A Távszem alkalmazás bemutatása

 

A Távszem alkalmazás bemutatása

A jelen dokumentum az Alkosoft Nonprofit BT által Visor néven elindított podcast sorozat július 5-i adásában elhangzottak rövid összefoglalóját tartalmazza.

A műsor állandó házigazdája, Görcsi Krisztián ezúttal az MVGYOSZ által kifejlesztett Távszem alkalmazás legújabb verziójának kezelését mutatta be a hallgatóknak, egy iPhone készüléken.

Az applikáció lehetőséget nyújt a látássérült felhasználóknak arra, hogy egy operátori központon keresztül kérjenek segítséget a mindennapi életvitel során felmerülő nehézségek leküzdésében. Ide tartozik többek között a leesett tárgyak megkeresése, a konzervek megkülönböztetése, valamint a dokumentumok felolvastatása.

A szolgáltatást minden olyan látássérült személy igénybe veheti, aki tagsági jogviszonnyal rendelkezik az MVGYOSZ valamely tagegyesületénél.

Ezzel kapcsolatosan fontos tudni, hogy azok a felhasználók is jogosultak a program használatára, akik nem tagjai egyik tagegyesületnek sem, ebben az esetben a regisztráció során egy űrlap kitöltése válik szükségessé.

A program első használata előtt az iPhone telefonunkban fellelhető böngésző  segítségével látogassuk meg a tavszem.mvgyosz.hu honlapot, és válasszuk a képernyő alján megjelenő Megosztás opciót. Ezután a készülékünk képernyőjén felbukkan egy üzenet, ami tájékoztat minket arról, hogy a fenti művelet elvégzését követően, a honlap kikerül az eszközünk főképernyőjére. Ennek jóváhagyásához nyomjuk meg a Hozzáadás gombot. Ettől kezdve innen is elérhetővé válik az alkalmazás.

Az applikáció első elindítása után egy űrlap tárul elénk, amibe be kell írnunk egy érvényes e-mail címet, és az egyesületi tagkönyvben szereplő törzsszámunkat, végül aktiváljuk a Bejelentkezés gombot 1 egy ujjas dupla koppintással.

Az alkalmazás első használatakor érdemes engedélyezni a mikrofon, és a kamera használatát a Beállítások menüpontban.

Ezt követően vízszintes legyintésekkel keressük meg a Hívás indítása gombot. Ekkor egy halk zenét hallhatunk, miközben a készülék bejelenti, hogy hányadikok vagyunk a hívási sorban. Az operátornak a híváshoz való csatlakozását, egy rövid csippanó hang jelzi.

A hívás befejeztével lehetőségünk van a beszélgetés minőségének, és az operátor teljesítményének értékelésére is. Ezt egy 1-5ig terjedő skálán adhatjuk meg. A kívánt értéken koppintsunk egy újjal duplán.

Fontos tudni, hogy a hívások minden esetben rögzítésre kerülnek, ezeket a Felvételek menüpontban hallgathatjuk vissza. A hangfájlok 30 napig érhetőek el.

A hangosbemutató után Görcsi Krisztián megköszönte mindenkinek a figyelmet, majd elköszönt a hallgatóktól.

A podcast teljes terjedelmében meghallgatható az ismert podcast szolgáltatóknál, valamint az Alkosoft Nonprofit BT Youtube-csatornáján.

Pillmann Tünde

Várgesztes, 2023. július 5.