Lesek konferencia 2023

 Lesek konferencia 2023

 Az idei esztendőben 2023. november 18.án 10. alkalommal került megtartásra a Látássérült Emberek Segédeszköz Konferenciája, ahol a vak, és a gyengénlátó emberek részére a mindennapi élet megkönnyítésének elősegítésére szolgáló eszközöket gyártó, és honosító civil szervezetek képviselői mutatják be az általuk kifejlesztett digitális eszközöket. A maratoni hosszúságú esemény a Vakok és Gyengénlátók Hermina Egyesületének szervezésében valósult meg a Vakok Általános Iskolájának Nádortermében. A rendezvény fővédnöke a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége volt.

A kerekasztalbeszélgetést a Hobbyrádió is közvetítette. Ez abban nyilvánult meg, hogy a péntek este 8 órától futó Gépház című informatikai magazin házigazdái érdekes interjúkat készítettek a konferencia kiállítóinak képviselőivel.

A jelen dokumentum a fenti bekezdésben említett közvetítés alapján készült.

A programot Bukta Bence, a Vakok és Gyengénlátók Hermina Egyesületének elnöke nyitotta meg, aki az expozéjában megköszönte a rendezvény szervezőinek az esemény előkészületeiben való aktív közreműködést.

Ezután Velegi Dorottya, a Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének szakmai vezetője vette át a mikrofont, aki a beszédében kifejtette, hogy a digitális technológia fejlődésével a látássérült embereknek is lépést kell tartaniuk. Az MVGYOSZ, és tagegyesületei ezért nagy hangsúlyt fektetnek a vak, és a gyengénlátó emberek számára használható segédeszközök beszerzésére, és népszerűsítésére, amire kiváló példa az évente megrendezésre kerülő Lesek konferencia.

A beszédek után egy csodálatos zongora muzsika csendült fel Németh Tamás, és Királykékesi Csaba előadásában.

Ezt követően, ahogy azt a jelen dokumentum egy korábbi bekezdésében már említettem, a Gépház című műsor házigazdái érdekes interjúkat készítettek a konferencia kiállítóinak képviselőivel. Írásom következő részében ezek ismertetésére térek ki.

A Gépház című informatikai magazin első interjúalanya Nagyné Berke Mónika, az MVGYOSZ szolgáltatásvezetője volt, aki az általa képviselt civil szervezet háza táján zajló legfrissebb eseményekről tartott beszámolót. Ezzel kapcsolatosan kiemelte, hogy november 30-án megkezdődik az egyesület Hermina Úti Székházába való visszaköltözés hosszú folyamata, ami azt eredményezi, hogy időlegesen leállnak az MVGYOSZ által biztosított szolgáltatások. A fentiek mellett érdemes tudni azt is, hogy A Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének segédeszközboltja, a karácsonyra való készülődés jegyében 20%-os kedvezményt biztosít az általa árusított segédeszközökre. Az akcióról bővebben a bolt.mvgyosz.hu honlapon olvashatnak az érdeklődők.

A műsor második részében a Vakok és Gyengénlátók Szabolcs-Szatmár-Bereg-Vármegyei Egyesületének elnökét hallgathatták meg az érdeklődők, aki a fent említett civil szervezet által megvalósított on-line, és szabadidős programokat ismertette. Ennek keretében említést tett a Lélekbonbonok című eseménysorozatról, amit a covid-járvány kitörésekor hívtak életre az egyesület munkatársai. A programon olyan látássérült emberek mutatkoznak be, akik példaképként állhatnak az embertársaik előtt.

E mellett az intézmény dolgozói lehetőséget biztosítanak az MVGYOSZ tagegyesületeinek az általuk biztosított szolgáltatások népszerűsítésére is.

A másik fontos on-line esemény sorozat a Betűfalók nevet viseli, aminek keretében ismert irodalmi műveket elemeznek a résztvevők.

A harmadik érdekes programsorozat az Almaórák névre hallgat. A fent említett rendezvénysorozat lehetőséget biztosít az érdeklődők számára a digitális eszközök használatának megismerésére.

