Együtt a jövőnkért április – Utazni jó

 

Együtt a jövőnkért április – Utazni jó

 

2023. április 26-án, az MVGYOSZ szervezésében lezajlott az Együtt a jövőnkért című konferencia sorozat áprilisi alkalma, amely az utazás, az Erasmus nevet viselő ösztöndíj program, és a nyári táborok tematikáját járta körül.

A kerekasztalbeszélgetést Puskás Anett, az MVGYOSZ ifjúsági referense nyitotta meg, aki az expozéjában kifejtette, hogy a nyár közeledtével az egyesület vezetősége fontosnak tartotta, hogy az Együtt a jövőnkért című eseménysorozat keretében a látássérült sorstársak értesüljenek a közelgő nyári táborokról. Egyúttal tájékoztatta a résztvevőket arról, hogy a konferenciáról hang, és videófelvétel  készül.

A nyitóbeszédet követően, az ifjúsági referens átadta a szót a rendezvény első előadóinak: Móga Erzsébetnek, és Petneházi Emőkének, akik a Kézzelfogható Alapítvány által kínált nyári programokkal kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat vázolták.

A prezentáció első részében, a civil szervezet képviselői ismertették az egyesület megalakulásának legfontosabb állomásait. Ezzel kapcsolatosan elmondták, hogy az alapítvány 2009-ben jött létre azzal a nem titkolt céllal, hogy a látássérült sorstársak kreatív foglalkoztatását elősegítsék.

Később a vak, és a gyengénlátó emberek alkotásaiból kiállításokat is szerveztek.

Az alapítvány képviselői, az előadás keretében büszkén meséltek arról, hogy a Veszprémben idén szeptemberben megrendezésre kerülő királynék városa című programsorozatban is képviseltetik magukat a látássérült sorstársak által készített legnépszerűbb alkotásokkal.

Móga Erzsébet, a kerekasztalbeszélgetés keretén belül említést tett arról is, hogy az egyesület egyik munkatársának ötlete alapján, a Vakok Szakiskolájában működő fazekas képzést a jövőben ki szeretnék terjeszteni a halmozottan sérült emberek számára is.

A prezentáció 2. részében az előadók az alapítvány által szervezett programokkal kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat ismertették. A nyári táborok szervezésének ötlete 4 évvel ezelőtt merült fel először. Ekkor a fent említett civil szervezet munkatársai számbavették a rendelkezésükre álló lehetőségeket, és megkezdődött a munka oroszlán része.

Az előzményekkel kapcsolatosan érdemes tudni, hogy a Vakok Általános Iskolája minden évben tábort szervez a diákjai számára. A  Kézzelfogható Alapítvány a fenti hagyományt kívánja folytatni oly módon, hogy Agárdon szeretné összehozni azokat a tanulókat, akik az általános iskola befejeztét követően elszakadtak egymástól. A civil szervezet által lebonyolításra kerülő 2 hetes program keretében többek között biciklitúrákat, és más kulturális programokat valósítanak meg. Az eseménysorozat természetesen az idei évben is folytatódik. A 2023-as esztendő programjának címe Szemben önmagammal. Az eseménysorozat keretén belül a kulturális programok mellett a személyi higiénia kerül majd terítékre.

A jövőbeni tervek vonatkozásában az előadók kifejtették, hogy a nyári táborokat a következő években is folytatni kívánják.

A prezentációt követően Puskás Anett ifjúsági referens átadta a szót a konferencia következő előadóinak: dr. Babinszki Verának, és Pis Bendegúznak, akik az ICC táborban, és az úgynevezett Erasmus programban való részvétel legfontosabb feltételeit vázolták a hallgatók részére. Ezzel kapcsolatosan többek között kifejtették, hogy az ICC tábor elsősorban a 16, és 25 év közötti látássérült diákok informatikai tudásának gyarapodását igyekszik elősegíteni. A programsorozat immár több, mint 20 éves múltra tekint vissza. Az eseménysorozatot minden évben más országban valósítják meg. A részvétel feltétele az Informatika a Látássérültekért Alapítvány honlapján fellelhető jelentkezési lap hiánytalan kitöltése. A fent említett civil szervezet természetesen szükség esetén segítséget nyújt a fenti művelet elvégzésében. Az utazás általában repülőgéppel történik.

A tábor keretében elsősorban az informatika, és a kommunikáció tematikáját járják körül.

Az előadás 2. részében dr. Babinszki Vera, és Pis Bendegúz az úgynevezett Erasmus programban való részvétellel kapcsolatos tapasztalataikat ismertették. Elsőként Pis Bendegúz vette át a mikrofont, aki elmondta, hogy a középiskolás évei végén, a fent említett ösztöndíj keretében fél évig Csehországban folytatta tanulmányait. A több hónapos esemény helyszínére repülőgéppel utazott. A lakhatását az oktatási intézmény kollégiumában oldotta meg, amely messzemenőkig megfelelt a teljes körű akadálymentesség feltételeinek. A tanórákon az iskola által biztosított laptop segítségével készített jegyzeteket. Az oktatási intézményben, a látássérült diákok számára lehetőség nyílt az adaptált tankönyvek használatára is.

Ezt követően dr. Babinszki Vera vette át a szót, akinek egy cserediákprogram keretében lehetősége nyílt az Amerikai Egyesült Államokban folytatni a középfokú tanulmányait. A programra repülővel érkezett, a lakhatását egy helyi családnál oldotta meg. Mivel a cserediák programban szerzett tapasztalatai érdemben nem befolyásolták a későbbi főiskolai tanulmányait, az oktatási intézmény úgy vélte, hogy a látássérült diákot fel kell menteni a számonkérés alól. Dr. Babinszki Vera azonban, egy kérvény segítségével elérte, hogy a látókkal azonos feltételekkel vehessen részt az oktatásban. A tanórákon a rendelkezésére álló laptop segítségével készített jegyzeteket, a tanuláshoz pedig adaptált tankönyvek álltak rendelkezésére. A számonkérést feleletválasztós kérdésekkel bonyolították le az oktatók.

A prezentációjuk végén az előadók azt tanácsolták a résztvevőknek, hogy amennyiben lehetőségük van egy cserediák programban való rézvételre, akkor feltétlenül éljenek a lehetőséggel annak érdekében, hogy más országok kultúrájával is megismerkedjenek.

A konferenciasorozat 3. előadását Puskás Anett tartotta, aki az MVGYOSZ által Balatonbogláron üzemeltetett üdülő nyári hónapokban való igénybevételének legfontosabb feltételeit vázolta. Ennek keretében elmondta, hogy a nyaraló fenntartásával kapcsolatos teendőket Otlakán Gyula, és felesége látja el. A turnusokon való részvétel feltétele az MVGYOSZ honlapján fellelhető jelentkezési lap hiánytalan kitöltése.

Az üdülő fenntartói által biztosított szolgáltatások között megtalálható a vakpingpong asztal, a lengőteke pálya, és a napi háromszori étkezés is. Fontos tudni, hogy az üdülő területére vakvezetőkutya is bevihető.

A prezentációkat követően az ifjúsági referens említést tett arról, hogy a kerekasztalbeszélgetés sorozat következő alkalmán a személyi higiénia tematikáját járják körül.

Ezután, a résztvevők feltehették az elhangzottakkal kapcsolatban felmerült kérdéseiket, majd Puskás Anett lezárta a beszélgetést.

Pillmann Tünde

Várgesztes, 2023. április 26.