Együtt a jövénkért - Akadálymentesítés a digitális térben

 

Együtt a jövőnkért október – Akadálymentesítés a digitális térben

 

2023. október 25-én a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének szervezésében lezajlott az Együtt a jövőnkért című konferenciasorozat októberi alkalma, ahol a digitális akadálymentesítés témaköre került terítékre. A programot a Google Meet nevet viselő kommunikációs platform on-line kerekasztalbeszélgetésekre optimalizált felületén valósították meg.

A konferenciát Puskás Anett, az MVGYOSZ ifjúsági referense nyitotta meg, aki a köszöntőjében többek között elmondta, hogy a programsorozatra várják a látássérült diákokat, és a velük foglalkozó szakembereket is annak érdekében, hogy a tanulás során felmerülő kérdéseikre megnyugtató válaszokat kapjanak.

A szervezők célja továbbá olyan megoldások felkutatása, és népszerűsítése, amelyekkel könnyebbé válik a látássérült fiatalok edukációja.

A fenti cél megvalósítása érdekében hozták létre a Jövő kilátásai nevet viselő weboldalt, ahol olyan jó gyakorlatokat osztanak meg az olvasókkal, amelyek elősegítik a vak, és a gyengénlátó fiatalok integrált oktatását.

A beszéde második részében, az ifjúsági referens tájékoztatta a résztvevőket arról, hogy az eseményről kép, és hangfelvétel is készül, majd ismertette a rendezvény rövid programját.

A kerekasztalbeszélgetés első előadását Puskás Anett tartotta, aki a prezentációjában említést tett azokról az akadálymentes honlapokról, amelyeket a látássérült diákok felkereshetnek az oktatási jogviszonyuk ideje alatt. A fent említett weboldalakkal kapcsolatosan azonban érdemes tudni, hogy nem minden honlap felel meg az akadálymentesség követelményeinek, ugyan akkor minden weboldal rendelkezik egy úgynevezett akadálymentes változattal.

Puskás Anett a fentiekkel kapcsolatosan kifejtette, hogy az MVGYOSZ igyekszik fellépni az internetes weboldalak üzemeltetőinél annak érdekében, hogy minél több információ váljon elérhetővé a látássérült emberek számára.

Az ifjúsági referens az akadálymentes honlapok között megemlítette a nemzeti köznevelési portált, amely a www.nkp.hu webcímen érhető el. A felület üzemeltetői cél ként tűzték ki az önálló tanulás elősegítését. Ezt oly módon kívánják megvalósítani, hogy a tananyagokat leckékre lebontva dolgozzák fel. Az MVGYOSZ munkatársai ezért minden olyan oktatási intézmény pedagógusai számára javasolják a fent említett honlap használatát, akik látássérült diákokkal foglalkoznak.

Puskás Anett a fentieken kívül példaként említette a pályaorientációs portált, amely az egyetemi felvételi ideje alatt jelenthet fontos segítséget az érettségi előtt álló diákok számára. A honlapon fontos cikkeket olvashatnak a fiatalok a továbbtanulással kapcsolatosan.

Végül, de nem utolsó sorban, az ifjúsági referens beszélt a felvi.hu honlapról is, ahová többek között a korábbi évek érettségi feladatlapjai kerülnek feltöltésre. Az oldallal kapcsolatosan azonban fontos tudni, hogy a felület nem felel meg az akadálymentesség követelményeinek. Az MVGYOSZ azonban igyekszik orvosolni a fenti problémát oly módon, hogy a civil szervezet munkatársai kérésre elküldik a portálon található érettségi feladatlapokat a látássérült fiatalok részére.

A prezentáció végén az ifjúsági referens tájékoztatta a résztvevőket arról, hogy november 13-án lejár a keresztféléves képzésekre való jelentkezés határideje, ezért a látássérült felvételizőknek érdemes a fenti dátumig feltölteni a jelentkezéshez szükséges dokumentumokat az e-felvételi rendszerbe.

