Látássérült Emberek Segédeszköz Konferenciája LESEK 2022

 

Lesek 2022

2022. november 19.én, a Vakok és Gyengénlátók Hermina Egyesületének szervezésében immár 9. alkalommal került megrendezésre a Látássérült emberek segédeszköz konferenciája, aminek ebben az évben a Teleki Blanka Gimnázium adott otthont. Az eseményen a Hobby rádióban péntekenként este 8 órától futó Gépház című műsor is képviseltette magát. A műsorvezetők egy maratoni adással készültek a hallgatók számára, aminek keretében a látássérült emberek részére segédeszközöket honosító civil szervezetek képviselőit szólaltatták meg. A jelen beszámoló az adásban elhangzottak alapján készült.

A konferencia nyitóbeszédét Bukta Bence, a Vakok és Gyengénlátók Hermina Egyesületének elnöke tartotta meg, aki a nyitóbeszédében a segédeszközök kifejlesztésének fontosságára hívta fel a figyelmet. Egyúttal köszönetet mondott az általa képviselt civil szervezetelnökségének, valamint a kerekasztalbeszélgetés kiállítóinak, és önkénteseinek, akik nélkül a rendezvény nem valósulhatott volna meg.

Bukta Bence, a beszédében a fentiek mellett kiemelte azt is, hogy a programon számos, a látássérültek részére kifejlesztett segédeszközök honosításával foglalkozó egyesület is képviselteti magát. Ezek közé tartozik sok más mellett az Informatika a Látássérültekért Alapítvány, az Alkosoft Nonprofit BT, valamint a Lát6ár segédeszközbolt.

Az expozét követően, dr. Nagy Sándor, az MVGYOSZ elnöke, egyben a kerekasztalbeszélgetés fővédnöke vette át a szót, aki a látássérültek elemi rehabilitációjának fontosságát emelte ki. Véleménye szerint a vak, és a gyengénlátó emberek rehabilitációja nem valósulhatna meg a beszélő segédeszközök nélkül.

A fővédnök, a beszédében kiemelt fontosságúnak nevezte, hogy a látássérült emberek is lépést tudjanak tartani a számítástechnika fejlődésével. Ennek érdekében ki kell dolgozni azokat a segítő technológiákat, amelyekre szükségük van az önálló életvitelhez.

A beszédek után, következtek az interjúk a konferencián résztvevő civil szervezetek képviselőivel. Az adás első riportalanyai dr. Nagy Sándor, az MVGYOSZ elnöke, és Nagyné Berke Mónika szolgáltatásvezető voltak. Az interjú keretében többek között szóba került az MVGYOSZ székházának felújítása. Ezzel kapcsolatosan dr. Nagy Sándor elmondta, hogy előreláthatólag 2023 szeptember 30.ig elkészül az épület. Fontosnak tartotta megjegyezni azt is,  hogy a válság miatt az intézmény felújítására szolgáló források átcsoportosítására volt szükség.

Ezt követően Nagyné Berke Mónika vette át a mikrofont, aki a Jónak lenni jó című műsorral kapcsolatos legfontosabb információkat ismertette. Ennek keretében elmondta, hogy a közszereplők, és magánszemélyek által tett felajánlásokból eddig több, mint 20000000 forint gyűlt össze. Az egyesület az összeget a vakvezetőkutyák kiképzésére, és a látássérült emberek számára elengedhetetlen alkalmazások fejlesztésére kívánja fordítani. Aki segíteni szeretne, az a 13 600-as telefonszám hívásával 500 forinttal támogathatja a civil szervezet munkáját. A rendezvénysorozat december 18.án, egy egész napos műsorfolyammal ér véget.

A jövőbeni tervek vonatkozásában dr. Nagy Sándor elmondta, hogy nemrégiben egy együttműködési megállapodás aláírására került sor a GKG consulting nevet viselő cég képviselőivel. A projekt legfontosabb célja egy olyan okosbot kifejlesztése, aminek segítségével a látássérültek számára lehetővé válhat egy nagyobb bevásárlóközpontban történő eligazodás. Ez úgy valósulhat meg, hogy a burkolatba épített taktilis jelzések követése során az elágazásoknál az okosbot hangos formában bejelenti a nagyobb csomópontok helyét.

