Visor – Útmutató az Evo e10 készülék használatához 1. rész

 

Visor – Útmutató az Evo e10 készülék használatához 1. rész

 

A jelen dokumentum az Alkosoft Nonprofit BT által Visor néven elindított podcastsorozat május 17.i adásában elhangzottak rövid összefoglalóját tartalmazza. Az adás állandó műsorvezetője: Görcsi Krisztián, ezúttal a látássérült felhasználók körében méltán népszerű Evo e10 eszköz legfontosabb funkcióit, és a készülék tartozékainak helyes használatát mutatta be a hallgatóknak.

A podcast első részében a műsorvezető az eszközzel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat vázolta. Ennek keretében elmondta, hogy a készülék beszédtámogatással rendelkezik. Az eszközt elsősorban azoknak érdemes használni, akik egy sokoldalú készülékkel kívánnak hangoskönyveket, és zenei anyagokat hallgatni. Legfontosabb funkciói közé tartozik sok más mellett a hangos menü rendszer, a pontos idő, és az akku töltöttségi szintjének bemondása, az internetes, és FM rádiók hallgatása, a számológép, valamint a beszélő iránytű.

Fontos tudni, hogy a készüléknek létezik egy továbbfejlesztett változata is, ami az Evo e12 nevet viseli.

Mindkét eszköz a www.alkosoft.hu honlapon vásárolható meg.

A műsor 2. részében Görcsi Krisztián a készülék által támogatott fájltípusokat ismertette. Ezek közé tartozik sok más mellett az MP3, a WMA, a VAW, a DOCX, a TXT, és a Daysi nevet viselő fájlformátumok.

Az adás utolsó részében Görcsi Krisztián az eszköz tartozékait, és azok helyes használatának módját ismertette. Közéjük tartozik sok más mellett az USB töltőfej, és töltőkábel, a pendriwe csatlakoztatására szolgáló kábel, a nyakba akasztható pánt, valamint egy mikrofonos fülhallgató is. Ezen kívül fontos tudni, hogy az Alkosoft Nonprofit BT nevet viselő cég webáruházából megvásárolható a készülékhez egy mágneses bőrtok, ami védi az eszközt a sérülésektől, és a szennyeződésektől.

A hangerőszabályzós fejhallgatót, az eszköz jobb szélén található legfelső dugóba kel csatlakoztatni. A hangerőszabályzó az úgynevezett potméteren lelhető fel.

A mikrofont a készülék jobb oldalán található csatlakozók közül a középsőbe kell csatlakoztatni. A külső mikrofon tulajdonságait a felvétel beállításai menüpontban állíthatjuk be.

A memóriakártyát a készülék tetején található nyílásba kell dugni oly módon, hogy a levágott sarka lefelé helyezkedjen el. Az eszköz kapacitása ezáltal 32 gigabájtig növelhető.

A készülékhez kapott adat/töltőkábel vékonyabb végét a készülék jobb oldalán fellelhető csatlakozók közül a legalsóba kell csatlakoztatni, míg a vastagabbat az usb töltőfejbe kell dugni. Ezt követően dugjuk be a töltőfejet egy konnektorba, ekkor a Töltés üzenet hangzik el.

A nyakba akasztható pántot a készülék alján található lyukba tudjuk befűzni a hozzá tartozó csat leválasztásával.

A pendrive csatlakoztatásához szükséges kábelt úgy kell bedugni, hogy a vékonyabb végét a készülék jobb szélén található csatlakozók közül a legalsóba, míg a vastagabbat a pendriwe-ba kell dugni. Ezután a készülék mappaszerkezetében megjelenik a pendriwe opció.

A hangosbemutatót követően Görcsi Krisztián műsorvezető megköszönte mindenkinek a figyelmet, majd elköszönt a hallgatóktól.

A teljes adás meghallgatható az ismert podcast szolgáltatóknál.

Pillmann Tünde

Várgesztes, 2023. május 17.