Együtt a jövőnkért - látássérült fiatalok számára biztosított tanulmányi ösztöndíjak

 

Együtt a jövőnkért szeptember

2023. szeptember 27-én, a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének szervezésében lezajlott az Együtt a jövőnkért címmel havonta megrendezésre kerülő programsorozat szeptemberi alkalma. A kerekasztalbeszélgetést a Google meet nevet viselő on-line platformon valósították meg, 23 fő részvételével.

A konferenciát Puskás Anett, az MVGYOSZ ifjúsági referense nyitotta meg, aki az expozéjában kiemelt fontosságúnak nevezte a látássérült fiatalok számára elérhető tanulmányi támogatások felkutatását, és népszerűsítését. Ennek legfontosabb célja az, hogy a vak, és a gyengénlátó fiatalok látó társaikkal azonos feltételekkel vehessenek részt az oktatásban.

Puskás Anett a beszédében kiemelte azt is, hogy a fenti bekezdésben említett lehetőségekről külön előadást szentelnek a kerekasztalbeszélgetés során.

Ezt követően tájékoztatta a résztvevőket arról, hogy az eseményről kép, és hangfelvétel készül, majd ismertette a rendezvény rövid programját.

A kerekasztalbeszélgetés első előadását Puskás Anett, az MVGYOSZ ifjúsági referense tartotta. A prezentációban a látássérült fiatalok számára biztosított tanulmányi ösztöndíjak kerültek terítékre. Ezek közül kiemelte a Péntek Lajos Csökkentlátó Gyerekek Alapítvány által meghirdetett tendert, amely 2023. szeptember 26-án került kiírásra. A pályázaton való részvétel legfontosabb feltétele a jó tanulmányi eredmény, a gyermek fogyatékosságát alátámasztó okirat megléte, a magyar állampolgárság, valamint  a tanulói jogviszony igazolása. A pályázat keretösszege 630000 forint, amiből 21 látássérült diák részesülhet. A fent említett pénzösszegből elsősorban a tanulást segítő eszközök szerezhetők be. A pályázat leadási határideje: 2023. október 27, péntek.

A prezentációja második részében az ifjúsági referens említést tett egy felmérésről, amelyet a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége a tagegyesületei körében végzett. A kutatás legfontosabb célja a fent említett civil szervezetek által a látássérült fiatalok részére nyújtott tanulmányi támogatások megismerése, és azoknak a vak, és a gyengénlátó diákok körében való népszerűsítése volt. A felmérés eredményeit az ifjúsági referens a kerekasztalbeszélgetés keretei között ismertette.

A kutatás során a civil szervezet munkatársai azt találták, hogy az MVGYOSZ megyei tagegyesületeinél a támogatottak köre, és a szolgáltatás keretében biztosított pénzösszeg nagysága eltérő.

A Vakok és Gyengénlátók Bács-Kiskun Vármegyei egyesületénél azok a látássérült diákok részesülhetnek tanulmányi támogatásban, akik a pályázat benyújtásakor igazolják a tanulói jogviszonyukat. A tenderben maximálisan felhasználható pénzösszeg 20000 forint.

A Vakok és Gyengénlátók Baranya Vármegyei Egyesületénél azok a látássérült fiatalok részesülhetnek tanulmányi ösztöndíjban, akik igazolják a tagsági jogviszonyukat, és kiemelkedő tanulmányi eredményekkel rendelkeznek. A pályázatban felhasználható összeg személyenként 10- és 20000 forint között van. A tender minden év májusa, és szeptembere között kerül kiírásra.

A Vakok és Gyengénlátók Békés Vármegyei Egyesületénél azok a látássérült diákok részesülhetnek tanulmányi támogatásban, akik igazolják a tagsági jogviszonyukat, és az úgynevezett iskolalátogatási papírral támasztják alá a tanulói jogviszonyuk meglétét. A pályázat minden év augusztusában kerül kiírásra, ezzel a civil szervezet munkatársai a fiatalok iskolakezdését kívánják megkönnyíteni.

A Vakok és Gyengénlátók Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Egyesületénél elsősorban a középfokú oktatásban résztvevő tanulók nyerhetnek ösztöndíjat. A pályázat minden év márciusában kerül kiírásra. A tender során felhasználható pénzösszeg személyenként 25000 forint. Ezen felül, a civil szervezet munkatársai nevelési tanácsadást is nyújtanak az alapfokú oktatásban résztvevő gyermekek  szüleinek.

