Útmutató az Evo e10 készülékhez 6. rész

 

Útmutató az Evo e10 készülékhez 6. rész

 A jelen dokumentum az Alkosoft Nonprofit BT által Visor néven elindított podcastsorozat június 21-i adásában elhangzottak rövid összefoglalóját tartalmazza. A műsor állandó házigazdája, Görcsi Krisztián folytatta a látássérült emberek körében méltán népszerű Evo e10 nevet viselő hangoskönyvolvasó készülék használatának ismertetését, aminek keretében az Eszközök mappában fellelhető menüpontok kerültek bemutatásra.

Hangos emlékeztető: A funkciót az Eszközök mappában érhetjük el. Ha a menüpont aktiválását követően megnyomjuk a Menü gombot, és kiválasztjuk a Hangos emlékeztető hozzáadása lehetőséget, akkor új hangos emlékeztetőket hozhatunk létre. Ehhez elsőként adjuk meg a jobbra, és a balra nyílbillentyűk segítségével a hangos emlékeztető lejátszódásának gyakoriságát(egyszer, naponta, hetente, havonta, évente), majd állítsuk be az emlékeztetés dátumát, és idejét, végül, a Felvétel gomb nyomva tartásával rögzítsük a hangos emlékeztető pontos szövegét, és nyomjuk meg az Ok gombot. Ezzel elmentésre került az újonnan létrehozott hangos emlékeztető. Ha törölni szeretnénk az emlékeztetőt, akkor nyomjuk meg a Menü gombot, majd válasszuk a Hangos emlékeztető törlése, vagy az Összes hangos emlékeztető törlése opciók valamelyikét, és nyomjuk meg az Ok gombot.

Figyelem! A hangos emlékeztető hozzáadása előtt győződjünk meg arról, hogy az eszköz idő beállításai pontosak-e, mert ellenkező esetben nem a valós időben fog lejátszódni a hangos emlékeztető.

Hangjegyzetek: A készülék segítségével hangjegyzeteket hozhatunk létre. Ezzel kapcsolatban azonban lényeges tudni, hogy a hangfájlok nem menthetők le a számítógépről, és elkülönülnek az eszközön rögzített hangfelvételektől is. Új hangjegyzet hozzáadásához válasszuk az Eszközök mappában a Hangjegyzetek menüpontot. Ezután, a készülék utasításának megfelelően tartsuk lenyomva a Felvétel gombot, és mondjuk fel a hangjegyzet szövegét, majd engedjük fel azt. Ekkor a készülék elmenti az újonnan létrehozott hangjegyzetet, amit az Ok gombbal hallgathatunk meg. A fájlok a Menü gomb megnyomását követően, a Törlés opció választásával távolíthatók el az eszközről.

Számológép: a készüléken megtalálható számológép segítségével lehetővé válik a 4 alapművelet bármelyikének elvégzése. Ehhez, a nyílbillentyűkkel válasszuk ki azt a számjegyet, amit be szeretnénk írni, majd nyomjuk mega  Könyvjelző gombot. A négy alapművelet valamelyikének kiválasztásához nyomjuk meg többször a Menü gombot. Az eredményt az Információ gomb megnyomásával hallgathatjuk vissza.

Időzítő: a fenti lehetőséget aktiválva két opció közül választhatunk, ezek a visszaszámlálás, valamint a felhasználó által beállítva. Előbbi esetben az eszköz lehetővé teszi a számunkra, hogy 30 perces időintervallumokban beállítsuk , hogy hány perc elteltével szóljon a készülék. Ha a visszaszámlálás ideje alatt bármikor megnyomjuk az ok gombot, akkor a folyamat leáll, és az eszköz hangszórójából a Visszaszámlálás vége üzenetet halljuk.

Ha a Felhasználó által beállítva lehetőséget aktiváljuk, akkor 5 perces időintervallumokban adhatjuk meg a visszaszámlálás időtartamát. A művelet megkezdéséhez nyomjuk meg az Ok gombot. A beállított időtartam lejártát követően, a fenti opcióhoz hasonlóan a Visszaszámlálás vége üzenetet halljuk az eszköz hangszórójából.

