Ezt add össze – Együtt a jövőnkért március

 

Ezt add össze – Együtt a jövőnkért március

 

A jelen dokumentum az MVGYOSZ által Együtt a jövőnkért címmel elindított konferenciasorozat márciusi alkalmán elhangzottak rövid összefoglalóját tartalmazza. A programot a Google Meet nevet viselő kommunikációs platform meetingekre optimalizált felületén tartották meg.

Az eseményt Puskás Anett, az MVGYOSZ ifjúsági referense nyitotta meg, aki az expozéjában elmondta, hogy az általa képviselt civil szervezet tapasztalatai szerint a matematika nevet viselő tantárgy elsajátítása sok esetben komoly nehézséget jelent a látássérült fiatalok számára. Ezért döntött úgy az MVGYOSZ vezetősége, hogy az Együtt a jövőnkért nevet viselő konferenciasorozat márciusi alkalmát teljes egészében a matematikának szenteli.

Ezután Puskás Anett egy időutazásra hívta meg a résztvevőket. Ennek keretében a 2008-as évben, az Oktatási Hivatal által, a 8. osztályos diákok számára kiadott központi matematikai felvételi feladatsor egyik példáját adta fel a hallgatóknak, amelyet az alkalom végéig kellett megoldaniuk.

Végül, de nem utolsó sorban, az ifjúsági referens tájékoztatta a résztvevőket arról, hogy az alkalomról videófelvétel készül.

Az expozét követően, Puskás Anett átadta a szót Szuhaly Mihálynak, az Informatika a Látássérültekért Alapítvány egyik munkatársának, aki a fent említett civil szervezet által kifejlesztett, a matematika nevet viselő tantárgy elsajátításának elősegítésére optimalizált tréninganyag használatát mutatta be a résztvevőknek.

A prezentációja elején az informatikus szakember a jelen beszámoló  előző bekezdésében említett kiadvány elkészítésének történetét ismertette. Ennek keretében többek között elmondta, hogy az alapítvány munkatársai több éve dolgoznak egy olyan tréninganyag kifejlesztésén, amely egyetemes megoldást jelent mind a látássérült diákok, mind pedig az őket oktató pedagógusok részére. Ez elsősorban a vizuális formában, és a képernyőolvasók számára egyidőben való értelmezhetőséget jelenti.

Így született meg a LATEX, valamint a MatML nevet viselő matematikai leíró nyelvekre épülő kiadvány elkészítésének ötlete.

Az alapítvány munkatársai az általános, és a középiskolákban használt matematika tankönyveket, és feladatgyűjteményeket adaptálták a látássérült diákok számára. Az adaptáció a fent említett két matematikai leíró nyelvre épül.

A prezentációja 2. részében Szuhaly Mihály az alapítvány által kifejlesztett tréninganyag használatát mutatta be a résztvevőknek. A kiadvány letölthető a www.infoalap.hu honlap tananyagok menüpontja alatt.

Az előadást követően ismét Puskás Anett vette át a szót, aki elmondta, hogy a fent említett tréninganyagon felül az MVGYOSZ is számos segédeszközt biztosít a látássérült diákok részére a matematika nevet viselő tantárgy elsajátításának elősegítése érdekében, amelyek megvásárolhatók a civil szervezet segédeszközboltjában, a bolt.mvgyosz.hu honlapon keresztül.

Ezután, a hallgatók reflektáltak az elhangzottakra. Ennek keretében felvetődött egy látássérült diákokból, és az őket oktató pedagógusokból álló úgynevezett kontrolcsoport megalapításának ötlete, aminek elsődleges feladata a konferencia keretében bemutatott tréninganyagok tesztelése lenne.

2. ötletként felmerült, hogy az MVGYOSZ tagegyesületei a Távszem projekthez hasonlóan jelöljenek ki olyan mentorokat, akik az egyesülethez forduló látássérült diákok számára segítséget nyújtanának a konferencia keretében bemutatott tréninganyagok elsajátításában.

Végül Puskás Anett, a konferencia elején feladott matematikai feladvány helyes megfejtői között értékes vásárlási utalványokat sorsolt ki, amelyek levásárolhatók az MVGYOSZ segédeszköz boltjában.

Ezt követően az ifjúsági referens megköszönte mindenkinek a figyelmet, majd lezárta a programot.

Pillmann Tünde

2023. március 23.