A szolgáltatásvezető egyúttal kiemelt fontosságúnak nevezte a péntekenként este 8 órától a Hobbyrádióban futó nagysikerű Gépház című informatikai magazin támogatását. Nagyné Berke Mónika, a maratoni adás keretei között a műsorvezetők rendelkezésére bocsájtott egy Blindshell 2 készüléket, amivel a riporterek munkáját kívánták elismerni.

A program 2. riportalanya Dvarieczki Bálint, az Alkosoft Nonprofit BT nevet viselő civil szervezet vezetője volt, aki az általa kifejlesztett szolgáltatásokról, és a jövőbeni tervekről is beszélt.

A civil szervezet a segédeszköz konferenciára a látássérültek körében méltán népszerű segédeszközökkel készült. Ezek közé tartoztak a beszélő órák, az Evo termékcsalád tagjai, valamint az Orbit reader elnevezésű braille kijelzők is.

Dvarieczki Bálint, az általa kifejlesztett szolgáltatások közül kiemelte a DITAL nevet viselő könyvletöltő oldalt, valamint a HELMA nevű kiadót is.

A DITAL-ra feltöltött alkotások száma folyamatosan bővül. A honlapról, egy előzetes regisztrációt követően ingyenesen szerezhetők be az elektronikus könyvek.

A HELMA nevet viselő könyvkiadó legfontosabb célja a fiatal kortárs írók felfedezése, és bemutatása. Ennek érdekében indították el a fejlesztők a Vendéghang című podcastsorozatot, aminek keretében hétről hétre bemutatják az általuk felfedezett alkotókat.

A jövőbeni tervekkel kapcsolatosan Dvarieczki Bálint kifejtette, hogy a nagy sikerre való tekintettel a 2023-as évben ismét megrendezésre kerül a Hangra fel nevet viselő verseny, aminek keretében a vállalkozó szellemű vak, és a gyengénlátó emberek mutathatják be színészi képességeiket. A versenygyőztesei értékes nyereményekkel lesznek gazdagabbak.

A kiadó ötletgazdái az idei esztendőben egy karácsonyi meglepetéssel is készülnek az olvasók részére. Ennek keretében a különböző korosztályok számára összeállított könyvcsomagokat lehet megvásárolni. A fenti akcióra vonatkozó információk megtalálhatók a helma.hu/könyvcsomagok menüpont alatt.

Az adás 3. interjú alanya Hegedűs Katalin volt, aki az MVGYOSZ segédeszközboltja által forgalmazott termékekről beszélt. A segédeszközbolt a konferenciára elsősorban a vak, és a gyengénlátó fiatalok tanulását segítő eszközöket állította ki. Ezek közé tartozott egy scannelő állvány, valamint egy úgynevezett geometriai szett. A bolt által árusított segédeszközök megvásárolhatók a bolt.vgyosz.hu honlapon. A fizetés előre utalással, vagy on-line bankkártyás fizetéssel történhet.

A bolt által árusított termékek személyesen is megvásárolhatók, ám ehhez előzetes időpontegyeztetés szükséges.

Az adás 4. interjú alanya Nemes-Nagy Tünde, a Vakok és Gyengénlátók Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Egyesületének elnöke volt, aki az általa Lélekbonbonok néven elindított kerekasztalbeszélgetéssorozat megszületésének körülményeiről beszélt. A programsorozat 2020-ban, a koronavírusjárvány kitörésekor keletkezett. Legfontosabb célja a vak, és a gyengénlátó emberek testi, lelki feltöltődésének elősegítése volt.

A 2022-es évben a programsorozat vendégei olyan látássérült személyek, akiknek hobbyja, vagy munkája példaként állhat a vak, és a gyengénlátó emberek előtt.

A jövőbeni tervekkel kapcsolatosan Nemes-Nagy Tünde elmondta, hogy a fent említett programsorozat a 2023-as esztendőtől egyfajta podcastsorozatként működik tovább. Az interjúk a civil szervezet hangstúdiójában kerülnek majd felvételre.

