On-line előadások: Home-office-ban a látássérültek 3

 

Home-office-ban a látássérültek 3.

 

A jelen dokumentum a Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete által „Home-office-ban a látássérültek” címmel megrendezett programsorozat 3. beszélgetésén elhangzott legfontosabb információk összefoglalóját tartalmazza.

A koronavírus-járvány okán kihírdetett veszélyhelyzet miatt, a műsort a civil szervezet Youtube-csatornáján hallgathatták meg az érdeklődők.

A beszélgetésen Miks-Rédai csaba műsorvezető, és Nagy Fruzsina közösségi civil szervező vett részt.

A program nyitányaként Nagy Fruzsina, a Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális egyesületének egyik közösségi civil szervezője röviden bemutatkozott. Ennek keretében többek között elmondta, hogy immár 2020 óta foglalkozik közösségi civil szervezéssel, 4 órás munkaviszony keretében.

A beszélgetés következő részében, a résztvevők áttértek a tavalyi évben megvalósult programok taglalására. Nagy Fruzsina, ennek keretében kifejtette, hogy a koronavírus-járvány okán kihirdetett veszélyhelyzet nem tette lehetővé a szabadidős programok megszervezését, ezért a rendezvényeket át kellett helyezni az online térbe. Ezt elsősorban az akadálymentes formában elérhető kommunikációs platformok tették lehetővé. Ezek közé tartozik többek között a Google Meet, vagy a Zoom elnevezésű kommunikációs platform, amely számítógépeken, és okostelefonokon egyaránt használható.

Nagy Fruzsina, a jövőbeni tervei között említette, hogy a járványhelyzet javulása esetén szeretne személyesen találkozni a Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi- Regionális Egyesületének látássérült tagjaival.

Végül reményét fejezte ki az iránt, hogy a nyári hónapokban a vírushelyzet lehetővé teszi majd a különböző szabadtéri programok megszervezését, és lebonyolítását.

A műsor következő részében az érdeklődők többek között belehallgathattak az Akku egyesület elnökével készített interjúba, amely egy on-line klubnap keretében valósult meg 2020-ban. A riportot Nagy Fruzsina közösségi civil szervező készítette.

Az interjú során a civil szervezet elnöke elmondta, hogy elsősorban pályázati forrásokból gazdálkodnak. A narrálandó darabokat az egyesület munkatársai közösen választják ki. Ez elsősorban online meatingek keretében valósul meg.

Az Akku egyesület elnöke elmondta, hogy a jövőbeni terveik között szerepel, hogy minden filmes kategóriában igyekeznek színházi előadásokat narrálni.   A legfontosabb céljuk a Magyar Nemzeti Filmalap által rendelkezésre bocsájtott darabok narrációja. Ehhez azonban még különböző engedélyek beszerzésére van szükség.

Végül, de nem utolsó sorban említést tett arról is, hogy a jövőben szeretnék megismertetni a nézőkkel azokat a megoldásokat, amelyeket a rendezők alkalmaznak a különböző modern darabok rendezése során.

A műsor lezárása ként Miks-Rédai Csaba műsorvezető ajánlotta a hallgatóknak az egyesület Youtube-csatornáját, és Facebook-oldalát, ahol számos, elsősorban a látássérültek érdekvédelmével foglalkozó tartalom lelhető fel. Ezután lezárta a műsort, és további kellemes időtöltést kívánt a hallgatóknak.

Pillmann Tünde

Várgesztes, 2021. június 21.