Visor – A gondosóra használata 1. rész

 Visor – A gondosóra használata 1. rész

 A jelen dokumentum a Visor című podcastsorozat május 8.i adásában elhangzottak rövid összefoglalóját tartalmazza, amiben Görcsi Krisztián műsorvezető a Kormányzati Szolgáltató Központ egyik munkatársával, Juhász Rolanddal beszélgetett a Gondosóra programról.

A szolgáltatás legfontosabb célja, hogy az idős emberek biztonságban élhessenek a saját lakókörnyezetükben. A program igénybevételéhez előzetes regisztráció szükséges. Ennek feltétele a Magyar állampolgárság, a 65 év feletti életkor, valamint a Magyarországi tartózkodási hely megléte.

A regisztráció 2 féle képen történhet.

Az első lehetőség az, hogy a www.gondosora.hu honlapon kitöltjük a regisztrációs űrlapot. Ennek során meg kell adnunk az elérhetőségeinket, majd a Regisztráció gombot kell választani. Ekkor egy megerősítő e-mail érkezik a postafiókunkba, ami visszaigazolja a regisztráció tényét.

Ha hibás adatokat adtunk meg, akkor az ügyfélszolgálat egyik munkatársa kér fel minket a hiba kijavítására.

Sajnos a programmal a csalók is sok esetben visszaélnek. Ezért érdemes tudni, hogy a diszpécser szolgálat munkatársai soha nem kérik el a bankszámla adatainkat, ezért ha ilyen kérés érkezik telefonon keresztül, akkor azonnal szakítsuk meg a hívást!

A másik lehetőség az, hogy a www.gondosora.hu honlapon elérhető telefonszámon keresztül kérjük meg az operátort a szükséges adatok kitöltésére. Ebben az esetben, a műveletet követően ismét érkezik egy elektronikus levél a postafiókunkba.

A regisztrációt követő 4-5 héten belül megérkezik a készülék a megadott címre. Az eszközt a Magyar Posta szállítja házhoz. A doboz tartalma a gondosóra, a hozzá tartozó töltőfej, valamint egy nyak, és egy csuklópánt. A készülék 3 napig használható töltés nélkül.

Az eszköz ütés, és vízálló. Ezen felül rendelkezik egy úgynevezett esés érzékelővel, ami azt eredményezi, hogy ha a felhasználó elesik, akkor a gondosóra maga indítja el a hívást a diszpécser központ felé. További fontos segítség lehet az a tény is, hogy a készülék, a vészhívás elindítását követően megadja az adott személy tartózkodási helyének gps koordinátáit a diszpécsernek. Így hamar megérkezhet a segítség az idős emberek számára.

Az eszköz Magyarország teljes területén használható.

A vészhívást az eszközön lévő nagy gombbal lehet kezdeményezni oly módon, hogy a fent említett billentyűt 3- 4 másodpercen keresztül nyomva tartjuk. Amennyiben tévesen kezdeményeztünk hívást a diszpécser szolgálat felé, akkor a hívást az eszköz oldalán lévő egyik gombbal megszakíthatjuk.

Ha bejelentkezik az operátor, akkor röviden érdemes elmondani neki a problémát. Ekkor a diszpécser eldönti, hogy felhívja e a felhasználó személy által megadott vészkontaktot, vagy az életveszély elhárítása érdekében mentőt, vagy a katasztrófavédelem szakembereit értesíti.

A beszélgetést követően Görcsi Krisztián megköszönte a hallgatóknak a figyelmet, majd lezárta az adást.

A műsor teljes terjedelmében meghallgatható az Alkosoft Nonprofit BT Youtube-csatornáján, vagy az ismert podcast-szolgáltatóknál

Pillmann Tünde

Várgesztes, 2024. május 8.