On-line előadások: Home-Office-ban a látássérültek 6.

 Home-office-ban a látássérültek 6.

 

A jelen dokumentum a Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete által 2021 tavaszán Home-office-ban a látássérültek címmel elindított minisorozatának 6. részében elhangzott legfontosabb információkat tartalmazza.

A koronavírus-járvány okán kihirdetett veszélyhelyzet miatt, az említett interjú sorozat az egyesület youtube-csatornáján volt követhető az érdeklődők számára.

A jelen dokumentum tárgyát képező beszélgetésen a 6. kerületben működő Lámpás klub vezetője, Lukács Erzsébet, valamint Miks-Rédai Csaba műsorvezető vett részt.

A beszélgetés elején az említett civil szervezet vezetője bemutatkozott, ezt követően Miks-Rédai Csaba műsorvezető rátért a járvány okán kihirdetett veszélyhelyzet okozta nehézségekre.

Lukács Erzsébet ezzel kapcsolatosan kifejtette, hogy a járvány kitörésekor jelentős mértékben át kellett szervezni a 6. kerületben működő lámpás klub rendezvényeit. Ez elsősorban a fent említett programoknak az on-line térbe történő áthelyezését jelentette. Lukács Erzsébet példaként említette a fehérbot napjához kapcsolódó programot, amelyet a tavalyi évben kizárólag on-line formában tudtak megtartani. A rendezvény vendége egy látássérült zongoraművész volt.

Ezzel párhuzamosan megtörtént a kapcsolatfelvétel a 6. kerületben élő látássérültekkel. Ennek keretében Lukács Erzsébet felmérte a vak, és gyengénlátó személyek legfontosabb szükségleteit, majd felvette a kapcsolatot a kerület önkormányzatával, akik természetesen segítséget nyújtottak a részére a fenti szükségletek kielégítésében. Ez főként a bevásárlásban, és a gyógyszerek kiváltásában történő segítségnyújtást jelentette.

A nyári hónapokban, a korlátozó intézkedések feloldását követően, főként a veszélyeztetett kórcsoportba tartozó látássérült személyek kívánságára az on-line klubnapok megmaradtak.

A jövőbeni tervek vonatkozásában Lukács Erzsébet elmondta, hogy a korlátozások feloldását követően a 2021-es évben már szeretnének a személyes részvételen alapuló rendezvényeket tartani, tekintettel arra, hogy elmondása szerint a tagságnak nagyon hiányoznak a személyes találkozások. Példaként említette a fehérbot napjához kapcsolódó megemlékezést, és az évente megrendezésre kerülő karácsonyi ünnepséget.

Végül, de nem utolsó sorban a beszélgetés végén Lukács Erzsébet néhány személyes gondolatot osztott meg a hallgatósággal. Ennek keretében a 6. kerületi Lámpás klub vezetője többek között a koronavírus elleni védőoltás felvételét javasolta. Véleménye szerint ugyanis, csak ezzel lehet megelőzni a járvány egy újabb hullámának kitörését.

Az interjú zárásaként, Miks-Rédai Csaba műsorvezető megköszönte Lukács Erzsébetnek a részvételt, a hallgatóknak pedig a figyelmet, és lezárta a beszélgetést.

Pillmann Tünde

Várgesztes, 2021. augusztus 2.