Lélekbonbonok július – A Hermina Egyesület bemutatása

 Lélekbonbonok július – A Hermina Egyesület bemutatása

 2022. július 14-én, csütörtökön folytatódott a Vakok és Gyengénlátók Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyeii Egyesülete által Lélekbonbonok címmel elindított on-line programsorozat, aminek meghívott vendége ezúttal Bukta Bence, a Hermina Egyesület újonnan megválasztott elnöke volt.

Az eseményt a Google Meets nevet viselő kommunikációs platformon keresztül valósították meg.

A program nyitányaként, Nemes-Nagy Tünde egyesületi elnök tartott beszédet, aki az expozéjában elmondta, hogy a Lélekbonbonok című programsorozat az elindítása óta óriási érdeklődésre tett szert.

Egyúttal azt is megemlítette, hogy a jövőben fel kívánja venni a kapcsolatot az MVGYOSZ tagegyesületeinek elnökeivel, aminek keretében felkéri őket az általuk képviselt civil szervezetek legfontosabb tevékenységeinek ismertetésére.

Ezt követően Nemes-Nagy Tünde átadta a szót Bukta Bencének, a Hermina Egyesület újonnan megválasztott vezetőjének, aki a családi kapcsolatairól, az általa képviselt civil szervezet által biztosított legfontosabb szolgáltatásokról, és a megválasztásának körülményeiről is mesélt.

A konferencia meghívott vendége elsőként az élettörténetét vázolta a hallgatóság részére. Ennek keretében elmondta, hogy egy 1000 fős Heves Megyei községben látta meg a napvilágot. 3 testvére van, mindhárman azonos szembetegséggel küzdenek.

Az elnök elmondta, hogy alapfokú tanulmányait integrált formában végezte. Ezt követően Eger egyik leghíresebb gimnáziumában tanult tovább.

Bukta Bence, a fentiek mellett kiemelte, hogy a középiskolai tanulmányai alatt aktív szerepet vállalt a VGYSE Csörgőlabda Szakosztályának életében, amely egyesület kötelékében csörgőlabda bajnokságot is nyert, ami a mai napig hatalmas büszkeséggel tölti el.

Az érettségi után, az ELTÉN jogi diplomát szerzett.

A prezentációja 2. részében az előadó elmondta, hogy a felsőfokú tanulmányai befejeztével került először kapcsolatba a Hermina Egyesülettel, ahol úgynevezett egyéb ügyintézőként tevékenykedett. A munkakörébe tartozott többek között az egyesületi tagokkal való kapcsolattartáshoz szükséges dokumentumok előkészítése.

Bukta Bencét az idei év januárjában választották meg a civil szervezet tagjai az egyesület elnökévé. Ezzel kapcsolatosan az előadó elmondta, hogy elnökké választását követően számos nehézséggel kellett megküzdenie. Az elmúlt fél év tehát elsősorban a felmerült problémák megoldásának jegyében telt.

Komoly gondot jelentett számukra az a tény, hogy a fent említett civil szervezet alapszabálya nem teszi lehetővé a 14 év alatti fiatalok tagfelvételét, ezért az elnökség törekszik arra, hogy a rendezvényei sokszínűek legyenek.

Az elnökségről szólva Bukta Bence elmondta, hogy a legnagyobb segítséget számára Némethné Bertha Edina nyújtja, aki oroszlánrészt vállal az egyesület programjainak megszervezésében, és lebonyolításában.

Az elnök, a fentiek mellett fontosnak tartja a fővárosban működő egyesületek közti harmónia megteremtését, hiszen véleménye szerint egyik tagegyesület sem képes teljességgel feltárni és megoldani a felmerülő problémákat. Ezért szükség van a civil szervezetek közti együttműködésre.

Az egyesület által biztosított szolgáltatások vonatkozásában kifejtette, hogy jelenleg is zajlik azok felfrissítése. A civil szervezet munkatársai elsősorban a tanulmányok elvégzéséhez szükséges tankönyvek adaptálásában, a segédeszköz támogatáshoz való hozzájutásban, a tagfelvétellel kapcsolatos dokumentumok kitöltésében, valamint a látássérüléshez kapcsolódó pénzbeni ellátások igénylésében nyújtanak segítséget. Egyúttal elmondta azt is, hogy augusztusban egy 8 kérdésből álló kérdőívet szeretnének eljuttatni a tagság részére, aminek segítségével a szolgáltatások iránti igényeket kívánják felmérni.

A civil szervezet kötelékében jelenleg több szakosztály is működik. Az előadó példaként említette a turista szakosztályt, akik elsősorban kirándulásokkal igyekeznek színesíteni a sorstársak élményeit.

Az akkreditációval kapcsolatosan Bukta Bence elmondta, hogy az általa képviselt civil szervezet része az akkreditációs foglalkoztatásnak, ennek keretében 10 fő munkavállalót foglalkoztatnak. Céljuk elsősorban a látássérült emberek életminőségének javítása, valamint az érdekvédelem.

A prezentációja utolsó részében az elnök a kedvenc időtöltéséről mesélt, aminek keretében elmondta, hogy a szabadidejében leginkább könyvolvasással foglalkozik.

Az előadást követően, ismét Nemes Nagy Tünde egyesületi elnök vette át a szót, aki a Lélekbonbonok című programsorozat augusztusi alkalmával kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat ismertette. Ennek vonatkozásában elmondta, hogy az esemény sorozat következő alkalmának vendége Magyar Csaba, az MVGYOSZ Braille Bizottságának egyik tagja lesz, aki a zene iránti szeretetről, a Braille-kotta megtanulásának módszereiről, és a Braille-írás fontosságáról beszél majd.

Az esemény végén Nemes-Nagy Tünde megköszönte mindenkinek a részvételt, majd lezárta a programot.

Pillmann Tünde

Várgesztes, 2022 július 18.