On-line előadások: Volt egyszer egy antológia

                                                         Volt egyszer egy antológia

 A jelen beszámoló az MVGYOSZ által 2021. április 11-én, Volt egyszer egy antológia címmel megrendezett költészetnapi megemlékezés összefoglalóját tartalmazza.

A koronavírus-járvány okán kihirdetett veszélyhelyzet miatt a rendezvényt a civil szervezet Youtube-csatornáján követhették nyomon az érdeklődők.

Az esemény keretében a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége „egy különleges időutazásra” hívta az érdeklődő látássérült sorstársakat. Ennek keretében Az egyesület vezetőségének közreműködésével az Óda a fényhez című antológia alapján készült 1997-ben rögzített nagysikerű zenés összeállítás közzétételével kívántak tisztelegni a jeles nap előtt.

A műsor elején DR. Nagy Sándor, az MVGYOSZ elnöke tartott beszédet, aki expozéjában kiemelte azt, hogy az egyesület nagy hangsúlyt fektet az érdekképviselet mellett a különböző művészeti ágak ápolására. Ide tartozik többek között az irodalom, és a zene.

A civil szervezet elnöke a fentiek mellett kiemelte azt is, hogy 2022-ben lesz 30 éve, hogy kiadták az Óda a fényhez című antológiát, amely 36 vak, és gyengénlátó szerző összesen 106 összegyűjtött művét tartalmazza.  Ennek apropóján ismét össze kívánják gyűjteni azokat a műveket, amelyeket látássérült sorstársak alkottak meg. Ezt egy pályázat keretében kívánják megvalósítani.

Beszéde végeztével, az egyesület elnöke átadta a szót DR Nagyné Berke Mónikának, az MVGYOSZ szolgáltatás vezetőjének, aki ismertette a pályázattal kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat, amelyek a későbbiek során természetesen az egyesületweboldalán, és a heti rendszerességgel megjelenő hírlevelében is közzétételre kerülnek.

Nagyné Berke Mónika a beszédében kiemelte, hogy az eltelt 30 év alatt ismét számos látássérültek által alkotott írásmű látott napvilágot. Ezért az egyesület fontosnak tartja ezek nyomtatott formában történő megjelentetését. A fent említett kiadvány Braille, síkírásos, és nyomtatott formában kerül majd közzétételre 2022 októberében, a fehérbot napján.

Fontos tudni, hogy személyenként 2 db prózát és 1 db verset lehet az MVGYOSZ által kiírt tenderre beküldeni. Az alkotások beérkezési határideje 2021. szeptember 30.

A pályázattal kapcsolatban érdemes tudni azt is, hogy a látássérültség állapotának fennállását az ezt igazoló dokumentumok feltöltésével kell igazolni.

A tagsági jogviszonnyal nem rendelkező látássérült alkotók a pályaműveik beküldését megelőzően egy jelentkezési lap kitöltésével jelentkezhetnek a pályázatra.

Az egyesület vezetősége mindenkit arra buzdít, hogy küldjék be alkotásaikat, mert manapság meglehetősen kevés könyv kerül kiadásra nyomtatott formában.

Ezt követően Karafiát Orsolya, a pályázat elbírálását végző zsűri egyik tagja kapott szót, aki beszédében a gyermekkoráról mesélt, amikor a buszra várva az iskolában tanult versek felidézésével töltötte az idejét.

Az írónő mindenkit arra buzdít, hogy írjon, mert ezáltal a lelkünk mélyén rejlő érzéseket tudjuk kifejezni.

Ezt követően Baranyiné Miks Mária ismertette az Óda a fényhez című antológia megjelentetésének rövid történetét. Ennek keretében elmondta, hogy akkoriban különböző műveltségi vetélkedőkkel járták az országot, és már a fent említett időszakban is sok látássérültek által készített alkotással találkozott. Ekkor fogalmazódott meg az ötlet, hogy a fenti műveket érdemes lenne összegyűjteni, majd nyomtatott formában megjelentetni. Ez 1992-re meg is történt.

Az antológiában megjelentetett művek szerzői közül sokan már nem élnek, de emléküket az antológia megőrzi.

A beszédeket követően az MVGYOSZ Youtube csatornáján levetítették a Volt egyszer egy antológia című zenés műsort, majd felsorolták azoknak a sorstársaknak a nevét, akik részt vettek az összeállítás elkészítésében.

A teljes műsor megtekinthető az alábbi linkre kattintva: https://www.youtube.com/watch?v=Ce4iCgBmHi8

Pillmann Tünde

Várgesztes, 2021. április 19.