Az interjú második részében Nemes Nagy Tünde egyesületi elnök az idei évben megvalósított szabadidős programokról beszélt. Ezek közül kiemelném a Braille ünnep című rendezvényt, ami a Louis Braille által kifejlesztett pontírás népszerűsítésére szolgál. A programra az ország minden vármegyéjéből érkeztek résztvevők. Az esemény keretében ismert kortárs szerzők művei kerültek felolvasásra.

Ezután Nemes-Nagy Tünde a civilszervezet gondozásában megjelenő kiadványok megrendelésének lehetőségéről is beszélt. Ezek közül példa ként említette az Egészségker, és a Fülbevaló nevet viselő újságokat, amelyek nagy népszerűségnek örvendenek a látássérült emberek körében. A kiadványok megrendelésének módjáról a www.vakegy.hu honlapon gyűjthetünk információkat.

A jövőbeni tervekkel kapcsolatosan az elnök asszony említést tett egy, a karácsonyi készülődés jegyében a jövő hónap folyamán kiadásra kerülő könyvről, ami a Hull a pelyhes címet viseli majd.

A műsor következő interjúalanya Herceg Lajos, az Informatika a Látássérültekért Alapítvány munkatársa volt, aki többek között a fent említett civil szervezet által honosított képernyőolvasó szoftverek legfrissebb verziójával kapcsolatos legfontosabb újdonságokat emelte ki. Ezek közé tartozik többek között a Dramatizált Elektronikus Könyv Szerkesztő nevet viselő program, amely lehetővé teszi a dokumentumoknak az mp3 formátumba történő konvertálását. A fent említett szoftver az idei évben érdekes braille funkciókkal is bővült.

A Jaws for Windows képernyőolvasó szoftver kapcsán az újdonságok közül érdemes kiemelni az arc a nézetben funkciót, amely az internetes beszélgetések során jelenthet fontos segítséget oly módon, hogy az applikáció szóban jelzi a számunkra a fej elmozdításának tényét.

A fenti újdonságok mellett, az egyesület munkatársa említést tett az alapítvány által indított projektekről is. Ezek közé tartozik a weboldalak akadálymentesítésének biztosítása, és a szemléletformáló programok megvalósítása is.

A jövőbeni tervek vonatkozásában Herceg Lajos elmondta, hogy jelenleg is zajlanak az Országlicenc nevet viselő szolgáltatással kapcsolatos tárgyalások, amelyek révén a látássérült embereknek lehetőségük van a képernyőolvasó szoftverek ingyenes használatára. Az alapítványról további információkat a www.infoalap.hu honllapon olvashatunk.

Az adás következő részében Novák Zsuzsanna, a Novák Optika nevet viselő cég munkatársa volt a Gépház című informatikai magazin vendége, aki az intézmény által kifejlesztett távcsőszemüveg rendszerről nyújtott átfogó ismereteket a hallgatóknak. A fent említett eszközök a gyengénlátó emberek számára jelenthetnek fontos segítséget. A cég története immár 20 éves múltra tekint vissza. Az intézmény célul tűzte ki olyan, úgynevezett távcsőszemüveg rendszerek kifejlesztését, amelyek hozzájárulnak a meglévő funkcionális látás javításához. A szemüvegekkel kapcsolatosan azonban érdemes tudni, hogy azok kizárólag belső térben használhatók, mert jelentősen hozzájárulnak a szemünk látóterének beszűküléséhez. A rendszerek kialakítása az egyedi adottságok figyelembevételével történik. Az igények felmérése egy, a cég székhelyén történő személyes beszélgetés keretében valósul meg. Az intézmény működéséről, és az általa biztosított legfontosabb szolgáltatásokról a Novák Optika facebook, és instagram oldalán tájékozódhatnak az érdeklőtők.

A műsor ötödik interjúalanya Dobos Csilla, , a Ki-látás nevet viselő rehabilitációs központ szakmai vezetője volt, aki az által képviselt civil szervezet működéséről beszélt. Az intézmény célul tűzte ki a Dél-Dunántúli Régió működési területén élő látássérült emberek önálló életvitelének elősegítését. Az alapítvány által biztosított szolgáltatások közé tartozik sok más mellett a tájékozódás közlekedés megtanítása, a mindennapos tevékenységek elsajátításának elősegítése,  a digitális kompetencia fejlesztés, valamint a pszichológiai tanácsadás, és a funkcionális látásvizsgálat is.