A Látássérültek Regionális Közhasznú Egyesületénél azok a diákok kaphatnak tanulmányi támogatást, akik igazolják egyesületi tagsági jogviszonyukat. A pályázat során felhasználható összeg személyenként 10000 forint, amit segédeszközök megvásárlására költhetnek a vak, és a gyengénlátó fiatalok.

A Hermina Egyesületnél a közép, és a felsőfokú oktatásban résztvevő tanulók kaphatnak ösztöndíjat. A maximálisan felhasználható összeg személyenként 20000 forint. A pályázat minden év októberében kerül kiírásra.

A Vakok és Gyengénlátók Komárom Esztergom Vármegyei Egyesületénél a látássérült fiatalok a tanulást segítő eszközök megvásárlására kaphatnak támogatást. A tenderen való részvétel feltétele a pályázati adatlap hiánytalan kitöltése, és a tagsági jogviszony igazolása.

A Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesületénél elsősorban az alap, és a középfokú oktatásban résztvevő diákok kaphatnak ösztöndíjat a tanév teljes ideje alatt. A pályázaton való indulás feltétele a tanulói, és a tagsági jogviszony igazolása.

A Vakok és Gyengénlátók Nógrád Vármegyei Egyesületénél a civil szervezet munkatársai egyszeri iskolakezdési támogatást nyújtanak a vak, és a gyengénlátó fiatalok részére.

A Vakok és Gyengénlátók Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Egyesületénél azok a tanulók kaphatnak ösztöndíjat, akik igazolják egyesületi tagsági jogviszonyukat. A tender évi egy alkalommal kerül kiírásra, általában a nyári hónapokban.

A Vakok és Gyengénlátók Vas Vármegyei Egyesülete azok számára biztosít tanulmányi támogatást, akik közép, és felsőfokú tanulmányokat folytatnak. A tender októberben kerül meghirdetésre. A pályázat keretében maximálisan felhasználható összeg személyenként 25000 forint.

A vakok és Gyengénlátók Zala Vármegyei Egyesületénél a tanulmányi támogatás hallgatói jogviszonyhoz kötött.

A prezentációja végén Puskás Anett említést tett arról is, hogy az MVGYOSZ tagegyesületeinél igénybe vehető ösztöndíjakról, és az azokhoz kapcsolódó feltételekről hamarosan egy tájékoztató dokumentum kerül megírásra, amely elérhető lesz a jovokilatasai.mvgyosz.hu honlapon.

A konferencia második előadását Nemes-Nagy Tünde, a Vakok és Gyengénlátók Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Egyesületének elnöke tartotta, aki a Nyíregyházán a civil szervezet által a fogyatékkal élő személyek részére megvalósított programokat ismertette. Ennek keretében említést tett többek között a hallás, és a látássérült felnőttek tanulásának eszközei címmel meghirdetett konferenciáról, amely 2023. június 30-án került megtartásra. A kerekasztalbeszélgetés társszervezője a Hallássérültek Nyíregyházi Egyesülete volt. A beszélgetés résztvevői a konferencia első részében érdekes prezentációkat hallgathattak meg a jelnyelvi tolmácsolásról, a látás, és a hallássérült emberek által használt segédeszközökről, valamint a látássérülés fogalmáról.

A kerekasztal beszélgetés második részében az érdeklődők számára ismertetésre kerültek a Vakok és Gyengénlátók Szabolcs-Szatmár-Bereg-Megyei Egyesülete által a tagság részére biztosított legfontosabb szolgáltatások.

A konferencia utolsó részében szóba került a mobilitási mentorképző program, amely ingyenes képzést biztosít a vak, és a gyengénlátó emberek segítői részére.

A prezentációja második részében Nemes-Nagy Tünde egyesületi elnök beszámolt az országos braille olvasásversenyről, amely augusztus 26-án került megrendezésre Nyíregyházán. A rendezvény története 2007re nyúlik vissza. A program életre hívásának legfontosabb célja a braille írás kultúrájának megőrzése volt. A versenyen a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyében élő írók műveinek felolvasására kerül sor a látássérült résztvevők által. A programra az egész ország területéről jelentkeznek vak, és gyengénlátó emberek. A nyertesek értékes díjjakban részesülnek.

