Együtt a jövőnkért - Adaptált tankönyvek, és felvételi

 

Együtt a jövőnkért november – Adaptált tankönyvek, és felvételi

 

2022. november 9-én, az MVGYOSZ szervezésében lezajlott a nagysikerű Együtt a jövőnkért című kerekasztalbeszélgetés sorozat novemberi alkalma. Az eseményt a Google meet nevet viselő kommunikációs platform konferenciákra optimalizált felületén tartották meg, 20 fő részvételével.

A rendezvényt Puskás Anett, az MVGYOSZ ifjúsági referense nyitotta meg, aki a beszédében az iránti örömének adott hangot, hogy egyre több látássérült ember jelentkezik a kerekasztal beszélgetésre az ország egész területéről.

Elmondása szerint, a konferencia létrejöttének legfontosabb célja a látássérült diákok oktatásában felmerülő problémák megbeszélése. Az MVGYOSZ kiemelt figyelmet fordít arra, hogy a fenti eseménysorozat keretében a szülők, a diákok, és a pedagógusok is elmondhassák a véleményüket az elhangzottakkal kapcsolatosan.

Puskás Anett, az expozéja végén köszönetet mondott az MVGYOSZ tagegyesületeinek, akik számos programmal segítik elő a vak, és a  gyengénlátó gyermekek aktivitását.

Ezt követően Móni Imola, az MVGYOSZ gyógypedagógus munkatársa bemutatta azt az úgynevezett alap dokumentumot, amivel minden iskolának rendelkeznie kell. Ebben határozza meg az oktatási intézmény azt, hogy fogad e látássérült diákokat. A dokumentumok az oktatási hivatal honlapján találhatóak meg.

Az esemény 2. prezentációját Puskás Anett, az MVGYOSZ ifjúsági referense tartotta, aki a látássérült diákok számonkérésének lehetőségeiről beszélt. Ennek keretében elmondta, hogy az általa képviselt civil szervezet októberben részt vett egy konferencián, amelyben a sajátos nevelési igényű fiatalok számonkérése volt a téma. A kerekasztal beszélgetésen számos pozitív kezdeményezés látott napvilágot.

Ezután az ifjúsági referens rátért a számonkéréssel kapcsolatos legfontosabb szempontok ismertetésére. Ennek keretében kifejtette, hogy a látássérült gyermekek feleltetése történhet szóbeli, és írásbeli formában is. Amennyiben a számonkérés írásban történik, abban az esetben a feladatlapokat érdemes Docx-formátumban elkészíteni.

A teszt jellegű feladatoknál a válaszokat érdemes külön sorba írni annak érdekében, hogy azok könnyen átláthatóak legyenek a látássérültek számára.

A számonkéréshez kapcsolódó legfontosabb tudnivalókról bővebb információkat olvashatunk a jovokilatasai.mvgyosz.hu honlapon.

A kerekasztalbeszélgetés 3. előadását Lux Levente, a Komáromban működő Jókai Mór Gimnázium 9. osztályos hallgatója tartotta volna, ám a prezentáció a diák elfoglaltsága miatt elmaradt.

A kerekasztalbeszélgetés utolsó részében a résztvevők feltehették az elhangzottakkal kapcsolatos kérdéseiket, majd Puskás Anett ifjúsági referens lezárta a rendezvényt.

Pillmann Tünde

Várgesztes, 2022. november 22.