Gépház – A Távszem alkalmazás újdonságai

 

Gépház – A Távszem alkalmazás újdonságai

 

A Hobbyrádió által Gépház címmel életre hívott műsor május 26.i adásában a Távszem alkalmazás újdonságai kerültek terítékre. A jelen dokumentum a fent említett adásban elhangzottak rövid összefoglalóját tartalmazza. A műsor vendégei ezúttal Nagyné Berke Mónika, az MVGYOSZ szolgáltatásvezetője, és Garami Gábor, a Távszem alkalmazás fejlesztéséért felelős informatikus munkatárs voltak. Az interjú keretében az applikáció mellett természetesen szóba kerültek a székház felújításával kapcsolatos tudnivalók is. Ennek keretében Nagyné Berke Mónika elmondta, hogy a Látássérült Emberek Segédeszköz Konferenciáját a tervek szerint az intézmény falai között fogják megrendezni.

A műsor következő részében a szolgáltatásvezető említést tett arról is, hogy az idei évben az MVGYOSZ vált a Vakok kertjének fenntartójává, ami által a látássérült emberek részére számos kulturális rendezvény kerül megvalósításra a jövőben. E mellett a civil szervezet által fenntartott Balatonboglári üdülő a korábbi évekhez hasonlóan, az idei nyári szezonban is várja a pihenni vágyó embereket.

A műsor 3. részében Nagyné Berke Mónika, az egyesület által elindított új internetes felülettel kapcsolatos újdonságokat ismertette. A honlap legfontosabb célja az akadálymentes színházi közvetítések népszerűsítése.

Az adás utolsó részében egy hangosbemutató keretében a vendégek ismertették a Távszem alkalmazás legfrissebb verziójához kapcsolódó újdonságait. A frissítések a jövőben elérhetővé válnak majd az IOS, és az Android nevet viselő platformokon, valamint a látássérültek részére kifejlesztett Blindshell okostelefonon, és számítógépen is. Az Alkalmazás legfrissebb verziójának tesztüzeme jelenleg is zajlik, egyúttal hamarosan megkezdődik a tagegyesületek Távszem mentorainak felkészítése az alkalmazás új verziójának használatára annak érdekében, hogy a felhasználók átállása minél gördülékenyebben menjen végbe. A fentiek mellett a fejlesztők egy útmutatóval is segítik az applikáció használatát, amelyet az MVGYOSZ pénteki napokon megjelenő hírlevelében is közzé tesznek.

Az elméleti tudnivalók ismertetését követően, Garami Gábor a program működését a gyakorlatban is prezentálta. Ennek keretében elsőként az Android platformra elérhető verzió működését ismertette. Ennek keretében elmondta, hogy elsőként meg kell látogatnunk a Távszem alkalmazás tesztoldalát, ahol a Megosztás gomb választását követően egy parancsikon jelenik meg a készülékünk főképernyőjén. Az applikációt megnyitva elsőként egy tájékoztató szöveg tárul elénk, ami az alkalmazás működését ismerteti. Az információs ablakot a Tovább gomb megnyomásával zárhatjuk be.

Következő lépésként adjuk hozzá az alkalmazás parancsikonját a készülékünk főképernyőjéhez. Ehhez a További lehetőségek opción belül koppintsunk duplán a Hozzáadás a főképernyőhöz gombra. Az applikációt az előző bekezdésben  említett parancsikon segítségével nyithatjuk meg. A hívás indítását megelőzően azonban érdemes engedélyezni a kamera, és a mikrofon használatát. Ezt a Beállítások menüpontban tehetjük meg.

Hívás kezdeményezéséhez a képernyőn válasszuk a Hívás indítása gombot. Ekkor meghallgathatjuk sok más mellett azt is, hogy hányadikok vagyunk a hívási sorban, illetve arról is információkat kaphatunk, hogy jelenleg hány másodperces időtartamban zajlik a hívás. Az operátorhoz való kapcsolódás tényét egy csippanó hang jelzi a számunkra.

A hívást a Hívás befejezése gombbal szakíthatjuk meg. Ekkor egy értékelő lap tárul elénk, ahol csillagok segítségével értékelhetjük a hívás minőségét, valamint az operátor munkáját.

Az IOS operációs rendszert futtató készülékek esetében az alkalmazást a Megosztás gombbal oszthatjuk meg a készülékünk főképernyőjén. Ekkor, az Android eszközökhöz hasonlóan itt is egy parancsikon jelenik meg a kijelzőn, amit 1 egy ujjas dupla koppintással aktiválhatunk. A hívás kezdeményezését megelőzően, a Beállítások opción belül engedélyezzük a mikrofon, és a kamera használatát.

Hívást kezdeményezni a Hívás indítása gomb megnyomásával lehet. A hívás sorrendjét a képernyőn történő vízszintes legyintésekkel hallgathatjuk meg. Az operátorhoz való csatlakozást egy hangos csippanás jelzi a számunkra. A helyadatainkat a Helyadatok megosztása gombbal oszthatjuk meg az operátor részére. A hívást a Hívás befejezése gombbal szakíthatjuk meg. Ekkor értékelhetjük a hívás minőségét, és az operátor munkáját is.

A látássérültek részére kifejlesztett Blindshell telefonok esetében az alkalmazást a megosztás gomb segítségével oszthatjuk meg a készülékünk főképernyőjén. Ezt követően az applikációnk kikerül a telefon kijelzőjére, ezáltal annak megnyitása is könnyebbé válik. A segítségkérés folyamatát a Hívás indítása gomb megnyomásával kezdeményezhetjük. Az operátori központhoz való csatlakozás tényét egy csippanó hang jelzi. A helyadatainkat a Helyadatok megosztása gombbal oszthatjuk meg az operátorral. A hívást a Hívás befejezése gombbal fejezhetjük be. Ezután, az előző két platformhoz hasonlóan egy értékelőlap tárul elénk, ahol értékelhetjük az operátor munkáját, és a hívás minőségét.

A hangosbemutatót követően, a műsorvezetők megköszönték a hallgatóknak a figyelmet, majd lezárták a beszélgetést.


Pillmann Tünde
Várgesztes, 2023. május 26.