Gépház – Hangrögzítés 2. rész

 Gépház – Hangrögzítés 2. rész

 A jelen dokumentum a Gépház című informatikai magazin szeptember 16.i adásában elhangzottak rövid összefoglalóját tartalmazza. A műsorvezetők ezúttal egy, a látássérültek számára is használható diktafont mutattak be a hallgatóknak, amely az Olimpus DM720 nevet viseli. Az eszköz 50000 forintért vásárolható meg. A diktafon angol nyelvű, ám annak használata az alap szintű angol tudással rendelkező látássérült felhasználók számára is lehetséges.

A diktafon lehetővé teszi sok más mellett a WAW, és az mp3 formátumú hangfájlok rögzítését valamint a zenehallgatást, és a hangoskönyvek lejátszását is.

Az akadálymentes használatot nagyban megkönnyíti az a körülmény, hogy az eszköz egy beépített képernyőolvasó szoftverrel is rendelkezik, ami a Voice Guide nevet viseli, és ami előre rögzített hangokkal dolgozik. A képernyőolvasó szoftver hangjának nyelvét, és a beszédsebességet a beállítások menüpontban szabhatjuk testre.

A diktafon 4 gigabájt belső tárhellyel rendelkezik. Az eszköz a fentiek mellett lehetővé teszi a hangkazettáról történő digitalizálást is.

A készülék 3a típusú ceruzaelemmel, és akkumulátorral is használható, üzemideje megközelítőleg 3 hónap.

Figyelem! Az eszközhöz kapható elemek töltését nem javasolják a fejlesztők, tekintettel arra, hogy az elem a töltés következtében extrém esetekben felforrósodhat. Ez rövid távon a készülék felrobbanását is eredményezheti.

A fenti jelenségről további részleteket az Olympus kézikönyvében olvashatunk.

Az elemet a készülék hátoldalán található elemtartóba kell behelyezni oly módon, hogy a rajta található gombot a felhasználó az ujjával eltolja, ezt követően az elem sima részét a tartó rugós végébe helyezi.

A diktafon elsősorban a számítógépen történő töltést teszi lehetővé.

A készüléket a jack csatlakozókkal átellenes oldalon található úgynevezett toló kapcsoló segítségével kapcsolhatjuk be úgy, hogy azt középső állásba helyezzük. Ekkor egy rövid hangjelzést követően megszólal a készülék. Ezután lehetőségünk nyílik az elem kiválasztására. A megjelenő menüben az alkáli, és az akkumulátor között választhatunk. Fontos, hogy ha a készüléket alkáli elemmel használjuk, akkor válasszuk a fenti opciót.

Ezután mentsük el a beállítást a készüléken található navigációs gyűrű középső gombjával.

Következő lépésként beállíthatjuk az aktuális dátumot, és időt. Ez szintén a fent említett navigációs gyűrűn található gombok segítségével valósulhat meg.

Ahhoz, hogy hangfájlokat tudjunk rögzíteni az eszköz segítségével, ki kell választanunk azt a mappát, amibe a hangfájlokat kívánjuk tárolni. A kiválasztás a navigációs gyűrű közepén található ok gombbal valósulhat meg. A felvétel rögzítéséhez nyomjuk meg röviden a készülék 2. sorában található hármas gombsor jobb szélső gombját, ami a Record nevet viseli. Ekkor egy rövid hangjelzést követően elindul a felvétel. A rögzítés időtartama alatt a hang monitorozására is van lehetőség, aminek keretében valós időben hallgathatjuk meg az általunk rögzített hangot. Ezt a beállítások menüben kapcsolhatjuk be.

A felvételt a készülék 2. sorában található gombsor bal szélső gombjával állíthatjuk le. Ekkor egy 3 hangból álló szólam hallható, ami a felvétel megszakadását jelzi. A hangfájlokat a középső gombbal játszhatjuk le.

A felvételeket a diktafonban található USB-csatlakozó segítségével másolhatjuk fel a rendelkezésünkre álló számítógépre.

Érdemes még néhány szóban megemlíteni az eszköz beállításait. A beállításokat a készülék jobb felső részén található vízszintes gombbal aktiválhatjuk. Itt lehetőségünk van sok más mellett a felvétel minőségének, a rögzítés formátumának, és a lejátszás sebességének beállítására is.

A rövid előadást követően, a műsorvezetők egy rövid bemutató keretében demonstrálták a hallottakat, majd megköszönték a figyelmet a hallgatóknak, és lezárták a beszélgetést.

A jelen dokumentum keretében taglalt adás meghallgatható, és letölthető a gephaz.hobbyradio.hu honlapon, az archívum menüpont alatt.

Pillmann Tünde

Várgesztes, 2022. szeptember 29.