On-line előadások: Home-office-ban a látássérültek 4

 

Home-office-ban a látássérültek 4

 

A jelen dokumentum a Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete által idén tavasszal „Home-office-ban a látássérültek" címmel elindított sorozat 4. részén elhangzottak rövid összefoglalóját tartalmazza.

A mini sorozat elsősorban azt hivatott bemutatni, hogy a fent említett civil szervezet munkáját miként befolyásolták a 2020-as évben, a koronavírus-járvány kitörését követően a kormány által elrendelt karantén intézkedések.

A pandémia miatt, a minisorozat részét képező  interjúkat az egyesület youtube-csatornáján hallgathatták meg az érdeklődők.

A jelen dokumentumban részletezett beszélgetésen Miks- Rédai Csaba műsorvezető, és az egyesület berkein belül működő Közösség Lámpásai nevet viselő civil kezdeményezés képviselői: Pintér Dalma, és Vassné Pintér Teréz vett részt, akik betekintést engedtek az Óbudai civil szervezők munkájába.

A riport természetesen egy rövid ismerkedéssel kezdődött, aminek keretében a vendégek vázolták a hallgatóság részére az egyesületbe való bekerülésük körülményeit.

A bemutatkozások közül érdekességként fontosnak tartom kiemelni Pintér Dalma bemutatkozását, aki többek között elmondta, hogy rendezvényszervezői tanulmányai során került kapcsolatba a jelen dokumentum elején említett civil szervezettel. A főiskolai tanulmányai befejeztével civil szervezőként helyezkedett el az egyesületnél.

A beszélgetés következő témája a tavalyi évben, a járványügyi korlátozások bevezetését követően megváltozott élethelyzettel való megküzdés tematikája volt. A civil szervezők ezzel kapcsolatosan kifejtették, hogy a karantén intézkedések miatt, az addig személyes részvételen alapuló klubnapokat szükséges volt áthelyezni az on-line térbe. Az ehhez elengedhetetlen digitális eszközök használatának elsajátítását megelőzően, elsősorban telefonos formában tartották a kapcsolatot az egyesület tagságával.

Vassné Pintér Teréz, az online formában megtartott klubnapok közül kiemelte a fehérbot napi, valamint a karácsonyi rendezvényt, amely műsorok meglehetősen népszerűvé váltak a hallgatóság körében.

Nyáron, a korlátozások feloldása ismét lehetővé tette a civil szervezők részére a személyes részvételen alapuló programok megszervezését, az egyesület tagságának legnagyobb örömére.

A koronavírus-járvány 2. hullámának őszi kitörésével azonban a havi rendszerességgel megrendezett klubnapokat ismét szükséges volt áthelyezni az online térbe. A programok szervezését egy rövid felmérés előzte meg, aminek keretében a civil szervezők arra a kérdésre keresték a választ, hogy melyek azok a programok,  amelyekre igény mutatkozik a tagság részéről.

A kutatásból leszűrt tapasztalatok alapján az egyesület munkatársai sok más mellett jogi, és kulturális témájú előadásokat szerveztek amelyek nagy népszerűségnek örvendtek a hallgatóság körében.

A civil szervezők ezek közül kiemelték a Kardos Zsolttal, az Országos Rendőr Főkapitányság egyik munkatársa által májusban megtartott előadást, amelyben a látássérültek áldozattá válásának megakadályozásáról tartott prezentációt.

A fentiek mellett természetesen megemlékeztek a magyar népszokásokról is.

A jövőbeni tervek vonatkozásában Pintér Dalma, és Vassné Pintér Teréz többek között elmondta, hogy a korlátozások feloldását követően az egyesület berkein belül működő Láthatár Segédeszköz Bolt aktív közreműködésével a látássérültek életkörülményeit javító segédeszközök vásárlására lesz lehetőség.

A fentiek mellett természetesen a járványügyi korlátozások figyelembevétele mellett a civil szervezet szeretne megemlékezni a fehérbot napjáról, az ádventi készülődés jegyében pedig egy hangversenyt kívánnak szervezni az egyesület tagsága részére, ahol látó, és vak művészek egyaránt képviseltethetnék magukat.

A beszélgetés végén, a két vendég néhány személyes gondolatot osztott meg a hallgatósággal. Ebben kiemelték a koronavírus elleni védőoltás beadatásának fontosságát, hiszen véleményük szerint kizárólag ez jelentheti a járvány végét.

Az interjú végén Miks Rédai Csaba műsorvezető megköszönte a vendégeknek a részvételt, a hallgatóknak pedig a figyelmet, majd mindenkinek kellemes időtöltést kívánt.

Pillmann Tünde

2021. július 19.