A kerekasztalbeszélgetés harmadik előadását Almádi Evelin, a Vakok és Gyengénlátók Baranya Vármegyei egyesületének munkatársa tartotta, aki beszámolt az úgynevezett akadálymentes turisztikai napról. A program megszervezésének ötlete Németországból származik. Az eseményt 2013 óta minden évben megvalósítják az egyesület munkatársai. Az esemény legfontosabb célja az, hogy a Baranya Vármegyében élő látássérülteket olyan élményekbe vonják be, amelyekben addig nem volt részük. Ezek közé tartozik sok más mellett a sárkányhajózás, és az autóversenyzés.

Almádi Evelin a prezentációjában kifejtette azt is, hogy a turisztikai nap ideje alatt az ő feladata elsősorban a látássérült résztvevők tapasztalatainak a szervezők felé való továbbítása volt.

Az esemény lebonyolítása önkéntesek bevonásával történik, akik számára a rendezvény előtt szemléletformáló programokat is tartanak a szervezők. A rendezvényeken való részvétel mindenki számára ingyenes.

A kerekasztalbeszélgetés negyedik előadását Farkasné dr. Gönczi Rita, az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Karának adjunktusa tartotta, aki a könnyen érthető kommunikáció, egyenlő esélyű hozzáférés nemzetközi konferenciáról beszélt, amely az idei évben 3. alkalommal került megtartásra. A programsorozat megvalósításának ötlete a fenti bekezdésben említett egyetem gyógypedagógiai karán tanulmányi jogviszonyt folytató hallgatóktól származik. A könnyen érthető kommunikáció egy olyan kommunikációs forma, amely segít megérteni a köznyelvi beszédet. Ehhez nemzetközi jogi háttér áll rendelkezésre. Ebben a jogalkotók meghatározzák az idegen szavak számát, valamint azok használatát.

Az írásban lényeges elemként jelenik meg a szöveg bal oldalra történő rendezésének szempontja.

Fontos tudni, hogy az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Karon tanulmányi jogviszonyt folytató hallgatók közreműködésével egy hiánypótló kiadvány került megírásra, amely a könnyen érthető kommunikációval kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat tartalmazza.

A kerekasztalbeszélgetés utolsó előadását Majzik Zsolt, és Fóris Norbert tartotta, akik az idén nyáron első alkalommal Rotterdamban megrendezett Multisport Para Európa-Bajnokságon szerzett élményeikről számoltak be. Ezzel kapcsolatosan kifejtették, hogy a szállásról a tornának helyet adó sportlétesítményekbe való eljutás gördülékenyen zajlott, hiszen a szervezők önkénteseket is bevontak a program megvalósításába. A sportlétesítményekben különféle akadálymentesítési megoldásokkal is találkoztak a résztvevők, ezek közé tartozott sok más mellett a vezetősáv, és a braille feliratok megléte is.

Az előadók a konferencia keretében említést tettek arról , hogy a bajnokság lehetőséget nyújtott számukra a más kultúrákból érkező sportolókkal való ismerkedésre, és életre szóló barátságok megkötésére is.

Majzik Zsolt, és Fóris Norbert, a prezentációjuk végén elmondták, hogy a jövőben is folytatni kívánják a sportolói pályafutásukat.

Az előadásokat követően, ismét Puskás Anett vette át a szót, aki a közeljövőben megrendezésre kerülő programokkal kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat ismertette. Ezek közé tartozik a Kutatók éjszakája nevet viselő rendezvénysorozat, aminek keretében a látássérült érdeklődők kipróbálhatják az Óbudai Egyetem munkatársai által kifejlesztett Ariadne nevet viselő okosbotot.

Az ifjúsági referens említést tett arról is, hogy az idei évben a Vakok kertjében kerül megrendezésre az MVGYOSZ fehérbotnapi ünnepsége, aminek keretében a civil szervezet elnöke átadja a Hangomat adom, és a Louis Braille emlékérmeket.

A programokkal kapcsolatos tudnivalók ismertetését követően Puskás Anett megköszönte mindenkinek a részvételt, amjd lezárta a kerekasztalbszélgetést.

Pillmann Tünde

Várgesztes, 2023. szeptember 27.