Blindshell 2 alapok 7. rész

 Blindshell 2 alapok 7. rész

 A jelen dokumentum a Siketvakok Országos Egyesülete által, a Blindshell 2 nevet viselő okostelefon használatának bemutatása céljából indított videósorozat hetedik részében elhangzottak rövid összefoglalóját tartalmazza, amiben Csák Attila műsorvezető a fent említett okostelefonra telepített alkalmazások használatát ismertette az érdeklődők részére.

Az adás első részében a Hangrögzítő program került terítékre, amivel lehetővé válik a digitális hangfájlok rögzítése,  meghallgatása, és megosztása. Ehhez nyissuk meg a fent említett applikációt, majd válasszuk a Felvétel indítása opciót. A rögzítés leállításához nyomjuk meg a Megerősítő, vagy a Vissza gombot. Ha ezt követően újra megnyomjuk a Megerősítő gombot, akkor egy menü tárul elénk, aminek a segítségével lehetőségünk van a hangfájl átnevezésére, mentésére, és törlésére is. Ha meg szeretnénk hallgatni az általunk rögzített felvételt, akkor válasszuk a Felvételek listája menüpontot.

Az adás második részében Csák Attila az Időjárás nevet viselő applikáció használatát mutatta be. Ehhez a készülékünk Eszközök mappájában keressük meg az Alkalmazások opciót, majd aktiváljuk az Időjárás elemet. Ekkor megtekinthetjük az aktuális tartózkodási helyünkön mérhető időjárási adatokat(hőmérséklet, páratartalom, szélerősség).

Ha a lefelé nyíllal tovább haladunk, akkor meghallgathatjuk az elkövetkezendő 3 nap időjárási előrejelzését is.

Az Új város opció választásával rákereshetünk egy település időjárási adataira, amelyeket szintén a nyílbillentyűkkel olvashatunk el.

A bemutató harmadik részében a Jegyzetek alkalmazás használata került prezentálásra, ami lehetővé teszi a számunkra írásos jegyzetek készítését. Ehhez a készülék Eszközök/Alkalmazások mappájában kutassuk fel a Jegyzetek nevet viselő applikációt, és aktiváljuk azt a Megerősítő gombbal. Ahhoz, hogy az applikáció révén használható funkciókat elérjük, ismételten nyomjuk meg a Megerősítő gombot. Itt az Új jegyzet hozzáadása, a Jegyzet megosztása, a Jegyzet mentése, vagy a Jegyzet törlése opciók közül válogathatunk.

Egy új jegyzet felvételéhez válasszuk az Új jegyzet hozzáadása elemet. Ezt követően az alfanumerikus billentyűzet segítségével gépeljük be a jegyzethez tartozó adatokat, majd a menüben válasszuk a Mentés gombot.

Egy jegyzet elolvasásához az utoljára létrehozott dokumentumok listáján állva keressük meg a meghallgatni kívánt jegyzetet, majd nyomjuk meg a Megerősítő gombot.

A dokumentum törléséhez a menüben válasszuk a Jegyzet törlése, vagy az összes jegyzet törlése opciók valamelyikét.

A műsor következő részében az úgynevezett Mértékegység átváltó applikáció került bemutatásra. Az alkalmazás, ahogy a neve is mutatja, lehetővé teszi a fizikai, és az egyéb mértékegységek között történő váltást. Ehhez elsőként írjuk be a bemeneti, és a kimeneti paramétereket, majd válasszuk az Átváltás gombot. Ekkor átváltásra kerül az adott mértékegység.

Az adás ötödik részében Csák Attila műsorvezető a Naptár alkalmazás használatát mutatta be, aminek a segítségével eseményeket hozhatunk létre. Ehhez a program megnyitásakor megjelenő menüben válasszuk az Esemény létrehozása opciót, ahol megadhatjuk a rendezvény paramétereit(a kezdés dátuma, az értesítés hangja, az esemény helyszíne, és időtartama) ezután aktiváljuk a Mentés gombot.

A műsor hatodik részében az úgynevezett Percjelző óra alkalmazás használata került terítékre, ami egyfajta időzítőként viselkedik. Ennek beállításához a program megnyitását követően nyomjuk meg a Megerősítő gombot, majd a megjelenő menüben válasszuk az Új időzítés létrehozása lehetőséget. Itt megadhatjuk az időzítés időpontját perc formátumban. A visszaszámlálás elindításához ismét nyomjuk meg a Megerősítő gombot. A beállított idő lejárta után egy hangot játszik le a számunkra a készülék. A jelzést a Megerősítő, vagy a Vissza gombbal állíthatjuk le.

Az adás hetedik részében a Stopperóra nevet viselő alkalmazás ismertetésére került sor. Az időmérés megkezdéséhez az applikáció elindítását követően válasszuk a Stopper indítása menüpontot. Az időmérés leállítása a Vissza gombbal történik.

A műsor következő részében a Számológép használata került bemutatásra. Ennek segítségével lehetővé válik a négy alapművelet elvégzése. Ehhez a program megnyitását követően írjuk be az első számértéket, amivel műveletet kívánunk végezni, majd válasszuk ki a Csillag gombbal az alkalmazni kívánt matematikai alapműveletet, és írjuk be a második számot. Az eredmény meghallgatásához nyomjuk meg a Megerősítés gombot.  tizedesvesszőt a Kettőskereszt gombbal gépelhetjük be.

Az adás utolsó részében a készülék beépített ébresztőóra alkalmazása került terítékre. Új ébresztés létrehozásához a fent említett program elindítását követően válasszuk az Új ébresztés hozzáadása lehetőséget. Itt állítsuk be az ébresztés időpontját órában, és percben ,valamint az ismétlődés időtartamát is testreszabhatjuk. A véglegesítéshez válasszuk a Mentés gombot. Az ébresztést a Megerősítő gomb megnyomásával állíthatjuk le.

A hangosbemutató után Csák Attila megköszönte mindenkinek a figyelmet, majd lezárta a műsort.

Az adás teljes terjedelmében meghallgatható a Siketvakok Országos Egyesületének Youtube-csatornáján.

Pillmann Tünde

Várgesztes, 2023. november 7.