Lélekbonbonok 2024. március

 Lélekbonbonok 2024. március

 A jelen dokumentum a Vakok és Gyengénlátók Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei egyesülete által Lélekbonbonok címmel 2021-ben elindított programsorozatának legutóbbi alkalmán elhangzottak rövid összefoglalóját tartalmazza. A beszélgetést a Google meet nevet viselő kommunikációs platformon keresztül valósították meg 25 fő részvételével.

A programot Nemes-Nagy Tünde egyesületi elnök nyitotta meg, aki a beszédében az eseménysorozat létrejöttének körülményeit vázolta. Ennek keretében kifejtette, hogy a kerekasztalbeszélgetéssorozat a covid járvány idején jött létre.

A programsorozat legfontosabb célja a vak, és a gyengénlátó emberek testi lelki feltöltődésének elősegítése volt.

A lélekbonbonok olyan látássérült emberek, akik a munkájukkal példaként állhatnak a sorstársaik előtt. A civil szervezet munkatársai egyúttal lehetőséget adnak az MVGYOSZ tagegyesületeinek is a bemutatkozásra.

A 2024. március 7-én megvalósított on-line kerekasztalbeszélgetés vendége Rózsa Dezső volt, aki a program keretében beszélt a költői munkásságáról, és a rádióamatőrségről is.

Az előadása első részében a költő a szakmai önéletrajzát vázolta az érdeklődők számára. Ennek keretében elmondta, hogy 1951-ben, Hódmezővásárhelyen született. Alapfokú tanulmányait Tótkomlóson kezdte meg, ám egy sérülés következtében elveszítette a látását. Ekkor a Vakok Általános Iskolájában folytatta a tanulmányait.

Középiskolás éveit Debrecenben töltötte, ahol kárpitos szakmát szerzett. Ekkor a város bútorgyárában tevékenykedett, 2015-ben történt nyugdíjazásáig.

A költő a beszéde első részének végén azt is megemlítette, hogy 2022-ben elvesztette a feleségét, ami nagy lelki megterhelést okozott a számára.

Rózsa Dezső, a prezentációja második részében az írói munkásságáról tett említést. Ennek keretében kifejtette, hogy általános iskolás éveiben kezdett verseket írni. A költemények legfontosabb témáját a látás elvesztése adta. Később az általa írt költemények az Óda a fényhez című antológiában is megjelentek.

Az előadása utolsó részében Rózsa Dezső a rádióamatőrségről is beszélt. Ennek keretében egy meglepetéssel készült a résztvevők számára. Ez egy általa az 1980-as években készített riport levetítését jelentette.

A rádióamatőrségről szólva a költő elmondta, hogy ez a tevékenység egy életformának tekinthető, ami megtanít artikulálni, kapcsolatokat teremteni, és előre gondolkodni. A rádióamatőrségnek vannak szabályai, amiket mindenkinek be kell tartani. A költő egyfajta hobbiként tekint a rádióamatőri munkásságára. Ehhez a tevékenységhez nem szükséges a látás megléte, az ehhez szükséges technikai tudás látássérültként is elsajátítható.

A prezentációt követően, a résztvevők gratuláltak a vendégnek a költői munkásságához, majd Nemes-Nagy Tünde egyesületi elnök lezárta a beszélgetést.

Pillmann Tünde

Várgesztes, 2024. március 7.