Gépház - A Google naptár alkalmazás használata IOS, és Android típusú készüléken

 Gépház - A Google naptár alkalmazás használata IOS, és Android típusú készüléken

 A jelen dokumentum a Hobby rádióban péntek este 8 órától futó Gépház című informatikai magazin április 19.i adásában elhangzottak rövid összefoglalóját tartalmazza.

Az adás első részében a műsorvezetők néhány hallgatói levélre válaszoltak. Ezek közül a jelen dokumentumban szeretném kiemelni a Microsoft nevet viselő óriáscég által indított kampányt, amivel arra próbálják meg rávenni a felhasználókat, hogy frissítsenek a Windows 11 operációs rendszerre, mert a Windows 10 rendszer kizárólag 2025 őszéig kap biztonsági frissítést. A kampány egy felugró ablak formájában jelenik meg.

Az adás második részében Rauch Róbert műsorvezető a Google naptár nevet viselő alkalmazás Android eszközön való használatát mutatta be a hallgatóknak.

A program a Play áruházból tölthető le. A telepítést követően az applikáció használatához be kell jelentkezni a már meglévő Google fiókunkkal. Ehhez aktiváljuk a Bejelentkezés gombot. Ezután, a megjelenő szerkesztő mezőbe a készülék billentyűzete segítségével írjuk be a felhasználó nevünket, és a jelszavunkat, majd ismét koppintsunk duplán a Bejelentkezés gombon állva. A nézet váltáshoz aktiváljuk a Nézetek, naptár, és beállítások elemet, és válasszuk ki azt a nézetet, amire váltani szeretnénk, majd koppintsunk rá egy ujjal duplán. Az applikáció használatához érdemes a heti nézet opciót választani.

Egy feladat létrehozásához aktiváljuk a Nézetek naptár, és beállítások lehetőséget, és válasszuk a Létrehozás menüt. Ezután jobbra pöccintésekkel kutassuk fel a Feladat létrehozása elemet, és aktiváljuk azt. Ekkor egy ablak tárul elénk, ahol meg kell adni a feladat címét, annak kezdő, és végpontját, és az ismétlődés jellegét, majd aktiváljuk a Mentés lehetőséget.

Ha az adott feladathoz más személyeket is hozzá szeretnénk adni, akkor aktiváljuk a Más személyek hozzáadása opciót, és írjuk be azoknak az ismerőseinknek az e-mail címét, akiket hozzá szeretnénk adni, majd koppintsunk egy ujjal duplán a Mentés lehetőségen állva.

Egy esemény létrehozásához aktiváljuk az Események, naptár, és beállítások elemet, majd koppintsunk egy ujjal duplán az Esemény gombon állva. Itt, a fenti bekezdésben leírtakhoz hasonlóan meg kell adni az esemény címét, annak kezdő, és végpontját, valamint az ismétlődés jellegét, végül aktiváljuk a Mentés opciót.

Az adás második részében Szakács Máté műsorvezető az applikáció IOS operációs rendszert futtató készülékeken történő használatát mutatta be. A programot az App Store áruházból tölthetjük le. Ehhez kutassuk fel a fent említett szoftvert, majd a képernyő alsó sarkában keressük meg a Keresés lapfület, és a megjelenő szerkesztő mezőbe gépeljük be a google Calendar kulcsszavakat, és aktiváljuk a keresés elemet. A megjelenő találatok közül az első lehetőséget kel aktiválni.

A telepítés után be kell jelentkezni a programba a már meglévő Google fiókunkkal. Ehhez a készülék billentyűzete segítségével gépeljük be az e-mail címünket, és a jelszavunkat, majd aktiváljuk a Bejelentkezés gombot.

Egy feladat létrehozásához nyissuk meg a programban a Nézetek, naptár, és beállítások opciót, és válasszuk a Feladat lehetőséget. A megjelenő ablakban adjuk meg a feladat címét, a kezdő és végpontját, valamint az ismétlődés jellegét, végül koppintsunk egy ujjal duplán a Mentés gombon állva.

Egy esemény létrehozásához nyissuk meg a Nézetek, naptár, és beállítások opciót, majd aktiváljuk az Esemény elemet. Itt, a fenti bekezdésben leírtak szerint meg kell adni az esemény címét, annak kezdő és végpontját, valamint az ismétlődés jellegét, és aktiváljuk a Mentés lehetőséget.

A hangosbemutatót követően a műsorvezetők megköszönték mindenkinek a figyelmet, majd lezárták az adást.

A hanganyag teljes terjedelmében meghallgatható, és letölthető a gephaz.hobbyradio.hu honlapon, az Archívum menüpont alatt.

Pillmann Tünde

Várgesztes, 2024. április 19.