A kerekasztalbeszélgetés második előadását Csordás Zoltán, a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség egyik szakembere tartotta, aki a digitális akadálymentesítéssel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat vázolta a résztvevők számára. A szakember a beszédében kitért az akadálymentesítés jogszabályi hátterére. Ezzel kapcsolatosan elmondta, hogy a jogalkotó egy Európai Uniós irányelv alapján 2018ban törvényben határozta meg a közszféra honlapjainak akadálymentességének ellenőrzését. A törvény kitér többek között az auditálás módszertanára, és a fenti jogköröket gyakorló szervek nevét, és tevékenységét is rögzíti.

A prezentációja második részében az előadó részletesen ismertette a vizsgálat módját, és a szemle módszertanát. Ezzel kapcsolatban Csordás Zoltán kifejtette, hogy az auditálási időszakok éves lebontásban kerülnek kijelölésre. Az ellenőrzési tervet a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség munkatársai egy elektronikus levél formájában továbbítják a látássérült emberek érdekeinek védelmét végző civil szervezetek részére, akik egy általános véleményt fogalmaznak meg a dokumentumban leírtak vonatkozásában. Az egyesületek által kialakított irányelveket az intézmény dolgozói beépítik a következő évi ellenőrzési tervbe.

A vizsgálatnak két típusát különböztetjük meg. A részletes ellenőrzés során a legfontosabb cél az, hogy a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség munkatársai egy hosszú folyamat eredménye ként olyan felületet kapjanak, amely teljes mértékben megfelel az akadálymentesség követelményeinek.

Ezután a fent említett intézmény részéről egy tanúsítvány kerül kiadásra, ami a jelen dokumentum előző bekezdésében megfogalmazott cél megvalósulásának tényét foglalja magában.

Az egyszerűsített ellenőrzés keretében a szakemberek igyekeznek feltárni azokat a hiányosságokat, amiknek a fennálása miatt az adott internetes felület nem nevezhető akadálymentesnek. A tesztelés a kisebb szervezetek honlapjaira terjed ki. Az auditálás lezárásaként, a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség munkatársai olyan irányelveket fogalmaznak meg a vizsgált intézmények felé, amelyek betartásával a civil szervezetek megfelelhetnek az akadálymentesség feltételeinek. A fent említett irányelvek betartását a szakemberek a következő évben ismét ellenőrzik.

A prezentációja utolsó részében Csordás Zoltán a jövőbeni tervekről is említést tett. Ezzel kapcsolatosan elmondta, hogy reményeik szerint 2025-ben, egy Európai Uniós irányelv formájában megszületik a termékek, és szolgáltatások akadálymentességének ellenőrzését lehetővé tevő jogszabály, ami elősegíti azt, hogy egyre több termék, és szolgáltatás feleljen meg a fent említett követelményeknek.

A kerekasztalbeszélgetés harmadik előadását Barnóczki Gábor, a Vakok és Gyengénlátók Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Egyesületének elnöke tartotta, aki kitért többek között a civil szervezet által a tagság részére biztosított legfontosabb szolgáltatásokra.

Az elnök a beszéde első részében bemutatkozott. Ennek keretében elmondta, hogy a civil szervezet az alapszabályában rögzített elveknek megfelelően országos, és helyi szinten is biztosít különböző szolgáltatásokat a vak, és a gyengénlátó emberek számára. Akkreditált foglalkoztatóként az egyesület 12 megváltozott munkaképességű személyt foglalkoztat különböző munkakörökben. Ezek közé tartozik az adminisztrátor, a masszőr, valamint a közösségi civil szervező is.

A bemutatkozást követően, az egyesületi elnök kitért az intézmény által a tagság részére biztosított legfontosabb szolgáltatásokra. Ezek közé tartozik a vak, és a gyengénlátó emberek érdekeinek védelme, aminek keretében a civil szervezet munkatársai részt vesznek a látássérült személyek mindennapi életét érintő jogszabályok kidolgozásában, és kapcsolatot tartanak fenn az MVGYOSZ tagegyesületeinek munkatársaival.

Az elemi rehabilitációs folyamat során az intézmény munkatársai elősegítik a felnőtt kórban látássérültté vált emberek önálló életvitelét a fehérbottal való közlekedés megtanításával, a pszichológiai tanácsadással, és a mindennapos tevékenységek elsajátításának biztosításával.

