On-line előadások: Home-office-ban a látássérültek 5 .

 Home-office-ban a látássérültek 5

 

A jelen beszámoló a Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete által idén tavasszal „Home-office-ban a látássérültek” címmel elindított mini sorozat 5. részében elhangzott legfontosabb információkat tartalmazza.

 A koronavírus-járvány okán kihirdetett veszélyhelyzet miatt, az egyesület munkatársával készült riportot az egyesület Youtube-csatornáján hallgathatták meg az érdeklődők.

A jelen beszámoló keretei között részletezésre kerülő beszélgetésen Miks-Rédai Csaba műsorvezető, valamint Bernáth Zsuzsanna, a Kispesten működő Lámpás klub egyik közösségi civil szervezője vett részt.

A riport elején természetesen szóba kerültek a pandémia okán a kormány által bevezetett korlátozó intézkedések, amelyek sok nehézséget okoztak az egyesület munkatársai számára, tekintettel arra, hogy ellehetetlenült a személyes részvételen alapuló programok megszervezésének lehetősége, ezért szükségessé vált azoknak az online térbe történő áthelyezése.

Bernát Zsuzsanna civil szervező ezért a járvány kitörésekor számba vette azokat az online platformokat, amelyek szóba jöhettek a havi rendszerességgel megszervezésre kerülő események lebonyolítása során.

Itt azonban újabb problémába ütköztek az egyesület munkatársai, mivel az idősebb korcsoportba tartozó látássérült klubtagok számára nehézséget jelentett az on-line platformok használatának megtanulása. A civil szervezet informatikus munkatársa azonban segítséget nyújtott a számukra a probléma megoldásában, ezzel megkezdődött az on-line klubnapok megszervezése, amelyben Bernát Zsuzsanna civil szervezőként természetesen oroszlánrészt vállalt.

A személyes részvételen alapuló események azonban a nyári hónapokban sem kerültek megrendezésre, amikor a járványügyi intézkedések időlegesen feloldásra kerültek, tekintettel arra, hogy az idős klubtagok féltek a koronavírus által történő megfertőződéstől.

A jövőbeni tervek vonatkozásában Bernát Zsuzsa civil szervező kifejtette,hogy a korlátozó intézkedések feloldását követően elsősorban színházlátogatásokat, és egyéb szabadtéri programokat kívánnak megvalósítani.

A riport végén Bernát Zsuzsanna néhány személyes gondolatot osztott meg a hallgatósággal. Ebben abbéli reményét fejezte ki, hogy a beoltottak számának emelkedésével a járvány hamarosan véget ér.

A beszélgetés végén Miks-Rédai Csaba műsorvezető a hallgatók figyelmébe ajánlotta az egyesület Facebook-oldalát, és Youtube-csatornáját, majd kellemes időtöltést kívánt mindenkinek.

Pillmann Tünde

Várgesztes, 2021. július 19.