Gépház – A Blind Shell 2 újdonsági

Gépház – A Blind Shell 2 újdonsági

A Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének támogatásával a Hobbyrádióban péntekenként este 8 órakor kezdődő Gépház című műsor április 29.i adásában a műsorvezetők a Blind Shell 2 nevet viselő mobiltelefon legfrissebb újdonságai kerültek terítékre. A jelen összefoglaló a fenti adás alapján készült.

A műsor első részében a műsorvezetők néhány hallgatói levélre válaszoltak, ezt követően Rauch Róbert, a Gépház című műsor egyik oszlopos tagja bemutatta a Blind Shell 2 készülék legfrissebb újdonságait. Ezek közé tartozik sok más mellett a dokumentum olvasó, valamint a gitárhangoló nevet viselő alkalmazás is.

A fenti applikációk elérése kizárólag a készülék legfrissebb verziójának letöltésével lehetséges.

A folyamat megkezdéséhez elsőként látogassuk meg a telefonunkban a beállítások alkalmazáson belül a frissítések menüpontot. Ekkor felkínálja a készülék a frissítés letöltésének lehetőségét. Ha ezt elfogadjuk, akkor nyomjunk entert a telepítés megkezdéséhez. Amennyiben a készülékre már korábban feltelepítettük a legújabb verziót, akkor „az ön készülékén már elérhető a Blindshell 2 legújabb verziója” üzenetet halljuk.

A telefonra telepített applikációkat az Alkalmazások mappa tartalmazza, amely egyfajta áruházként funkcionál. Itt nyílik lehetőség a számunkra a fent említett programok telepítésére. Ehhez válasszuk a megjelenő listán belül a teljes kategóriák menüpontot. Ezután a képernyőn felbukkanó lehetőségek közül aktiváljuk a telepítés gombot. A folyamat lezárását az eszköz képernyőolvasó szoftvere természetesen szóban is bejelenti.

Az adás 2. részében Rauch Róbert néhány, a készülék által felkínált érdekes alkalmazást mutatott be a hallgatóknak. Ezek közé tartozott sok más mellett a Gitárhangoló nevet viselő applikáció, amely lehetőséget biztosít számunkra a rendelkezésünkre álló hangszer behangolására. Ehhez a mobiltelefonon keressük meg a nyílbillentyűk segítségével a behangolni kívánt hangot, majd a készülék hangjelzéseinek segítségével behangolhatjuk a rendelkezésünkre álló hangszert.

A másik, az adás keretein belül bemutatott érdekes újdonság a dokumentum olvasó program volt. Ennek segítségével lehetőségünk van a korábban a készülékünkre lementett rtf, PDF, és Doc formátumú dokumentumok elolvasására is. Ehhez navigáljunk a felolvastatni kívánt dokumentumra, majd nyissuk meg azt az enter gomb megnyomásával. Ekkor megkezdődik a dokumentum szövegének felolvasása.

Az applikációban sok más mellett lehetőségünk nyílik a dokumentumban történő keresésre is. Ehhez a megnyitást követően ismételten nyomjuk meg az enter billentyűt. Ekkor egy menü tárul elénk, ahol a képernyőn felbukkanó lehetőségek közül válasszuk a keresés opciót. Ekkor  egy, a képernyőn megjelenő szerkesztő mezőbe a készülék billentyűzete segítségével beírhatjuk a megkeresni kívánt kifejezést, majd nyomjunk entert a keresés gombra a folyamat befejezéséhez. A talált szavak közt történő navigációhoz nyomjuk meg a készülékünkön a le nyílbillentyűt.

Sajnos a telefonon nincs mód arra, hogy a talált kifejezés előfordulási helyére ugorjunk, de remélhetőleg egy, a fejlesztők által a közeljövőben kiadott frissítés megoldja a fent említett problémát.

A műsor utolsó részében Rauch Róbert  műsorvezető egy, a készüléken fellelhető játékot mutatott be, amely a Bumpusz fantázianevet viseli. A játékot az aktiválás után az „új játék” menüpont választásával kezdeményezhetjük. Ekkor egy tábla tárul elénk, amely vízszintes, és függőleges mezőkkel rendelkezik. Felfelé a kettes, míg lefelé a nyolcas számmal mozoghatunk. A fentiekhez hasonlóan balra a négyes, jobbra pedig a hatos gombokkal navigálhatunk. Az adott mezőre történő navigálást követően a képernyőolvasó szoftver bejelenti, hogy mi található az adott koordináta alatt. Ha a készülék képernyőolvasó szoftverétől a „Bumpusz szag érezhető” üzenetet halljuk, akkor érdemes egy mezővel jobbra, vagy balra lépni, majd onnan az ötös gomb segítségével lelőni az ellenséget. Ha arról a mezőről lőjük ki a nyilat, ahol a Bumpusz is található, akkor az állat egy mordulás kíséretében felfal bennünket.

A másik veszélyforrás, amivel a játék során találkozhatunk, az a szakadék. Ekkor a képernyőolvasótól a „szellő érezhető” üzenetet halljuk. Ekkor szintén tanácsos egy szomszédos mezőre lépni, ám az a véletlenen múlik, hogy ekkor szakadékba zuhanunk -e, vagy életben maradunk.

Az adás végén a műsorvezetők megköszönték mindenkinek a figyelmet, majd elbúcsúztak a hallgatóktól.

A teljes adás meghallgatható, és letölthető a www.gephaz.hobbyradio.hu honlapon, az archívum menüpont alatt.

Pillmann Tünde

Várgesztes, 2022. május 6.