Iránytű: a menüpont aktiválása után, a készüléket iránytűként is használhatjuk. A készülék révén módunk van az iránytű kalibrálására, a fent említett opció választásával. Fontos, hogy eközben a hangoskönyv olvasót úgy tartsuk, hogy a gombjai lefelé nézzenek. Ekkor az eszköz bemondja a készülék jelenlegi irányát.

Tárolókezelés: a fenti opció választásával módunk van az eszköz külső, és belső memóriájának formázására. A művelet megkezdése előtt érdemes egy biztonságimentést készíteni a könyvolvasó készüléken tárolt adatokról, ellenkező esetben azok elvesztésével kell számolni. A folyamat elindításához keressük meg az Eszközök mappában a tárolókezelés lehetőséget, és nyomjuk meg az Ok gombot. Ezután kutassuk fel azt a meghajtót, amit formázni szeretnénk, és ismét nyomjuk meg az Ok gombot. Ekkor a rendszer figyelmeztet minket arra, hogy a művelet minden adatot töröl a meghajtóról. Ha ennek ellenére mégis folytatni kívánjuk a formázást, akkor nyomjunk ismét Ok gombot. A folyamat végeztével az eszköz hangszórójából a Formázás kész üzenetet halljuk.

Nyelv: az eszköz jelenleg kizárólag az angol, és a magyar nyelven történő használatot teszi lehetővé. Ha a fenti opciók közül valamelyiket aktiváljuk az Ok gombbal, akkor az eszköz a beállított nyelven szólal meg.

A nyelv opció választásakor lehetőségünk van a hangmagasság, és a sebesség testreszabására. Ehhez válasszuk ki a fenti lehetőségek valamelyikét a fel, és a lenyíl billentyűk segítségével, majd a jobbra, és a balra nyíllal növeljük, vagy csökkentsük azok értékeit.

Frissítések keresése: Az opció választásával telepíthetjük az eszközhöz elérhető frissítéseket. Fontos tudni, hogy a fenti művelet elvégzéséhez wi-fi kapcsolat szükséges. A folyamat megkezdéséhez az Eszközök mappában, a funkción állva nyomjuk meg az Ok gombot. Ekkor az eszköz bejelenti, hogy elérhetőek e a készülékhez frissítések. Ha igen, akkor rögtön felajánlja a telepítés lehetőségét. Ezen nyomjunk ok gombot. A folyamat végeztével az eszköz bejelenti a folyamat leállításának tényét.

Gyári beállítások: a fent említett lehetőség aktiválásával módunk van a gyári beállítások visszaállítására. Ezzel kapcsolatosan azonban érdemes megjegyezni, hogy a művelet nincs hatással a készüléken megtalálható fájlok meglétére. Ez azt jelenti, hogy a formázással ellentétben nem feltétlenül szükséges a folyamatot megelőzően biztonsági mentést készíteni az eszközön fellelhető adatokról.

A művelet megkezdéséhez először keressük meg az Eszközök mappában a Gyári beállítások lehetőséget, és aktiváljuk azt az Ok gombbal. Ekkor az eszköz rákérdez arra, hogy biztosan vissza kívánjuk e állítani a gyári beállításokat. Ha ezt meg szeretnénk tenni, akkor hagyjuk jóvá a folyamat megkezdését az Ok gombbal. A folyamat végeztével az eszköz hangszórójából a beállítás kész üzenetet halljuk.

A hangosbemutató után, Görcsi Krisztián műsorvezető megköszönte a hallgatóknak a figyelmet, majd lezárta az adást.

A műsor teljes terjedelmében meghallgatható a nagyobb podcast szolgáltatóknál, valamint az Alkosoft Nonprofit BT Youtube csatornáján.

Pillmann Tünde

Várgesztes, 2023. június 21.