Együtt a jövőnkért március – Mi kell az egészséges lélekhez

 Együtt a jövőnkért március – Mi kell az egészséges lélekhez

 2024. március 27-én, az MVGYOSZ szervezésében lezajlott az Együtt a jövőnkért című programsorozat márciusi alkalma. Az eseményt a Google Meet nevet viselő kommunikációs platform konferenciákra optimalizált felületén tartották meg 26 fő részvételével.

A rendezvényt Puskás Anett, az MVGYOSZ ifjúsági referense nyitotta meg, aki egy bemelegítő kérdéssel fordult a megjelentekhez, ebben arra volt kíváncsi, hogy a résztvevők milyen módszereket alkalmaznak a lelki nyugalom megteremtésére. A lehetőségek között szerepelt sok más mellett a séta, a kertészkedés, a testmozgás, és a zenehallgatás is.

A rövid kitérő után, az ifjúsági referens ismertette a rendezvény rövid programját, majd átadta a szót a konferencia első előadójának: Csernák Edinának, a Szem(l)életmód Rehabilitációs Központ pszichológus- gyógypedagógus munkatársának, aki a prezentációjában az alapítvány által indított szupportív csoport működéséről beszélt.

Ennek keretében elsőként az intézmény által biztosított legfontosabb szolgáltatások igénybevételének feltételeit ismertette.

Az előzetes megkeresést követően a központ klienskoordinátora felveszi a kapcsolatot azzal a felnőtt korban látássérültté vált személlyel, aki az intézmény által biztosított szolgáltatásokat igénybe kívánja venni. Ezek közé tartozik sok más mellett a fehérbottal való közlekedés, a beszélő számítógépek, és okostelefonok használatának elsajátítása, a mindennapos tevékenység, valamint a pszichológiai tanácsadás. A kapcsolatfelvételt egy felmérés követi, aminek keretében a központ munkatársai felmérik a kliens igényeit. Utolsó lépésként egy szerződéskötés zajlik, majd a kliens, és a szakemberek által lefektetett célok mentén, megkezdődik a rehabilitációs folyamat.

Az előadása második részében, Csernák Edina a pszichológiai tanácsadás keretében nyújtott szolgáltatásokat vázolta. Ennek keretében a kliens részt vehet egyéni, és csoportos foglalkozásokon egyaránt.

Az egyéni tanácsadás során a szakember felméri, hogy a látásvesztéshez kapcsolódó pszichés terhek hogyan vannak jelen a kliens életében. Ezután a fent említett krízishelyzeteket a pszichológia módszereivel igyekeznek feloldani. Ezek közé tartozik sok más mellett a kognitív viselkedésterápia.

A csoportos tanácsadás keretében a központ pszichológusai igyekeznek az azonos problémákkal küzdő látássérült embereket támogatni. A tagok számát általában 10- 12 főben maximalizálják.

A foglalkozás első szakaszában az ismerkedésre, az igények felmérésére, és a jó gyakorlatok megosztására helyezik a hangsúlyt. Ennek keretében a kliensek elsajátítják azokat a szorongásoldó technikákat, amelyek segítséget nyújthatnak a lelkiharmónia megteremtésében. Ezen felül olyan kommunikációs módszereket ismerhetnek meg az érdeklődők, amelyek az élménypedagógián alapulnak. Ennek keretében játékos formában tapasztalhatják meg a látássérüléshez kapcsolódó élethelyzetekkel járó nehézségeket, és azok megoldási alternatíváit is elsajátíthatják. Ennek során a központ munkatársai a csoporttagok önismeretét is fejlesztik.

A konzultáció utolsó szakaszában a tagok megoszthatják az intézmény pszichológus szakembereivel a foglalkozás ideje alatt szerzett tapasztalataikat.

A központról további információkat olvashatunk a Szem(l)életmód Rehabilitációs Központ facebook-oldalán.

A konferencia második előadását Sárkány Krisztina tartotta, aki Komárom Esztergom Vármegye fogyatékosügyi tanácsadójaként tevékenykedik. A projekt 2018ban indult útjára azzal a céllal, hogy segítséget nyújtson a fogyatékkal élő emberek részére az önálló életvitel megteremtésében, és a nyílt munkaerőpiacon való elhelyezkedésben. Ezzel kapcsolatban érdemes tudni, hogy a szolgáltatás 2021-ben bekerült a Szociális törvénybe. Ez azt eredményezte, hogy Magyarország összes vármegyéjében működik a fent említett szolgáltatás. Ennek keretében a szakemberek a fogyatékkal élő emberek, és családtagjaik részére személyes tanácsadást, segítő beszélgetéseket, és klubfoglalkozásokat is tartanak. E mellett szükség esetén elirányítják őket az adott régióban működő rehabilitációs központokhoz, amelyek segítséget nyújtanak számukra az önálló életvitel megteremtésében.

Ezen felül a szakemberek segítséget nyújtanak számukra a különböző pénzbeli ellátások igénylésében, és a nyílt munkaerőpiacon való elhelyezkedésben is. A fenti cél megvalósítása érdekében, a munkaadók részére szemléletformáló programokat tartanak. Ennek keretében a cégek munkatársai játékos formában ismerkedhetnek meg a fehérbottal való közlekedéssel, a braille írással, és a beszélő kommunikációs eszközök használatával is.

A segítőbeszélgetés keretében a szakemberek igyekeznek a látássérülésből adódó krízishelyzeteket feloldani, ez másfél órás konzultációk keretében valósul meg. A foglalkozások során nagy hangsúlyt fektetnek a bizalom kiépítésére.

A fogyatékosügyi tanácsadók szükség esetén felveszik a kapcsolatot a látássérült emberek érdekvédelmét ellátó egyesületekkel is, ezáltal a vak, és a gyengénlátó emberek tagjai lehetnek egy sorstársi közösségnek.

A szakemberek a fentiek mellett oroszlánrészt vállalnak a fizikai, és az infokommunikációs akadálymentesítés megteremtésében, ez többek között a narrált színházi előadások megszervezésében nyilvánul meg.

A fogyatékosügyi tanácsadók által végzett tevékenységekkel kapcsolatosan a www.efiportal.hu honlapon olvashatunk bővebb információkat.

A kerekasztalbeszélgetés utolsó részében Csernák Edina pszichológus vezetésével egy, a tudatos jelenléten alapuló relaxációs gyakorlat került megvalósításra.

Ezt követően, a résztvevők feltehették az elhangzottakkal kapcsolatosan felmerült kérdéseiket, majd Puskás Anett lezárta a beszélgetést.

Pillmann Tünde

Várgesztes, 2024. március 27.