Szemléletformálás Tatabánya József Attila Könyvtár 2021

 

Szemléletformálás Tatabánya József Attila Könyvtár 2021. 

 

2021. július 13-án a Vakok és Gyengénlátók Komárom Esztergom-Megyei Egyesületének közreműködésével egy szemléletformáló program megtartására került sor a Tatabányán működő József Attila könyvtárban.  A koronavírus-járvány okozta veszélyhelyzet feloldása szerencsére lehetővé tette  számunkra a programon való részvételt.

Az esemény előzményeként, a József Attila városi könyvtár vezetője telefonos megkeresés formájában felvette a kapcsolatot egyesületünk elnökével, Nagyné Papp Edittel, amelyben felkérte a fent említett civil szervezet vezetőjét a programon való részvételre. Az elnökasszony örömmel fogadta a felkérést.

A megkeresést követően az egyesület egyik munkatársa által megtörtént az érzékenyítő csoport tagjaival az időpont, a helyszín, valamint a személyre szabott feladatok egyeztetése.

Ezzel párhuzamosan lezajlott az esemény megtartásához elengedhetetlen eszközök karbantartása, és szükség szerinti cseréje is.

A kitűzött napon, 2021. július 13-án az egyesület tagjai megérkeztek a program helyszínére, a József Attila városi könyvtárba, ahol megtörtént a program különböző állomásainak kijelölése.

Az esemény nyitányaként Nagyné Papp Edit egyesületi elnök egy interaktív beszélgetés formájában általános információkat adott át a gyerekek, és tanáraik részére a látássérülés vonatkozásában.

Ezután a gyerekek 4 állomáson ismerkedhettek meg a látássérült személyek mindennapi életéhez elengedhetetlen beszélő okoseszközökkel, a fehérbotos közlekedéssel, valamint a Louis Braille által kifejlesztett pontírással.

A kijelölt állomásokon, a rövid előadásokat követően, a gyerekek különböző ügyességi feladatokat oldhattak meg, a szemük letakarásával. Ilyen volt többek között az akadálypályán fehérbottal történő áthaladás.

A program zárásaként, az intézmény vezetője röviden reflektált a résztvevők számára a megtartott esemény vonatkozásában. Ennek keretében kifejtette, hogy a visszajelzések alapján, a diákok meglehetősen érdekfeszítőnek találták a programot, és a jövőben is szívesen vennének részt hasonló eseményeken.

A fentiekre reflektálva Nagyné Papp Edit elnök megköszönte a felkérést, és az iránti örömét fejezte ki, hogy a gyermekek élvezték a számukra nagy gonddal előkészített programot. Mindenkinek köszönjük a részvételt.

Pillmann Tünde

Várgesztes, 2021.07.15.