módjai

A szolgáltatás tudomásom szerint egyelőre kizárólag az Óbudai Egyetemen, valamint a Budapesten található Etele plázában vehető igénybe.

Ezutóbbi esetben azonban egy regisztrációs folyamaton kell végig menni, amelyet az alábbi honlapon kezdeményezhetünk: https://app.abot.hu/

Fontos tudni, hogy a látássérült embereknek lehetőségük van az oldal akadálymentes formában történő használatára is, ehhez a képernyőn megjelenő két gomb közül a „látássérült módban használom” opciót kell választanunk.

Az oldalon történő regisztrációs folyamat a „Regisztráció megkezdése” gomb választásával kezdeményezhető.

Ekkor egy elektronikus űrlap tárul elénk, amin meg kell adnunk a nevünket, az e-mail címünket, a mobil telefon számunkat, valamint egy jelszót. Ha mindent jól csináltunk, akkor az általunk megadott telefonszámra egy SMS-üzenet formájában egy ellenőrző kód érkezik, amely lehetővé teszi az általunk, a regisztráció során megadott telefonszám ellenőrzését. A kódot a honlap regisztrációs felületén adhatjuk meg.

Az ellenőrző folyamat lefutását követően, a már említett felületen megjelenik egy 7 jegyű kód, amelyet az Etele Plázában található botkiadó automaták használata során üthetünk be, az automatán található számbillentyűzet segítségével.

A fent említett készülékek a pláza két bejáratánál helyezkednek el. A bot kiadását, illetve bevételét az automata készülékein található gombok bármelyikének megnyomásával kezdeményezhetjük. Ekkor egy tájékoztató szöveget hallgathatunk meg, amely ismerteti a bot kiadásának, és bevételének folyamatát.

A fent említett folyamatokat értelem szerűen az adott gomb megnyomásával kezdeményezhetjük. Az automata kezelését megkönnyíti, hogy az adott gombokon az f, és l betűk olvashatók, braille írással.

A bot kivétele esetében, a megfelelő gomb megnyomását követően, a készülék bekéri a regisztráció során a rendszer által generált 7 számjegyű pin-kódot. Érvénytelen kód beütése esetén, a „kérem, adjon meg érvényes pin-kódot” üzenet hangzik el.

Érvényes kód megadása esetén egy figyelmeztető üzenet hangzik el, amely arra figyelmezteti a felhasználókat, hogy az automata ajtajának kinyílásáig semmi esetre se nyúljunk a készülékhez, ellenkező esetben komoly sérüléseket szerezhetünk.

Amennyiben a látássérült vásárlók a készülékben található 5 bot mindegyikét felvették, akkor a „nincs kölcsönözhető bot” üzenet hangzik el.

Az Ariadné botok leadása a felvételhez hasonlóan zajlik. Ebben az esetben az adott gomb megnyomását követően meg kell adnunk a rendszer által generált 7 számjegyű pin-kódot, majd egy, az ajtó nyitására figyelmeztető üzenet hangzik el. Ezt követően a botot fejjel lefelé helyezhetjük az ajtónyílásba, ekkor az automata ajtaja egy figyelmeztető üzenet kíséretében becsukódik, majd a gép elköszön tőlünk.

Az Ariadné vakvezető rendszer lehetővé teszi, hogy a látássérültek akadálymentes formában tájékozódhassanak a pláza területén. Az épület járófelülete alá épített vezető sáv a főbb nyomvonalakon, a kanyarodó vonalakon, a kereszteződésekben, valamint a végpontokon segíti a közlekedést.

Az Óbudai Egyetem esetében az okosbot kölcsönzése az épület portáján kezdeményezhető. Ezt követően, a látogatók egy 50 méter hosszú szakaszon végig haladva próbálhatják ki az Ariadné nevet viselő vakvezető rendszer használatát.

A közlekedés során a bot végében található érzékelő közvetlen kapcsoslatba kerül az épület járófelülete alatt elhelyezett vakvezető sávval, aminek tényéről az okosbot egy csipogással, és/ vagy vibrálással ad visszajelzést a számunkra. Tudomásom szerint a rendszer fejlesztése napjainkban is zajlik.

A fejlesztők jövőbeni tervei között szerepel a vakvezető sávnak az egyetem egész területén történő kiépítése, valamint az okosbot beszéddel való ellátása is.

 Zárszó

Számomra óriási élményt jelentett az Ariadné nevet viselő vakvezető rendszer tesztelése. Bár a rendszer fejlesztése jelenleg gyerekcipőben jár, bízom abban, hogy a jövöben több középületben használhatjuk majd az Ariadné vakvezető rendszert.

A rendszer használatáról további információkat tekinthetünk meg az alábbi videóban: https://www.youtube.com/watch?v=M_QMdTDZYv0

Felhasznált forrás: www.eteleplaza.hu/akadalymentesseg

Pillmann Tünde

Várgesztes, 2022. június 22.