A fent említett szolgáltatások igénybevételének folyamata egy, a civil szervezet központjában zajló személyes beszélgetéssel kezdődik, aminek keretében az alapítvány munkatársai részletesen felmérik a kliensek életkörülményeit, és speciális igényeit. A beszélgetést egy szerződéskötés követi, majd a felállított célok alapján megkezdődik a rehabilitációs folyamat.

A Ki-Látás Alapítványról további információkat olvashatunk a www.kilatas.hu honlapon.

A műsor hatodik interjúalanya Bieber József, az Együttlátók alapítvány képviselője volt, aki az általa képviselt civil szervezet legfontosabb szolgáltatásokról beszélt. Az alapítvány célul tűzte ki a látássérült emberek integrációját. Ezt oly módon kívánják megvalósítani, hogy az általuk megvalósított online, és szabadidős programokon látó, és látássérült emberek együtt vesznek részt.

Bieber József, a beszélgetés keretében elsőként az alapítvány által megvalósított online rendezvényeket ismertette. Ezek közé tartoznak az Istentiszteletek, és az úgynevezett játékklubbok is.

A szabadidős programok között szót ejtett a nyári táborokról, valamint a felolvasóestek is.

A civil szervezet gondozásában több kiadvány is kiadásra került, ezek közé tartozik a Varázspontozó, amely meglehetőtsen népszerű a látássérült olvasók körében.

Az alapítvánnyal kapcsolatos további információk a www.egyuttlatok.hu honlapon olvashatók.

A műsor hetedik interjúalanya László Noémi, az Orcanum Románum nevet viselő cég képviselője volt, aki a fent említett alapítvány által kifejlesztett olvasást segítő eszközről mesélt a hallgatóknak. Ez az Orcam read nevet viseli. A fent említett készüléket a birtokunkban lévő szemüveg szárára kell csatolni. Ezt követően ,egy, az eszközön lévő gomb segítségével fényképet készíthetünk egy általunk felismerni kívánt tárgyról. Ezután a készülék élő szóban felolvassa a fényképen található információkat. A fent említett eszköz az Orcam Románum nevet viselő cégnél átszámítva 2000000 forintért vásárolható meg. A készülék megrendeléséről további információkat olvashatunk az orcam.com weboldalon.

A Gépház című informatikai magazin utolsó interjúalanya Dvarieczki Bálint, az Alkosoft Nonprofit BT nevet viselő cég igazgatója volt, aki a fent említett alapítvány által biztosított legfontosabb szolgáltatásokat ismertette. Elsőként említést tett a civil szervezet által fenntartott webáruházról, ahol számos, a látássérült emberek önálló életének elősegítését célzó segédeszközt vásárolhatnak meg a vak, és a gyengénlátó emberek.

A második ismert szolgáltatás a Dital nevet viseli, amely az elektronikus könyvekhez való hozzáférést biztosítja. Ezzel kapcsolatosan fontos tudni, hogy a Dital nevű szolgáltatás tulajdonjogát az idei évben megvásárolta a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége. A vásárlás célja egy modern könyvtár kialakítása volt.

A harmadik fontos szolgáltatás a Helma névre hallgat. A szolgáltatás a kórtárs írók műveinek kiadását tűzte ki célul.

A fenti szolgáltatásokon kívül, a civil szervezet két podcast-műsort is indított az évek során. Az első videó sorozat a Vendéghang nevet viseli. A műsor célja a Helma által felfedezett szerzők bemutatása.

A másik Podcast-műsor a Visor névre hallgat, aminek keretében Görcsi Krisztián műsorvezető a látássérült emberek számára használható segédeszközöket, és a számítógépes programok használatát mutatja be.

Az interjúk után a műsorvezetők megköszönték mindenkinek a részvételt, és lezárták az adást.

Pillmann Tünde

Várgesztes, 2023. november 18.