Útvonaltervezés számítógéppel

 Útvonaltervezés számítógéppel

 A jelen dokumentum a Siketvakkok Országos Egyesülete által indított podcastsorozat navigációról szóló videósorozatának második részében elhangzottak rövid összefoglalóját tartalmazza, amiben Csák Attila bemutatta, hogy otthonról, a számítógép előtt ülve hogyan tud egy látássérült felhasználó megtervezni egy útvonalat.

Ebben Pál Zsolt volt a segítségére, aki egy, az útvonaltervezést elősegítő weboldalt fejlesztett ki, ami a Vaknavi névre hallgat.

A műsor első részében a vendég bemutatkozott. Ennek keretében elmondta, hogy a rádiózás már kiskorától kezdve végig kísérte az életét. Alapfokú tanulmányait a Vakok Általános Iskolájában végezte el, ezt követően a Neumann János Számítástechnikai Középiskolában tanult tovább, ahol jelenleg oktatóként tevékenykedik.

A 2000-es évek elején hozta létre néhány lelkes közreműködő segítségével a Hobby rádiót, ami a hét minden napján, a nap 24 órájában szolgáltat műsorokat a látássérült hallgatók részére.

Az adás második részében a Net-Média Alapítvány legfontosabb tevékenységei kerültek ismertetésre. Ezekkel kapcsolatosan Pál Zsolt elmondta, hogy a fent említett civil szervezet egy Facebook-oldalt is üzemeltet, Kulturtanya néven. Az alapítvány legfontosabb tevékenységei közé tartozik többek között a látássérültek érdekeinek védelme, és részükre kulturális programok, és narrált színházi előadások megszervezése.

A műsor harmadik részében a Vaknavi nevet viselő oldal használata került bemutatásra. A honlap kifejlesztésének ötletét egy, a Neumann János Számítástechnikai Középiskolában ifjúsági közösségi szolgálatot vállaló diák adta. A weboldal jelenlegi s fejlesztés alatt ál.

Az útvonal tervezés megkezdéséhez elsőként írjuk be az internetes böngészőnk címsorába a vaknavi.hu webcímet, majd nyomjuk meg az Enter billentyűt. Ezután lépjünk az Útvonaltervezés hivatkozásra, és aktiváljuk azt.

A következő lépésben adjuk meg a kiindulási, és a cél helyet, majd adjuk meg a közlekedés időpontját, és annak jellegét, majd válasszuk az Útvonaltervezés gombot. Ezt követően h betűkkel közlekedhetünk a honlap által megtervezett útvonalak között.

A hangosbemutatót követően Csák Attila műsorvezető megköszönte mindenkinek a figyelmet, majd lezárta az adást.

Pillmann Tünde

Várgesztes, 2024. február 12.