MVGYOSZ: Okosmorzsák

Segítségkérés a JAWS képernyőolvasó használatával hatékonyabban


Bizonyára mindenkivel előfordult már számítógép használata közben, hogy nem a megszokott módon reagált a rendszerünk. Ha ilyenkor bárkitől segítséget kérünk, az első kérdés mindig az, hogy pontosan mit írt ki a számítógép, mit mondott a JAWS?

Ha olyan ablakban jelentkezik egy hibaüzenet, ahol csak egy OK, vagy egy bezárás gombot találunk, akkor használhatjuk a JAWS gomb+alt+w parancsot. Ekkor az egész ablak tartalma megjelenik a JAWS virtuális megjelenítőjében, ahonnan már kimásolhatjuk az érdekes részeket úgy, mintha egy szövegszerkesztőben lennénk. A JAWS gomb vagy az insert, vagy a capslock billentyű.

Ha pedig egy folyamatot szeretnénk lépésről lépésre bemutatni, amikor fontos lehet az, hogy a gépen mi ezt csináltuk, a JAWS program erre azt mondta, hogy…, akkor használhatjuk a képernyőolvasó beszédelőzmények szolgáltatását. Ha lenyomjuk a JAWS gomb+szóköz, majd a h betűt, egy listába kerülünk, ahol a képernyőolvasó által kimondott utolsó 50 üzenetet tudjuk meghallgatni. A listában a lefelé vagy felfelé nyilakkal mozoghatunk. Ki is jelölhetünk bármit ebből a listából úgy, mintha egy szövegszerkesztőben lennénk.

E két módszer segítségével remélhetőleg mindenki eredményesebben tud majd segítséget kérni a jövőben.

Berkó Norbert