Lélekbonbonok – A zenetanulásról

 Lélekbonbonok – A zenetanulásról

 A jelen dokumentum a Vakok és Gyengénlátók Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Egyesülete által Lélekbonbonok címmel elindított programsorozat legújabb adásában elhangzottak rövid összefoglalóját tartalmazza, a civil szervezet Youtube-csatornájára feltöltött videó alapján.

A lélekemelő esemény 2022. augusztus 4-én, csütörtökön, 18:00 órától hallgathatták meg a résztvevők.

A rendezvényt a Google Meets nevet viselő kommunikációs platformon keresztül valósították meg, 22 fő részvételével.

A program elején Nemes-Nagy Tünde egyesületi elnök, egyben a Lélekbonbonok nevet viselő esemény sorozat ötletgazdája köszöntötte a résztvevőket, aki az expozéjában többek között az iránti örömének adott hangot, hogy a látássérült emberek az ország minden részéből jelentkeznek a rendezvényre. Egyúttal felhívta az újdonsült érdeklődők figyelmét arra is, hogy a fent említett közösségépítő eseménysorozat a koronavírus-járvány kitörése óta az év minden hónapjában megrendezésre kerül, biztosítva ezzel a vak, és a gyengénlátó emberek számára a testi- lelki feltöltődést.

Ezután az elnök asszony a tavalyi év legemlékezetesebb beszélgetéseiről is beszámolt, példaként említette sok más mellett az erőszakmentes kommunikációról, a sugárhajtású repülőgépekről, és a kovászról szóló prezentációt.

Ezt követően bemutatta az esemény főszereplőjét, Magyar Csabát, a Vakok Általános Iskolájának zenetanárát.

A program első részében a vendég bemutatkozott. Ennek keretében elmondta, hogy 1966 január 15-én, Hajdu-Szoboszlón látta meg a napvilágot. Alapfokú tanulmányait a Vakok Általános Iskolájában végezte el, ezt követően a Bartók  Béla Zeneművészeti Szakközépiskolában folytatta tanulmányait.

Az érettségi után a Liszt Ferenc főiskola tanárképző karán szerzett diplomát, majd a Vakok Általános Iskolájában kezdett dolgozni zenetanárként , ahol a mai napig is tevékenykedik. Elmondása szerint az oktatási intézményt 2. otthonának tekinti.

Az előadó érdekességként azt is megemlítette, hogy feleségével, Bacsa Erzsébettel hamarosan a 32. házassági évfordulójukat ünneplik majd.

Magyar Csaba, a zenetanításról szólva elmondta, hogy az általa betöltött munkakört nem munkaként, hanem hobbyként éli meg. Munkája során igyekszik segítséget nyújtani azoknak az elsősorban értelmileg akadályozott diákoknak, akiknek problémájuk van a zenetanulással.

Az előadó a prezentációjában azt is megemlítette, hogy szeretne még 10-12 évet az intézet falai között tevékenykedni.

A szakmai sikerek vonatkozásában Magyar Csaba elmondta, hogy fiatal korában tagja volt a Hungária zongoranégyes nevet viselő művészeti formációnak. Ezt elmondása szerint varázslatos időszakként élte meg. Ebben az időszakban olyan vak zongoraművészekkel dolgozhatott együtt, mint Varró Attila, aki maga is a Vakok Általános Iskolájában tevékenykedett zenepedagógusként.

A kezdetekről szólva a tanár úr elmondta, hogy 1991-ben a már említett zenei formációval egy nemzetközi sakkversenyen vettek részt, ahol a  Rákóczi indulót adták elő, a publikum legnagyobb örömére.

Később Vorgolya András tanár úr révén számos magyarországi, és külföldi helyszínre eljutottak. Koncertjeiket a közönség minden alkalommal kitörő üdvrivalgással fogadta.

A beszélgetés következő részében szóba került a Braille írás fontossága. Magyar Csaba ennek keretében elmondta, hogy maga is számos alkalommal vett részt a Braille olvasás versenyen, ahol zsűritagként tevékenykedett.

Sajnálatosnak nevezte ugyanakkor azt a tényt, hogy az informatika fejlődésével a pontírás lassan háttérbe szorul, ezért tartja fontosnak, hogy a látássérült gyermekek az oktatási intézményekben minél fiatalabb korban elsajátítsák a pontírást.

Magyar Csaba, a zenetanulásról szólva elmondta, hogy a Braille kotta elsajátítása eleinte nehézséget okozott a számára, mára azonban a fenti módszert tartja a zenetanulás leghatékonyabb eszközének.

Végezetül az előadó a kedvenc hobbyjairól is mesélt. Ennek keretében elmondta, hogy gyermekkora óta töretlen a természet iránti szeretete, amit a szüleitől örökölt.

A tanár úr a fentiek mellett büszkén mesélt arról, hogy általános iskolás korában tevékenyen részt vett az oktatási intézmény csörgőlabda csapatának életében, ám ezt a középiskolai tanulmányok megkezdését követően abba kellett hagynia. Ennek ellenére szívesen emlékszik vissza a csapat berkein belül eltöltött időszakra.

A beszélgetés végén a résztvevők feltehették az elhangzottakkal kapcsolatban felmerült kérdéseiket.

Ezután ismét Nemes-Nagy Tünde egyesületi elnök vette át a szót, aki a szeptemberi lélekbonbonnal kapcsolatban osztott meg fontos információkat. Ennek keretében elmondta, hogy a következő esemény szeptember 29-én, csütörtökön kerül majd megrendezésre, ahol Tánczos István, az Ismerős arcok nevet viselő zenekar egyik oszlopos tagja lesz a vendég.

Ezt követően Nemes-Nagy Tünde megköszönte mindenkinek a részvételt, és lezárta a beszélgetést.

A beszélgetés teljes terjedelmében meghallgatható a Vakok és Gyengénlátók Szabolcs-Szatmár Bereg Megyei Egyesületének Youtube-csatornáján.

Pillmann Tünde

Várgesztes, 2022 augusztus 22.