Lélekbonbonok 22

Lélekbonbonok 22

2022. március 3.án a Vakok és Gyengénlátók Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Egyesületének szervezésében lezajlott a Lélekbonbonok című programsorozat 3. alkalma. A program a Google meets nevű kommunikációs platformon keresztül valósult meg 27 fő részvételével.

Az eseményt Nemes-Nagy Tünde, a  Vakok és Gyengénlátók Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Egyesületének elnöke nyitotta meg, aki egyben a rendezvény moderátora is volt. Az Elnök Asszony az expozéjában néhány mondatban összefoglalta a Lélekbonbonok című programsorozat létrejöttének körülményeit. Ezzel kapcsolatosan kifejtette, hogy a kerekasztalbeszélgetés sorozat 2020-ban, a koronavírus-járvány kitörését követően jött létre azzal a céllal, hogy elősegítse a látássérült emberek testi, és lelki feltöltődését.

Ezt követően a moderátor átadta a szót az esemény vendég előadójának: Dvarieczki Bálintnak, aki látássérültként segíti a sorstársait. Dvarieczki Bálint a prezentációja első részében bemutatkozott. Ennek keretében elmondta, hogy Balatonbogláron született, és általános iskolai tanulmányait a lakóhelyén kezdte meg, ám 3. osztályos korában egy verekedés következtében a jobb szemére megvakult. Ekkor került a Budapesten működő Vakok Általános  Iskolájába, ahol befejezte alapfokú tanulmányait.

Ezt követően Budapestre költözött, ahol a Neumann János Informatikai Szakközép Iskolában fejezte be a középiskolát.

Az érettségit követően visszaköltözött a lakóhelyére, ahol igyekezett az informatikai végzettségének megfelelő állást találni, ám ez sikertelennek bizonyult. Végül a szülővárosában működő Gábor Dénes főiskola informatikai karán felvételizett, és a sikeres felvételi után, a fent említett felsőfokú oktatási intézményben fejezte be az egyetemi tanulmányait.

Ezt követően, az előadó áttért az általa kifejlesztett, elsősorban a látássérült embereket megcélzó szolgáltatások taglalására. Ennek keretében elsőként említette az Alko-soft Nonprofit BT nevű céget, amely 2004-ben alakult meg azzal a céllal, hogy a vak, és gyengénlátó emberek részére segédeszközöket honosítson. A honlap a www.alkosoft.hu webcímen érhető el, ahol számos akadálymentes szolgáltatás, és segédeszköz áll a látássérült emberek rendelkezésére. A segédeszköz palettán megtalálható legnépszerűbb eszközök között említette a digitális nagyítókat, a braille kijelzőket, a beszélő, és braille karórákat, valamint az Evo e10 nevet viselő könyvolvasó készüléket. Az eszközök beszerzése az Alkosoft Nonprofit BT webáruházában történik. A vásárlás előtt azonban érdemes megnézni a Fizetési, és szállítási feltételek című dokumentumot, amiben az eszközök beszerzésével kapcsolatos minden lényeges információ fellelhető.

A fenti weboldalról további információk olvashatók a www.alkosoft.hu webcímen.

A második fontos szolgáltatás a DITAL (digitális tartalom látássérülteknek) nevet viseli, ami azzal a céllal jött létre, hogy a vak, és gyengénlátó emberek részére ingyenesen biztosítsa az elektronikus könyvek letöltésének lehetőségét. A szolgáltatás a dital.hu honlapon érhető el. Az elektronikus könyvek letöltése kizárólag egy előzetes regisztrációt követően valósulhat meg, aminek keretében a felhasználónak igazolnia kell a látássérülés tényét. Fontos tudni, hogy a honlapról immár 25000 könyv tölthető le.

A fent említett szolgáltatásról bővebb információk olvashatók a www.dital.hu honlapon.

A 3. lényeges szolgáltatás az erikkancs nevet viseli, amely egyfajta digitális újságosként funkcionál. A szolgáltatás a www.erikkancs.hu honlapon érhető el. A szolgáltatás azzal a céllal jött létre, hogy elősegítse a vak, és gyengénlátó emberek számára a nyomtatott elektronikus sajtótermékekhez történő akadálymenteshozzáférést. A  fent említett honlapon megtalálható digitális sajtótermékekhez egy előzetes regisztrációt követően juthatunk hozzá. A szolgáltatással kapcsolatosan további információk olvashatók a www.erikkancs.hu honlapon.

A 4. fontos szolgáltatás a HELMA nevet viseli, amely egy könyvkiadóként funkcionál. Legfontosabb célja a kortárs írók műveinek felkutatása, és kiadása. A szolgáltatás a www.helma.hu honlapon érhető el. A weboldalon megtalálható könyvek elektronikus, és hangoskönyv formátumban is megvásárolhatók.

A szolgáltatással kapcsolatosan további információk olvashatók a www.helma.hu honlapon.

A prezentációt követően Nemes-Nagy Tünde moderátor megköszönte Dvarieczki Bálintnak a színvonalas előadást, és a hallgatóknak a figyelmet, majd lezáta a kerekasztal beszélgetést.

Pillmann Tünde

Várgesztes, 2022. március 7.


Megjegyzések