Változások a tömegközlekedésben, új MÁV app

 Változások a tömegközlekedésben, új Máv app

 A jelen dokumentum a Siketvakok Országos Egyesülete által indított videósorozat legutóbbi adásában elhangzottak rövid összefoglalóját tartalmazza. A műsor apropóját a kormány által 2024. március 1-jétől bevezetett jogszabály adta, ami szerint ingyenessé vált a tömegközlekedés a fogyatékossággal élő emberek számára.

Az adás első részében a műsorvezető az általa képviselt civil szervezet jogászával, dr. Babinszki Verával beszélgetett a 2024. március 1-jétől hatályos jogszabállyal kapcsolatos legfontosabb tudnivalókról.

A rendelet szerint, a fogyatékossággal élő személyek ingyen utazhatnak a a tömegközlekedési eszközökön. Kivételt képeznek ez alól azok a járművek, ahová hely, és pótjegy váltása kötelező. Itt a fent említett jegyeket is meg kell vásárolni az utazást megelőzően.

A jogosultság tényét az MVGYOSZ arcképes igazolványával, a Magyar Államkincstár által kiadott kártyával, vagy a fogyatékosságot igazoló határozattal lehet alátámasztani.

A műsor második részében az új Máv app került bemutatásra. Az applikáció letöltéséhez keressük meg az iPhone készülékünkön az App Store alkalmazást, majd a Keresés lapfülön lévő szerkesztőmezőbe gépeljük be a Máv kulcsszót, és aktiváljuk a Keresés gombot. Ekkor megjelenik a találati lista, aminek az első elemét érdemes választani. A telepítéshez aktiváljuk a Letöltés gombot.

Az első megnyitás után egy tájékoztató szöveg tárul elénk, ahol elolvashatjuk az alkalmazással kapcsolatos információkat. A szoftverben több lapfül is rendelkezésünkre áll a gördülékeny ügyintézés érdekében. A Beállítások lapfülön testreszabhatjuk a használat nyelvét, és bekapcsolhatjuk az értesítéseket is.

A Térképek lapfülön nyomon követhetjük a jármű útját. Az állomások lehetőség választásával az állomásokkal kapcsolatos tudnivalókat olvashatjuk el.

A jegyvásárlást a Vásárlás lapfülön keresztül kezdeményezhetjük. Ehhez elsőként gy fiók regisztrálása szükséges. Ennek érdekében aktiváljuk a Fiókom opción belül a Regisztráció lehetőséget. Ekkor Egy űrlap tárul elénk, amin meg kell adni a nevünket, az e-mail címünket, és egy tetszőleges jelszót, majd aktiváljuk a Regisztráció gombot.

Ezután egy, a regisztráció tényét igazoló elektronikus üzenet érkezik a postafiókunkba, ami egy megerősítő linket tartalmaz. Ha erre rákattintunk, akkor azzal igazolhatjuk a regisztráció tényét.

A jegyvásárláshoz jelentkezzünk be a korábban regisztrált fiókba az e-mail cím, és a jelszó megadásával. Ezután válasszuk a Jegyeim lehetőséget, majd aktiváljuk a Vásárlás gombot. Itt meg kel adni azt a tömegközlekedési eszközt, amivel utazni szeretnénk, majd adjuk meg a regisztrálni kívánt utas nevét, az utazás időpontját, és szükség esetén az érvényesíteni kívánt kedvezmény fajtáját, majd koppintsunk duplán a Kosárba teszem gombon állva. Ezután adjuk meg a számlázási adatainkat, végül aktiváljuk a Kész gombot. A jeggyel kapcsolatos információkat egy elektronikus levélben olvashatjuk el.

A hangosbemutatót követően Csák Attila műsorvezető megköszönte mindenkinek a figyelmet, majd lezárta az adást.

Pillmann Tünde

Várgesztes, 2024. március 11.