Infókisokos 11. rész – Készpénz felvétele bankautomatából

 

Infókisokos 11. rész – Készpénz felvétele bankautomatából

 

A jelen dokumentum a Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete által Infó kisokos címmel elindított videósorozat 11. részében elhangzottakat foglalja össze. A hiánypótló kezdeményezés legfontosabb célja, hogy a látássérültek digitális tudását gyarapítsa.

A sorozat készítője, egyben a civil szervezet távszem mentora, Berkó Norbert ezúttal a beszélő bankautomatákból történő készpénz felvétellel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat ismertette.

A fent említett művelet a bankkártyának az automata kártyanyílásába történő behelyezésével kezdődik. A nyílás természetesen Braille felirattal is rendelkezik. Ekkor az eszköz megkérdezi tőlünk, hogy el kívánjuk e sötétíteni a képernyőt. Ezt a billentyűzet egyes gombjával hagyhatjuk jóvá.

Ezután meg kell adnunk a bankkártyánkhoz kapott pin-kódunkat. Ha nem a készüléknek megfelelő kártyát szeretnénk alkalmazni, akkor az automata jobb oldalán található karika segítségével engedélyezhetjük a bankkártya használatát.

A következő lépésben meghatározhatjuk az általunk alkalmazni kívánt tranzakciót. Készpénz felvételéhez válasszuk a kettes gombot.

Ezután kiválaszthatjuk az általunk végrehajtani kívánt tranzakciót. A készpénz felvételhez nyomjuk meg a billentyűzet kettes gombját.

Ezt követően meg kell adnunk a felvenni kívánt összeget. Itt érdemes a más összeg opciót választani. Ehhez válasszuk a billentyűzet kilences gombját. Ekkor az automata felszólít minket arra, hogy adjuk meg a felvenni kívánt összeget, amit a készülék billentyűzetének segítségével adhatunk meg.

Következő lépésként az eszköz rákérdez arra, hogy kívánunk e bizonylatot nyomtatni. Ha ezt nem szeretnénk, akkor nyomjuk meg a kettes gombot.

Ekkor az automata tájékoztat minket arról, hogy a készpénz kiadása folyamatban van. Ezt követően a készülék kiadja a bankkártyánkat. A fenti művelettel lezárul a készpénz felvételének folyamata.

A készpénz felvétellel kapcsolatban fontos tudni, hogy a műveleteket a készülék jobb oldalán található mínusz gombbal utasíthatjuk el.

A videó teljes terjedelmében meghallgatható a VGYKE Egyesület Youtube-csatornáján.

Pillmann Tünde

Várgesztes, 2023. május 11.