A látássérült emberek infokommunikációs ellátása keretében egy tapasztalt informatikus szakember segít az egyesület vak, és gyengénlátó tagjainak a beszélő okoseszközök kezelésének elsajátításában.

A civil szervezet kiemelt hangsúlyt fektet a látássérült emberek kultúrához való hozzáférésének elősegítésére. Ennek keretében narrált színházi előadásokat, teadélutánokat, sporteseményeket, valamint tematikus klubnapokat is szerveznek a tagok részére.

Az egészséges életmód megteremtése érdekében az egyesület székházában havi rendszerességgel szerveznek különböző szűrővizsgálatokat, e mellett az egészséges életmóddal kapcsolatos előadásokat is meghallgathatnak a résztvevők.

Az adóképviselet, és könyvelés nevet viselő szolgáltatás keretében a civil szervezet egyik munkatársa tanácsadással, és a tagok elektronikus adóbevallásának elkészítésével könnyíti meg a vak, és a gyengénlátó emberek adózással kapcsolatos ismereteinek bővítését.

A fiatalok részére nyújtott szolgáltatásokkal kapcsolatban Barnóczki Gábor elmondta, hogy a látássérült diákok számára éves szinten biztosított a tanulmányi támogatások igénybevételének lehetősége. Ezt a fiatalok a tanulást segítő eszközök beszerzésére fordíthatják.

A konferencia utolsó előadását Ádász István, a Vakok és Gyengénlátók Békés Vármegyei Egyesületének elnöke tartotta, aki az általa képviselt civil szervezetnek a tagság részére biztosított legfontosabb szolgáltatásait ismertette. Ezek közül érdemes kiemelni az okos-klub nevet viselő szolgáltatást, aminek keretében az egyesület egyik mentora segítséget nyújt a látássérült embereknek a beszélő okostelefonok, és számítógépek kezelésének elsajátításában.

Az elemi rehabilitációs folyamat során a civil szervezet munkatársai a felnőtt kórban látássérültté vált emberek önálló életvitelét kívánják elősegíteni.

A braille oktatás nevet viselő szolgáltatás keretében az egyesület szakemberei lehetővé teszik a vak, és a gyengénlátó személyeknek a Louis Braille francia tudós által kifejlesztett pontírás megtanulását.

A fiatal tagok részére az egyesület elnöksége éves szinten biztosít pénzügyi támogatást, amelyet a diákok a tanulást segítő eszközök beszerzésére fordíthatnak.

A prezentációk után az esemény moderátorai lehetőséget adtak a kerekasztalbeszélgetésen résztvevő szakembereknek arra, hogy kérdéseket tegyenek fel az elhangzott információkkal kapcsolatosan. Ezek közül kiemelném a Neptun nevet viselő tanulmányi rendszer használhatóságának kérdéskörét. A diákok tapasztalatai szerint a fent említett rendszer nem nevezhető akadálymentesnek, ezért a főiskolai tanulmányok ideje alatt történő ügyintézéshez a vak, és a gyengénlátó egyetemi hallgatóknak személyi segítséget kell igénybe venniük. Ezzel kapcsolatosan Puskás Anett megjegyezte, hogy az MVGYOSZ több alkalommal igyekezett felhívni a figyelmet a fent említett tanulmányi rendszer hiányosságaira, azonban a kerekasztalbeszélgetés napjáig érdemi eredményt nem sikerült elérni, ezért a civil szervezet szakemberei a jogi lépések megtételét fontolgatják.

A konferencia lezárásaként az ifjúsági referens felhívta a figyelmet az Együtt a jövőnkért című programsorozat novemberi alkalmára, amikor a pénzügyi tudatosság kérdésköre kerül majd terítékre. A konferencián előadást tart többek között Veleghi Dorottya, az MVGYOSZ szakmai vezetője.

Ezután Puskás Anett megköszönte mindenkinek a részvételt, majd lezárta a beszélgetést.

Pillmann Tünde

Várgesztes, 2023. október 25.