A Narrátor program használata

A Narrátor program használata

A jelen dokumentum a Siketvakok Országos Egyesülete által feltöltött, a Narrátor program használatának bemutatására szolgáló videójában elhangzott legfontosabb információkat tartalmazza. Az alkalmazás lehetővé teszi a Windows 10, és 11 rendszerekben a számítógép kezelését a nélkül, hogy arra külön képernyőolvasó szoftvert telepítenénk. A programot a Control + Windows + Enter billentyűkombinációval indíthatjuk el. Ekkor egy útmutató tárul elénk, aminek segítségével az alkalmazás összes funkcióját, és billentyűparancsát elsajátíthatjuk.

Ha nem szeretnénk azt, hogy a Narrátor útmutatója a szoftver elindításakor minden alkalommal megjelenjen, akkor ezt a beállításokban ki tudjuk kapcsolni.

A billentyűkhöz társuló legfontosabb funkciókat a Capslock + 1 billentyűparancs lenyomásával tekinthetjük meg. A súgó kikapcsolásához nyomjuk meg kétszer a fenti billentyűket.

A Narrátor programban alkalmazható billentyűparancsokat a Control +f1 billentyűkombinációval nézhetjük át. A beszéd megszakítását a Control billentyűvel kezdeményezhetjük. Ezután a szöveget a nyílbillentyűkkel olvashatjuk el.

Az alkalmazás sajátossága a pásztázás nevet viselő funkció, aminek segítségével lehetővé válik a képernyő különböző részeinek feltérképezése. A fenti funkciót a Capslock + Szóköz billentyűkombinációval kapcsolhatjuk be.

A Narrátor programban lehetőségünk van a szöveg különböző egységenként történő elolvasására is. A szavanként történő olvasáshoz nyomjuk meg a Control + Jobbra, és a Control + balra nyilbillentyűk valamelyikét. A karakterenként történő olvasáshoz szintén a nyílbillentyűket alkalmazhatjuk.

A címsorok között történő navigációhoz nyomjuk meg a h betűt.

Az úgynevezett jelzőpontok között való közlekedéshez ad, és a Shift + d billentyűparancosk alkalmazhatók.

A szövegek bevitele az internetes oldalakon  megtalálható szövegdobozokba történik. Ezek megnyitásához nyomjuk meg a szóköz billentyűt. A weboldalakon megtalálható jelölőnégyzeteket is a fenti gombbal jelölhetjük be.

A szoftverhez kapcoslódó beállítások megnyitásához nyomjuk meg a Control + Windows +n billentyűkombinációval nyithatjuk meg. Itt szabhatjuk testre többek között a szoftverindulását, annak hangerejét, valamint hangmagasságát is.

A hangosbemutatót követően, Csák Attila műsorvezető megköszönte mindenkinek a figyelmet, és lezárta az adást.

A videó teljes terjedelmében megtalálható a Siketvakok Országos Egyesületének Youtue-csatornáján.

Pillmann Tünde

Várgesztes, 2024. február 26.