Az egyesület tervezi egy hanganyag kifejlesztését, amely a látássérültek nyelvtanulását kívánja megkönnyíteni. Ennek keretében a nyelvvizsgán alkalmazott szituációs gyakorlatokat kívánják hangos formába önteni.

A konferenciabeszélgetésre az egyesület az általa kiadott Szemezgető, és Fülbevaló című kiadványokat állította ki, amelyeket a helyszínen kedvezményes áron vásárolhattak meg a résztvevők.

A Gépház című adás 5. riportalanya Bieber Mária, az Együttlátók Alapítvány képviselője volt, aki elmondta, hogy az egyesület a kerekasztalbeszélgetésre az általa sík, és braille írásos formátumban megjelentetett kiadványokkal készült. Ezek közé tartozott egy adventi verseket tartalmazó verses kötet.

Bieber Mária büszkén mesélt arról is, hogy a civil szervezet által megvalósított, elsősorban a személyes részvételen alapuló programok meglehetősen népszerűek a látássérült emberek körében. A rendezvényekről bővebb információk olvashatók az egyuttlatok.hu honlapon, a programjaink menüpont alatt.

Az adás 6. interjúalanyai Herceg Lajos, és Szuhaly Mihály, az Informatika a Látássérültekért Alapítvány képviselői voltak. A riport keretében szóba kerültek a látássérültek körében méltán népszerű Jaws for Windows nevet viselő képernyőolvasó szoftver legfrissebb verziójának újdonságai. Ezek között említették sok más mellett az úgynevezett intelligens pillantás funkciót, amely a különböző honlapok színsémáinak változásait követi nyomon, és azokról hangos visszajelzés formában is tájékoztatja a vak, és a gyengénlátó felhasználókat.

További újdonság, hogy a Jaws for Windows nevet viselő képernyőolvasó szoftver immár az úgynevezett ARM gépeken is használható. A fent említett számítógépek Magyarországon még nem terjedtek el a felhasználók körében.

A fentiek mellett fontos tudni, hogy a képernyőolvasó szoftver a 2023-as verziótól kizárólag a 64 bites operációs rendszereket támogatja.

Az alapítvány munkatársai, a szoftveres újdonságok között megemlítették azt is, hogy nemrégiben kiadásra került a Dramatizált elektronikus könyv szerkesztő elnevezésű, a hangoskönyvek előállítását lehetővé tevő program

2,1-es számú verziója. A fejlesztés keretében javításokat eszközöltek a Profiwox nevet viselő beszédszintetizátorban.

A kerekasztalbeszélgetésen kiállított segédeszközök közül, a civilszervezet képviselői megemlítették  a gyengénlátók számára megoldást jelentő Rubi nevet viselő nagyító termékcsalád tagjait.

A beszélgetés keretében szóba került az országlicensz nevet viselő szolgáltatás, amely a vak, és a gyengénlátó, valamint az olvasásban akadályozott emberek, valamint az őket foglalkoztató civil szervezetek, és tanintézmények számára érhető el. Ennek keretében a fent említett célcsoport tagjai ingyenesen juthatnak hozzá a Jaws for Windows, és a Fusion szoftverek működéséhez elengedhetetlen licenszkódokhoz. A fenti szolgáltatásról további részletek olvashatók az infoalap.hu/országlicensz menüpont alatt.

A program utolsó riportalanya Bukta Bence, a Vakok és Gyengénlátók Hermina Egyesületének elnöke volt, aki a kerekasztalbeszélgetés szervezéséről, és annak lebonyolításáról mesélt a hallgatóknak. Ennek keretében megköszönte a civil szervezet vezetőségének a rendezvény megvalósításában nyújtott segítséget. Egyúttal említést tett arról is, hogy ebben az évben minden korábbi rekordot megdöntött a látogatók száma.

A rendezvényt követően, a műsorvezetők megköszönték a hallgatóknak a figyelmet, és ígéretet tettek arra, hogy a kerekasztalbeszélgetésen kiállított eszközök bemutatásra kerülnek a következő adásban.

Pillmann Tünde

Várgesztes, 2022. november 23.