Az MVGYOSZ fehérbotnapi ünnepsége

 Az MVGYOSZ fehérbotnapi ünnepsége

 A jelen beszámoló az MVGYOSZ fehérbotnapi ünnepségén elhangzottak rövid összefoglalóját tartalmazza, a Hobbyrádió közvetítése alapján. Az esemény 2022 október 15.én került megtartásra a Benczúr Hotelben.

A program első részében egy sajtótájékoztató valósult meg, aminek keretében bejelentették, hogy a Jónak lenni jó című műsor idei kedvezményezettje a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos szövetsége lesz.

A jótékonysági akció immár több, mint egyévtizedes múltra tekint vissza. A tavalyi év kedvezményezettje az Áder János volt köztársasági elnök, és felesége által létrehozott Regőczi Alapítvány volt, amely a covid árvák megsegítését tűzte ki célul.

A közmédia csatornáin, az elkövetkező 2 hónapban a nézők megismerhetik a látássérült emberek mindennapi életét.

A programsorozat december 18.án, egy egész napos műsorfolyammal ér véget.

A kezdeményezéshez bárki csatlakozhat, a 13 600-as telefonszám felhívásával, és a 96-os kód beírásával.

A sajtótájékoztatót követően, a fehérbotnapi ünnepség dr. Nagy Sándor egyesületi elnök nyitóbeszédével folytatódott. Az elnök az expozéjában kiemelt fontosságúnak nevezte a többségi társadalommal való párbeszédet. Ennek érdekében az MVGYOSZ, és tagegyesületei szemléletformáló programokat szerveznek az országban működő oktatási intézményekben annak érdekében, hogy felhívják a figyelmet a látássérült emberek mindennapi nehézségeire, az általuk használt segédeszközökre, valamint a segítségnyújtás megfelelő formáira.

dr. Nagy Sándor, a beszédében említést tett arról is, hogy az általa képviselt civil szervezet számos szolgáltatással kívánja megkönnyíteni a vak, és a gyengénlátó emberek mindennapi életét. Ezek közül kiemelte a Távszem, valamint a hangoskönyvtár nevet viselő szolgáltatásokat, amelyek nagy népszerűségnek örvendenek a látássérült emberek körében.

A civil szervezet nagy hangsúlyt fektet a vak, és a gyengénlátó diákok oktatásban való részvételének elősegítésére is. Ennek érdekében hozták létre 2020-ban a Jövő kilátásai című projektet, amely a látássérült fiatalok oktatása közben felmerülő nehézségeket kívánja orvosolni.

Az egyesület közreműködik a jogszabályok kidolgozásában, szükség esetén módosító javaslatokat nyújtanak be az illetékes szervek felé.

Az expozét követően, a program a Louis Braille, és a Hangomat adom emlékérmek átadásával folytatódott. A Louis Braille emlékérmet a civil szervezet 1952-ben alapította. Legfontosabb céljuk azon látássérült emberek, és önkéntesek kitüntetése volt, akik az elmúlt évtizedekben sokat tettek a vak, és a gyengénlátó embereknek a társadalomba való beilleszkedéséért. A civil szervezet elnöksége az idei évben Louis Braille emlékéremmel tüntette ki Borai Botondnét, Tolnainé dr. Csatos Mártát, Hegedűs Gábor Károlyt, valamint Szilágyi Zoltánt.

A hangomat adom díjat a 2022-es esztendőben Forgács Sára, Haranginé Simon Tímea, és Vass István kapta.

A műsor 2. részében egy könyvbemutató valósult meg. A kiadvány a Látássérült emberek antológiája címet viseli. A kötet azoknak a vak, és gyengénlátó embereknek az írásait tartalmazza, akik indultak az MVGYOSZ által 2020-ban Óda a fényhez 2. címmel kiírt pályázaton.

A könyvbemutatót követően Péter Mónika megköszönte mindenkinek a részvételt, majd lezárta a rendezvényt.

Pillman Tünde

Várgesztes, 2022. november 2.